Kemik Erimesi Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi nasıl yapılır?

kemik erimesi

Kemik Erimesi Nedir Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi nasıl yapılır: Kemik erimesi, kemik yoğunluğunun azalması ile kırılgan ve hassas olmasına verilen isimdir. Özellikle menopoz dönemine giren kadınlarda çok fazla meydana gelse de, erkeklerde yaşlanmayla birlikte ortaya çıkar. Genetik, ırk, cinsiyet, tedaviler, beslenme, hormonlar ile kemik yoğunluğu azalabilir. İşte, kemik erimesi belirtileri ve tedavisi;

Kemik erimesi nedir?

Tıp dilinde ismi osteoporoz olan kemik erimesi kemik yoğunluğunun düşmesi ve kalitesinin bozulmasına verilen isimdir. Doğum ile birlikte kemik yoğunluğu oluşmaya başlar. Yaklaşık 20 li yaşlara kadar da artar. Kemik yoğunlaşması için, kalsiyum başlıca ihtiyaçtır ve kalsiyum açısından zengin bir beslenme tarzı ile kemikler sağlıklı gelişim yaparlar. Kemik yoğunluğunu, genetik, ırk, cinsiyet, beslenme, hayat tarzı çok etkendir. Kadınlarda kemik yoğunluğu düşmesi, menopozda östrojen azalması ile oluşur.

Kemik erimesi nedenleri

50 yaş sonrası, zayıf yapılı olma, egzersiz yapmama, sigara, alkol ve kafein tüketmek, kalsiyum eksikliği, D vitamin eksikliği, tiroid ve epilepsi ilacı kullanma, romatizma hastalıkları ve çeşitli kan hastalıkları kaynaklı oluşabilir.

Kemik erimesi belirtileri

Kemik erimesinin başlıca belirtisi, kemiklerde kırılmalardır. Kol, bilek, kalça, bel kemiği, kalça kemiği, leğen kemiği ve üst kol kırılması kemik erimesi belirtileridir. Sırt ağrıları, zamanla boyun kısalması, kambur oluşması, vücut duruş bozukluğu, kilo kayıpları başlıca belirtilerdir.

Kemik erimesi tedavisi

Egzersiz

Kilonun düzenli tutulması kemik kayıplarını azaltır. Bu amaçla yapılan egzersizler, kemik kayıplarını önlediği gibi yeni kemik oluşumunu sağlar. Günde 30 dakika kadar egzersiz yapmak bu nedenle çok önemlidir.

Beslenme

Kalsiyumu üretemeyiz. Bu nedenle, kalsiyum oranı yüksek olan beslenme, kemik kaybını önler. Kalsiyum açısından zengin olan besinler; yeşil sebzeler, fasulye, baklagiller, balık, soya, tahıllar, fındık, cevizdir. D vitamini zengini olan besinler; sardalya, ton balığı, yumurta ve karaciğerdir.

Sigara, alkol ve kafein

Sigara, alkol ve kafein mutlaka bırakılmalı ya da azaltılmalıdır. Bunlar, kemiklere düşmandır ve kaybını sağlar. Güneş ışığına maruz kalmak, vücutta D vitamini depolanmasını sağlar.

İlaçlar

Kalsiyum, günlük 1000mg. doz alınmalıdır.  Kemiklerin kalsiyumu emmesi için, D vitamini takviyesi alınmalıdır.

Bifosfonatlar, kemik yoğunluğunu arttırır ve kemik kaybı oranını düşürür. Bu ilaçlar kalsiyum ilaçları ile alınır .  Ayrıca hastalara hormon değiştirme terapisi uygulanabilir.

Bazen kırılmalarda cerrahi uygulama yapılabilir. Özellikle yaşlı insanlarda kalça kırılmaları nedeni ile kalça eklemi değişebilir.

Leave a Reply