Kış mevsiminde çocuklarda altıncı hastalığa dikkat

çocuklarda altıncı hastalığa dikkat

Kış aylarında çocukların sıkça maruz kaldığı hastalıklardan olan altıncı hastalık, çocuğun vücudunda kızarıklıkla başlamakta, yüksek ateşle devam ederek çocuğu yatağa düşürebilmektedir. Bu nedenle kış mevsiminde bu hastalığa yakalanma riskine karşı dikkat edilmesinde fayda vardır. Altıncı hastalık ve tedavisi ile ilgili bilgileri aşağıda sıraladık.

Yüksek ateş anne ve babalarda endişe yaratıyor

Yüksek ateşle kendisini gösterip deri döküntüsüyle devam eden altıncı hastalık, virüsler sebebiyle oluşan ve daha çok 6 ay – 3 yaş aralığındaki çocuklarda olan bir hastalık türüdür. Herhangi bir aşısı olmayan bu hastalığın etkeni Herpes virüs tip6 denen bir virüstür. Bu hastalığı geçiren çocuklar ömür boyu bu hastalığa karşı bağışıklık kazanmaktadırlar. Hastalık süresince yüksek ateş olması anne ve babaları endişeye sürüklemektedir.

Altıncı hastalık belirtileri:

En başta gelen belirtisi deri döküntüleri olmadan önceki yüksek ateştir. Çocuklardaki ateş 39-39,5 arasında olabilmektedir. Çocukların ellerinde ve ayaklarında morarmalar, huzursuzlanma ve titreme gibi belirtiler de olmaktadır. Yüksek ateşin neden olduğu kasılma ve havale gibi durumlar da olabilmektedir. Bulantı ve kusma, baş ağrısı ve şuursuzluğun yanı sıra sayıklamada görülmektedir. Hastalıkta sıvı alımında azalma olduğunda ciltte kuruluk ve gözlerde hafif çökme ile birlikte halsizlik de yaşanabilmektedir. Vücuda yayılan deri döküntüleri ve pembelik de dikkate alınmalıdır. Deri döküntüsü gövdede başlamakta ve kollara kadar yayılabilmektedir. Oluşan döküntüler tip olarak başka hastalıklara göre farklıdır ve fark edildikten birkaç saat sonra solmaya başlarlar. Hastalığın başında 2-3 gün kadar devam eden bu deri döküntüleri kaybolurlar ve iz bırakmazlar.

Altıncı hastalığın bulaşma riski:

Altıncı hastalığa yakalanan çocukların hapşırması veya öksürmesi sonucu ortama dağılan damlacıklar nedeniyle bulaşma görülebilir. Solunum yolu ile bulaşabilen hastalık nedeniyle kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durulmasında fayda vardır. Ateşli hastalığı olan bütün çocukların, diğer sağlıklı çocukların bulundukları ortamlardan izole edilmeleri gerekmektedir. Virüs kaynaklı diğer hastalıklarda olduğu gibi, altıncı hastalıktan korunmak için de hijyene özellikle dikkat edilmelidir.

Altıncı hastalık tedavisi:

Hastalığın özgün bir tedavisi bulunmamaktadır. Yüksek ateşin düşürülmesine müdahale edilebilir. Çocuğun bol sıvı alması ve özel bakım yapılması gerekmektedir. Beslenmesine özellikle dikkat edilmeli iştahının yerinde olması sağlanmalıdır. Bunun için takibinin iyi yapılması, sıvı alımı ve beslenmesine çok dikkat gösterilmeli, sıcak çorba gibi yiyecekler oyunlar eşliğinde yedirilmelidir.

Tanılaması güç olan altıncı hastalığa yakalanan çocuklarda görülen belirtiler iyi takip edilmeli, vakit geçirmeden doktora gidilmelidir. Mevcut yüksek ateşe neyin neden olduğu belirleninceye kadar paniğe kapılmamak ve çocuğun doktor kontrolünde olmasına dikkat edilmelidir.

Leave a Reply