Kulak kiri nasıl temizlenir?

Vücudun kulakta biriktirdiği salgılar kulak kiri olarak bilinir. Kulak kirinin fazla birikme yapması kulakta kaşıntı, baş dönmesi, duyma eksikliği ve kulak ağrısına neden olabilir. Kulak kendi kendini temizleyen bir mekanizmaya sahiptir. Kulak içine sokulan pamuklarla kurcalamak, kulağın bu mekanizmasını bozar ve kir çok daha fazla birikim yapar. Peki en doğru şekilde kulak temizliği nasıl yapılmalıdır işte detaylar.

Kulak kiri nedir ve nasıl oluşur?

Kulak kiri, cildin yağ ve ter bezlerinin salgısı ve epitelyum döküntülerden oluşur. Normal miktarda olması doğal kabul edilir. Aslında kulak kiri, koruyucu ve anti-bakteriyel özellikleri olan bir maddedir. Kulak kiri oluşmadığında kuru ve kaşıntılı bir kulak vardır. Aslında kulak kiri kulaktan dışarıya akar. Kulakta uzun süre kalan kir kurulaşır ve incelir.

Kulağın kirlendiği nasıl anlaşılır?

Kulakta oluşan kir, yoğun bir şekilde birikim yaptığında sesin duyulması zorlaşır. Kulak tıkanıklığı, işitme azlığı, kaşıntı ve kulak ağrısı meydana gelir. Baş dönmesi, kulaktan sıvı akması ve kulakta çınlama da ortaya çıkabilir.

Kulak nasıl temizlenmelidir?

Tuz solüsyonu ; 1 çay kaşığı tuz, yarım bardak suya eklenip karıştırılır. Bir pamuk bu solüsyona batırılır ve kulak yana eğilerek 1-2 damla kulağa damlatılır. Sonra kafa diğer yana çevrilir ve sıvı çıkarken bez ile temizleme yapılır.

Parafin yağı; Eczaneden alınan parafin yağı, bir mum üzerinde ısıtılır. Kulağa 1-2 damla damlatılır. 1-2 dakika kadar bekletilir. Su ile durulama yapılır. Bu işlem kulakta biriken kiri çözmektedir.

Hidrojen peroksit; %3’lük peroksit su ile karıştırılır. Kulağa 1-2 damla damlatılır ve kafa bir miktar sallanır. 1-2 dakika kadar sonra, sıvı çıksın diye başınızı eğin ve bir bezle temizleyin.

Gliserin; Eczaneden alınan gliserin, her iki kulağa 4 damla kullanılır.

Zeytinyağı; Kulak kirini yumuşatmak için kullanılır. 1-2 damla zeytinyağı kulağa damlatılır ve diğer tarafa yatılır. 4 gece uygulandığında kulak kiri yumuşar ve akar.

Kulağın dış kısmı temiz bir havlu ile temizlenir. Cilt yapısına bağlı olarak, kulak kiri atılamayabilir. Bu durumda düzenli olarak kulak kiri temizlenmelidir. Çözüm bulunamadığında, mikroskop ve otoskop altında kulağın vakumla temizliği yapılmalıdır.

Özetle doktora danışmak gereklidir. Bu tedavi sırasında, hasta hiçbir şekilde ağrı ve sancı duymamaktadır. Vakumla yapılan kulak kiri temizlemesinden sonra, kulakta kir birikimi tekrar olmamaktadır.

Bu yazı milliyet.com.tr kaynak alınarak özgün olarak yazılmıştır.

Leave a Reply