Kulak Çınlamasının En Yaygın 10 Nedeni

kulak çınlaması

Kulak çınlamasının 10 nedeni; Kulak çınlaması her 100 kişiden 10’unda oluşan bir rahatsızlıktır. Tıp dilinde adı Tinnitus olan kulak çınlaması, sürekli olur ve uykusuzluk, baş dönmesine neden oluyorsa hemen doktora gidilmelidir. İşte, kulak çınlamasının 10 nedeni;

Kulak çınlaması yaşayanlar, çınlamayı farklı şekillerde anlatır. Uğuldama, vınlama, vızıltı, çınlama şeklinde şiddeti kişiden kişiye değişen bir durum vardır. Yanında olan kişilerin duymadığı ya da çok nadir olarak duyduğu bir şekildedir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte ortaya işitme kaybı çıkar. İşitme sinirlerinin hassasiyetinin azalması zamanla kulak çınlamasına neden olur. Yüksek sesli müzik dinlemek, gürültülü ortamlarda çalışmak işitme kaybı ile birlikte kulak çınlamasına neden olabilir.

Kulak çınlaması olduğunda hemen bir KBB uzmanına başvurmak gerekmektedir. Haftada 1 kez oluşan ve yaklaşık 5 dakika kadar süren çınlamalarda beyin tümörü ve beyin hastalıkları belirtisi olduğundan doktora danışılmalıdır.

Dış kulak ve orta kulak hastalıkları

Dış kulak kısmı kulak kiri ile tıkanabilir, kulak zarı delinmesi, orta kulak enfeksiyonları, orta kulakta bulunan kemiklerin rahatsızlanması kulak çınlamasına neden olabilir. Bu hastalıkların tedavisi ile kulak çınlamasının önüne geçilir.

İç kulak hastalıkları

İç kulak hastalıklarının tamamı kulak çınlamasına neden olabilir. İç kulakta bulunan tüylü hücrelerin bozukluğu kulak çınlamasının birinci nedeni olarak kabul edilir. Uzun süre gürültülü ortamlarda kalan, yüksek sesle müzik dinleyen, ilerleyen yaşlarda bulunan kişilerde oluşan çınlamadır.

Hipertansiyon ve damar hastalıkları

Yüksek tansiyon, damar sertliği, boyun damarlarında oluşan damarlar, diyabet, kanda yağ ve kolesterolün artması çınlama nedeni olabilir. Damarlarda oluşan sorunlarla oluşan çınlama bazen dışarıdan da duyulmaktadır.

Anemi

Kansızlık olarak bilinen anemi, kanda kırmızı kan hücrelerinin azalması ile oluşur. Bu durumda kanda oksijen azalır. Kan inceldiğinden hızla akmaya başlar ve bu durum da çınlamaya neden olur.

Çinko ve B12 vitamini eksikliği

Vitamin ve mineral eksiklikleri genelde yetersiz beslenme ile ortaya çıkmaktadır. Bu vitamin eksikliği ile kulak çınlaması oluşur.

Psikolojik sorunlar

Depresyon, anksiyete, migren, epilepsi, stres gibi durumlarda kulaklarda çınlama oluşur.

Üst solunum yolu enfeksiyonları

Sinüzit, nezle ve grip gibi hastalıklarda kulak basıncını dengeye sokan östaki tüpünde geçici bozulma oluşur bu da çınlamaya neden olur.

İlaçlar

Bazı antibiyotik, kanser, sıtma ilaçları ile aspirin kulakta çınlamaya neden olur.

Baş ve boyun travmaları, çene eklemi hastalıkları

Bu hastalıklar, kulaklarda çınlamaya neden olur.

Tümörler

Kafa içinde oluşan tümörler, işitme sinirleri ve orta kulak kaynaklı olan tümörler çınlamaya neden olabilir.

Leave a Reply