Kızamıkçık (Rubella) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Kızamıkçık (rubella) nedir? Belirtileri ve tedavisi: Kızamıkçık, çocukluk çağına ait viral ve döküntülü hastalıklar grubundan olan bir rahatsızlıktır. Kızamıkçık yüksek derecede bulaşıcı bir hastalık olup, aynı zamanda 3-4 gün içerisinde atlatılabilen hafif bir hastalıktır. Ancak hamilelik gibi bir dönemde, anne adayının kızamıkçığa yakalanması tıp açısından oldukça önemlidir.

Kızamıkçık, yüzde ve saçlı deriden itibaren başlayan kırmızı döküntülerle kendini gösterir. Döküntüler tüm vücuda yayılır. Bu döküntülerin üzerine basınç uygulandığında renkleri solabilir. Hafif ateş ve huzursuzluk hissi hastalığa eşlik eder. İlk üç gün ateş ve ateşle birlikte döküntü gelir, sonraki 3-4 günde ise bu döküntüler yok olur.

Kızamıkçık, çocuklara zarar vermeden kendiliğinden geçer. Ancak yetişkinlerde kızamıkçık kişiyi oldukça hırpalayabilir. Yetişkinlerde kızamıkçık, eklemlerde şişlikler, yürüme zorlukları, bağışıklık sistemini baskıladığından ikincil enfeksiyonların gelmesi gibi komplikasyonlara yol açabilir.

Gebelikte Kızamıkçık:

Anne, gebelik döneminde bu hastalığa yakalanırsa, ana rahmindeki bebek için hayati tehlike, kalıcı sakatlık, kalıcı sağırlık, zeka geriliği, katarakt, kalp hastalıkları gibi olumsuz durumlar söz konusu olabilmektedir. Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında, annenin geçirdiği kızamıkçık bebeğe %50 ila %80 arasında bulaşır. İkinci ve üçüncü 3 ayda bu olasılık çok daha düşer. Annenin hastalığı geçirmemesi için, planlı gebeliklerden önce kızamık-kızamıkçık, kabakulak gibi aşıların anneye yapılması önerilmektedir.

Kızamıkçık Nasıl Bulaşır?

Kızamıkçık, yüksek bulaşıcılığı olan hastalıklar arasındadır. Virüs nefes yolu ile, yiyecek ve içecekleri paylaşma sonucu, hastalığı taşıyan birinin vücut sıvıları ile temas edilmesi sonucu bulaşır. Kızamıkçık virüsünün bulaşma oranının en fazla olduğu dönem, döküntülerin ortaya çıkmasından 2-3 gün öncesi ile döküntüler başladıktan sonraki 5-7 gündür. Bir defa kızamıkçık geçirdikten sonra, virüsün bir daha bulaşması pek karşılaşılan bir durum değildir.

Kızamıkçığın Tedavisi Nedir?

Kızamıkçığın bilinen bir tedavisi yoktur. Sadece kızamıkçıkla birlikte seyreden ateşin düşürülmesine ve hastalığın vücutta yarattığı kırgınlığın giderilmesine yönelik bir antibiyotik verilebilir. Doktor hastalığın başkalarına bulaşmaması için, hastanın evde dinlenmesini ister.

Kızamıkçık Nasıl Önlenir?

Kızamıkçığın bilinen en yaygın önlemi KKK adı verilen, (kızamık-kızamıkçık-kabakulak) karma aşıdır. Dozlar genellikle doğumdan sonraki 12-15 aylık dönemde verilir. 4-6 yaş arasında da ek doz yapılır. Aşıda düşük dozda virus bulunur, bu sebeple aşıdan sonra hafif ateş görülebilir.

Kızamıkçık aşısı olup olmadığınızı bilmiyor ve hamile kalmayı planlıyorsanız, bağışıklık testi yaptırmanızda fayda vardır.

Bu yazı, hepsaglik.net/kizamikcik-rubella-nedir-belirtileri-ve-tedavi-yontemleri/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply