Mide ekşimesi neden olur, nasıl geçer?

Mide ekşimesi, midede olan yanma hissi ve mide asidinin fazla salgı yapması ile oluşan hastalıktır. Yağlı ve ağır beslenme yaptığınızda ortaya çıkabildiği gibi, asitli içecekler, acı yemek ve bazı hastalıklardan da kaynaklanabilir. Midede şişlik, ağrı ve mide bulantısı oluşabilir. Mide ekşimesi, mide asidinin yukarıya çıkması ile kendini belli edebileceği gibi, karın ve göğüs bölgesinde yanma hissi oluşturabilir.

Mide ekşimesi nedir?

Midede salgılanan asit ve enzimler aslında mideyi bile sindirebilir. Bu nedenle, mide asitlerinin midenin tahriş olmasını engellemek için hücrelerini yenilediğini biliyoruz. Yemek borusunda benzer bir sistem yoktur. Bazen midede olan asitler yemek borusundan ağza kadar gelir. Bu durumda, yemek borusunda yanma ortaya çıkar ve buna mide yanması denir.

Mide ekşimesi nedenleri nelerdir?

Alkol, kafein, aspirin, kolalı içecekler, asidik sıvılar (greyfurt, portakal ve ananas vs.), çikolata ve asidik yiyecekler (domates, greyfurt, portakal) mide ekşimesine neden olabilir. Ayrıca sigara kullanmak ve yüksek yağ ile beslenmek, mide ve yemek borusu arasında kasları etkiler, midede gevşemeye neden olur. Hamilelik başka bir mide ekşimesi nedenidir. Obezite, skleroderme ve sarkoidoz gibi hastalıklar mide ekşimesine neden olur.

Mide ekşimesi tedavisi:

Mide ekşimesinde, öncelikle hastanın normal ve sağlıklı kilosuna dönmesi önerilir. Fazla kilo midede olan baskıyı arttırdığından, asitlerin yemek borusuna çıkmasını sağlamaktadır.

Sigara ve alkol hemen bırakılmalıdır.

Mide ekşimesini tetikleyen yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Sakız çiğnemek tükürük salgısını arttırır. Tükürük, mide asitlerini temizler ve mide ekşimesine iyi gelir.

Maden suyu bazik olduğundan, mide asidini nötralize eder ve mide ekşimesinin önüne geçer.

Meyan kökü çayı mide ekşimesine iyi gelir.

Gece uyurken başınızın altına fazla yastık koymak, mide asidinin yemek borusuna çıkmasını engeller.

Mide asidini nötralize eden antiasitler, mide asidinin etkisini alır ve rahatlatır.

Mide asidinin üretilmesini azaltan bazı ilaçlar mide ekşimesine iyi gelir. Bunlar genelde H-2 blokörler olarak bilinir.

Asit üretimini bloke eden ilaçlar proton pompası olarak bilinir. Zarar gören yemek borusunu iyileştirmeye yardımcıdırlar.

İlaç tedavisine ve diyete rağmen, hastalığın düzelmediği yemek borusu hasarı, ses kısıklığı, hırıltılı solunum ve zatürre yaşayan hastalarda mutlaka cerrahi operasyon uygulanmalıdır. Mide ekşimesi tedavisi yapılmadığı zaman reflüye dönmektedir. Bu durumda çok daha farklı tedaviler uygulanmaktadır.

Leave a Reply