Rahimin doğumsal anomalileri (Konjenital uterin anomaliler)

rahim bozuklukları

Rahimin doğumsal anomalileri (Konjenital uterin anomaliler): Anne karnında embriyo döneminde olan kız çocuklarında, rahim ve yumurtalıklar gelişir. İlk önce ikiye ayrılmış bir yapı vardır. Daha sonraları, rahimde olan birleşme gerçek rahimi oluşturur. İşte bu aşamada, bazen anotomik yapısal bozukluklar oluşabilir. İşte, rahimin doğumsal anomalileri;

Çift rahim, çift serviks, çift vajina, rahimin hiç gelişmemesi oluşabilir. Rahim içinde perdeler, vajinada perdeler enine ya da boyuna gelişebilir. Bazı uterus anormallikleri hiçbir belirti de vermeyebilir.

Rahim anormallikleri neye sebep olur?

Hamile kalamama, kısırlık,

Hamile kalma fakat sonra oluşan düşükler,

Erken doğum,

Tekrarlayan düşükler,

Amniyon suyunun erken gelmesi,

Bebeğin rahimde ölümü,

Bebeğin doğumda başı değil makatının gelmesi olarak sayılabilir.

Bazen rahimin doğumsal anormalliği olsa da bebeğin gelişimi için yeterli yer varsa, bebek sağlıklı bir şekilde doğabilir. Vajinanın hiç olmadığı durumda, ameliyat ile kanal açılarak vajina yapılır. Doğumsal sıkıntı yaratan durumlarda, rahim ameliyat ile düzenlenebilir. Bölmeler varsa laparoskopi ile alınır.

Genelde rahim bozukluğunun tanısını koymak için, 3 boyutlu ultrason ve rahim filmi çekmek gereklidir. Tüm bunlara rağmen bozukluk tam olarak anlaşılamıyorsa laparoskopi yöntemi ile içeriye bakmak gerekmektedir. Rahim bozuklukları içerisinde tek boynuzlu rahim, çift rahim, rahim ağzında oluşan yapısal anormallikler ameliyat ile düzenlenmesi gerekenlerdir. Rahim şekil bozuklukları, kısırlık, adet görmeme, şiddetli ağrılar, karın ve kasıklarda ağrı, bebekte gelişim bozukluğu, erken doğum, düşük riski, bebeğin organlarında hasara neden olabilir. Bebeğim olmuyor diye doktora başvuran pek çok kadında rahim yapısal bozukluğu vardır. Adet görülmüyor ve şiddetli ağrılar varsa kesinlikle hemen bir doktora başvurulmalıdır.

Leave a Reply