Kapari bitkisi nedir kaparinin faydaları nelerdir?

Ülkemizde pek çok bölgede yetişen kapari, sağlık açısından çok faydalı olduğu kadar erozyonu da önleyen bir bitkidir. Bitkinin yaprağı, dalı ve meyvesi yenilebilir. Ayrıca turşusu da yapılıyor. Evliya çelebi, kendi yazılarında kapariden gebre adıyla bahsediyor. 400 yıl önce yazdıklarında gebre’nin çok faydalı olduğunu söylemiştir.

Kapari, özellikle ülkemizde Akdeniz ikliminde yetişmektedir. Çalımsı ve dikenli olan bu bitki potasyum, fosfor ve kalsiyum açısından çok zengindir. Kendiliğinden yetişen bu bitki, killi topraklarda güneşin altında yetişmektedir. Kapari, tohum halinde yetişiyor ve ağustos-eylül aralığında küçük meyveler veriyor. Kapari, halk arasında geber otu olarak da bilinmektedir.

Kapari’nin faydaları:

Serbest radikallere karşı savaşan güçlü bir antioksidandır. Kuersetin  ve kaempeferol maddeleri kapari içinde bol miktarda bulunmaktadır. Bu kimyasallar serbest radikalleri engeller. Serbest radikaller, kanser yapan ve hücre yapısına sürekli saldıran maddelerdir.  Bu sayede kansere neden olurlar.

Akciğer kanserinde etkili olan kapari, akciğer kanserine yakalanma oranını %50 düşürür. Bol miktarda flavonoid barındırdığından, kanser hastalarında kan değerinde olan trombosit düşüklüğünü engeller. Kanserle mücadelede etkili bir yardımcıdır.

Karaciğer yağlanmasının önüne geçen kapari, zengin kuersetin içerir. Bu madde karaciğere çok faydalıdır. Karaciğer yağlanmasının önüne geçer ve karaciğeri kuvvetlendirir.

MS ve ülserde kaparinin çok faydası vardır. Bu nedenle bol yenilmesi tavsiye edilir.

Ayrıca kan hastalıklarında lösemi, anemi, kansızlık ve trombosit düşüklüğü tedavisinde kapari çok faydalıdır.

Böbrek taşı ve kum tedavisinde, gut hastalığında, mide ve bağırsak hastalıklarında kapari çok etkilidir.

Kapari nasıl kullanılır?

Böbrek taşında ve kumunda kapari çayı tavsiye edilir. Kan hastalıklarında kapari reçeli önerilir. Nasıl kullanılacağını bilmeden asla kapari kullanılmamalıdır. İyi işlenmiş veya tablet halinde satılanları tercih edilebilir. Bu bitkinin tazesi asla tavsiye edilmez. Kaparinin gölgede kurutulmuş olanı en sağlıklı olanıdır. Bu şekilde içinde olan zehri atar.

Kurutulmuş olanı tavuk, balık ve sebze yemeklerinde tuz gibi kullanılabilir. Tomurcuklarının turşusu yapılarak yenilebilir. Salatalarda zeytin yerine kullanılabilir. Böbrek taşı düşürmek için sabah akşam 1 bardak çayı içilir.

Kapari çayı nasıl yapılır?

6 bardak su kaynatılır ve altı kapatıldıktan sonra, içine 1 çay kaşığı kapari tozu eklenir. 5 dakika kadar demlendikten sonra rahatlıkla içilir.

Bu yazı milliyet.com.tr kaynak alınarak özgün olarak yazılmış ve derlenmiştir.

Leave a Reply