Kalp krizi Anında Ne Yapılmalı Kalp Krizinde İlk Yardım

Kalp krizi geldiği anda ne yapmalısınız

Kalp krizi geldiği anda ne yapmalısınız: Kalp krizinin herhangi bir zamanı ya da mevsimi yok. Kalp krizinin geldiğinizi nasıl anlarsınız? Kalp krizi sırasında neler yapılmalı? İşte merak ettikleriniz;

Genetik manada şanssız biriyseniz veya dikkatsiz biriyseniz, üstüne bir de doktorların önerilerine kulak asmadıysanız, kalp krizi sizi evinizde ya da plajda güneşlenirken de yakalayabilir. İlla ki performansı yüksek bir spor aktivitesi yaparken ya da iş yerinizde stresliyken olmasına gerek yok. Kalp krizinin en belirgin ve önemli habercisi göğüste ağrı olmasıdır.

Doktorlar herkesi uyarmakta; Göğsün tam merkezinde sürekli ve geçmeyen bir ağrı varsa, buna bir de terleme, yorgunluk, bitkinlik, bulantı ve kusma durumları da eşlik ediyorsa, kalp damarlarının birinde veya birkaçında tıkanıklık olabilir. Göğüsteki ağrı 5 dakikadan fazla sürdüyse ve devam ediyorsa kalp krizini işaret ediyor olabilir. Bu tür bir durumla karşılaştığınızda ne yapmalısınız?

Kalp krizi sırasında yapılacaklar:

Kalp krizi şüphesi varsa, ilk yapmanız gereken şey hemen bir veya iki tane aspirini çiğnemek olmalıdır. Göğüs ağrısı beş dakika içinde geçmezse, doktorunuzun size vermiş olduğu dilaltı hapını almalısınız.

  • Kalp krizinden şüphelendiğinizde yürümek ya da odanın içinde dolaşmak yanlıştır. Öncelikle oturmalı, uzanıp ayaklarınızı bir miktar yukarı kaldırarak istirahat etmelisiniz. Bu sırada yanınızda bulunan yakınınız, koroner anjiyografi ve stent işlemleri yapabilen bir hastaneye kaldırmak için gerekli hazırlıkları yapmalı ve ambulans çağırmalıdırlar. Sizi götürecekleri hastanenin acil müdahale konusunda yeterli ve geniş olanaklara sahip olmasına da dikkat edilmelidir.
  • Şayet ambulans gecikecek gibiyse, kendi olanaklarınızla hemen teşekküllü bir hastaneye ulaşmayı düşünebilirsiniz. Ancak yine de ambulansın normal trafikte sizden daha hızlı gidebileceğini ve kayıp zamanı kapatabileceğini de unutmamak gerekir. Ayrıca ambulansta gerekirse acil müdahale edebilecek bir ekibin varlığı da sizin için avantaj ve oldukça önemlidir. kalp krizi geçirdiğinizi düşündüğünüz sırada, evinizin yeri ve hastaneye olan uzaklığı göz önüne alınmalı, ambulansla ya da kendi imkanlarınızla mı hastaneye gideceksiniz hemen karar verilmelidir.
  • Kalp krizlerinde ilk iki saatlik dilimde hastaneye ulaşarak müdahalede bulunulduğunda, tıkanmış olan damar balon ve stent uygulamasıyla kalıcı bir hasar oluşmadan açılabilir. Hastanın hastaneye ulaşamadığı ve müdahale edilmediği her 30 dakika %8 oranında ölüm riskinde artışa neden olmaktadır.
  • Özellikle kalabalık ve trafik sorunu olan şehirlerde yaşayan kişilerin, kalp krizi sırasında hangi hastaneye gideceklerini önceden belirlemeleri ve buna göre hareket etmeleri çok önemlidir. Genellikle ev satın alırken ya da ev bakarken hastaneye olan uzaklığı dikkate alınmaz. Ancak evin hastanelerle olan konumu aslında oldukça önemli bir konudur. Son bir hatırlatma yapacak olursak; hastaneye ulaşım planınızın önceden belirlenmiş olması kalp krizi sırasında size çok büyük avantaj ve kıymetli dakikalar kazandıracaktır.

Kalp krizi ilk yardım video

Kalp krizi ilk yardım video 2

Leave a Reply