Santral Seröz Retinopati Nedir Belirtileri ve Tedavisi

Gözün arkasında bulunan retina katmanları arasında sıvı birikmesi sebebiyle, kişinin görüş kabiliyetinin bozulmasına neden olan hastalığa santral seröz retinopati adı verilmektedir.

Hastalar genellikle 25-45 yaş aralığındaki erkeklerdir. Santral seröz retinopati’nin sebebi tam olarak bilinmemekle beraber, stresin tetiklediği bir hastalık olduğu konusunda hekimler hemfikirdir. Hastalığın en çok görüldüğü meslek grubu pilotlardır. Hastalığın bir diğer adı da santral seröz koryoretinopati’dir.

Santral Seröz Retinopatinin Belirtileri Nelerdir?

En yaygın belirtisi, tek gözde aniden oluşan görüş bulanıklığıdır. Hasta kişi görme alanının tam merkezinde siyah bir nokta görür. Daha sonraki safhada cisimleri çarpık, eğik, olduğundan daha büyük veya daha küçük ya da farklı bir renkte görmeye başlarlar. Hastalar genellikle ilk safhada, görüş bozulunca doktora giderler.

Santral Seröz Retinopati Nasıl Teşhis Edilir?

Hastalığın teşhisini oftalmolojistler, yani göz doktorları yapar. Göz bebeklerine uygulanan bir damla sayesinde, gözdeki damarların genişlemesi sağlanır. Bu damla gözleri biraz yakabilir. Göz damarları genişledikten sonra, gözün arka kısmı oftalmoskop denilen bir cihazla muayene edilir. Bu işlem genellikle tanı koymak için yeterlidir. Ancak OCT denilen bir cihazla gözün resmi çekilip bu şekilde de teşhis konabilir.

Bir başka yöntem de göz anjiyosu yöntemidir. Anjiyo esnasında hastanın kasığından ya da el bileğinden yapılan girişle vücuda fluoresein denen ilaç enjekte edilir. İlaç damardan ilerleyerek retina ve koroid damarlarına kadar gider.

Santral Seröz Retinopatinin Tedavisi Nedir?

Bu hastalık, çoğunlukla herhangi bir tedaviye gerek kalmadan 2 ay ila 4 arasında kendi kendine geçer. Eğer hastalık 6 ay sonunda hala geçmemişse, kronikleşmiş demektir. Kronikleşen hastalık, müdahale edilmeyi gerektirir. Tedavi genellikle, sarı nokta hastalığının da tedavi şekli olan fotodinamik tedavi yöntemidir.

Fotodinamik tedaviden sonra hasta ya iyileşir, ya iyileşmez; ya da gözün arkasındaki sıvı kaybolur ancak görme düzelmez. Sıvının kaybolduğu; ancak görüşün düzelmediği durumlarda hasta, görme merkezindeki siyah noktayı bir süre daha görmeye devam eder. Zamanla bu nokta kaybolur ve geriye hafif bir iz kalır. Hastalığın tekrarlama olasılığı oldukça fazladır. Hastaların 1/3’ünde hastalık bir kez, %10’unda ise birden fazla kez tekrar eder. Tekrarlama olasılığı en fazla iki yıl için geçerlidir.

Bu yazı kaskaloglu.com kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply