Kas Yırtılması Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Nasıl Yapılır

kas yırtılması

Kas Yırtılması Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Nasıl Yapılır: Kas yırtılması, kasların aşırı zorlanması ile kılcal damarların kopması ve kasa kanama yapmasına verilen isimdir. Aslında kas liflerinin aşırı zorlanması ve gerilmesi sonucu olan sakatlıklara da kas yırtılması denilir. Genelde aşırı yoğun spor yapan kişilerde görülür. Yetersiz ve düzensiz ısınmalar, gerdirme ve esneme hareketi yapmadan spor yapmayla ortaya çıkan durumlardır.

Kas yırtılması neden olur?

Kasların aşırı zorlanması ve kasların çok kuvvetli şekilde kasılmasıyla kas yırtılması oluşur. Orta şiddette sadece 1-2 kas lifi kopar, daha ileri olan durumda kas kopabilir yada çalışamaz hale gelir.

1-derece gerilmeler

Birkaç kas lifi gerilir ve kopar. Kas zarar görür ve ağrır. Fakat, normal kuvveti korur.

2-derece gerilmeler

Pek çok kas lifi incinir. Kas ağrısı ve şişme, morluk oluşur.

3-derece gerilme

Kas baştan aşağı kopar. Bazen kas tendondan koparak ikiye ayrılır. Gerilme, şiddetli ağrı, şişmeye yol açar ve kas kullanılamaz hale gelir. Deri altında boşluk ve çökme oluşmuştur.

Kas gerilmesi ve yırtılması belirtileri

Spor aktivitelerinden sonra kaslarda oluşan ağrılar ve incinmeler, kası kullanıldıkça ağrı artar, kas dinlenince ağrı hafifler.

Kaslarda şişme, morarma,

Kas spazmları, kasın işlevini kaybetmesi,

Kastan hafif patlama sesi gelmesi, yırtılan bölgede deri altında çökme ve boşluk olması.

Kas yırtılması teşhisi

Sakatlık anında ses duyup duymadığınız doktora tarafından sorulur. Kas gücünde kayıplar, ilgili kasın hareketlerinde zorlanma olup olmadığı sorgulanır. Ateş, kilo kaybı, bileklerde karıncalanma, idrar ve mesane problemleri incelenir. Kaslar incelendikten sonra, gerekirse röntgen ve emar çekilir. Böylece teşhis koyulur.

Kas gerilmesi ve yırtılması tedavisi

Kaslarda olan sakatlanmalarda hemen buz torbası ile ilgili kasa kompres yapılmalıdır. şişme dindiğinde sıcak kompresde yapılabilir.

Ağrıyı yavaşlatmak için aspirin gibi ilaçlar alınabilir, buz uygulaması, sakatlanan bölgenin yükseğe kaldırılması, gerilen kasın dinlendirilmesi, har saat başı buzlu kompres yapılması, elastik bir bandajla sarılması ve hareket edilmemesi gerekir.

Doktora gidildiğinde, kas ve tendonun sakatlığının derecesi ortaya çıkar. Bu durumda hastaya koltuk değneği verilebilir. Çalışmaya bir süre ara vermeniz istenir.

Acil doktora gidilmesi gereken durumlar

Sakatlanma anında kastan ses gelmişse,  kasta şiddetli ağrı, şişme ve morarma varsa, 2 gün geçmeyen ağrı varsa, ağrılar gittikçe kötüleşiyorsa mutlaka doktora gidilmelidir.

Leave a Reply