İdrarda yanma nedenleri ve tedavisi

bright picture of screaming woman over white

İdrar yaparken ağrı, sızlama, yanma nedenleri ve tedavisi

İdrarda yanma sıklıkla ağrı, sık idrara çıkma ve idrar yapma isteği ile birlikte görülür. Yanma, idrarın çıkmasında veya sonunda bazen de tüm işlem sırasında hissedilir. Hasta, idrarın içinde kaldığını ve tamamını boşaltamadığını da hissedebilir. İşte, idrarda yanma nedenleri ve tedavisi;

İdrarda yanma nedenleri nedir?

İdrar yolu enfeksiyonları

İdrarda yanma, enfeksiyon ve iltihaplar nedeni ile oluşan bir durumdur. Mesane, üretra, prostat, vulva ve vajinada olan iltihaplar idrarda yanma yapabilir.

Bel soğukluğu

Erkeklerde daha sık görülen bel soğukluğu cinsel yolla bulaşır ve idrar yaparken yanma sıklıkla görülür. İdrar yolunda akıntılar da olur. Tıp dilinde Gonore denilen bel soğukluğu yanı sıra cinsel yolla bulaşan klamidya ve epididimit enfeksiyonları da idrar yanmasına neden olur.

Atrofobik vajinit

Menopoz sonrası çok daha fazla görülen bu hastalıkta, düşen östrojen hormonu, vajina duvarlarında incelmelere neden olur. İdrar yaparken vajinada yanma, cinsellikte vajinada acı ve kanamalara neden olabilir.

Bazı ilaçlar

Kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, idrar yanmasına neden olabilir. Doğum kontrol yöntemlerinde kullanılan bazı ilaçlar, içinde kimyasal olan bazı banyo köpükleri idrarda yanmalara neden olur.

Ruhsal problemler

Depresyon gibi çeşitli sorunlar idrar yanmasına neden olabilir. Çeşitli psikolojik travmalarda, idrar yanması ve sık idrara çıkma görülür. Kadınlarda adet dönemi, mesanede oluşan tümörler, Behçet hastalığı, böbrek kanseri diğer idrarda yanmaya neden olabilir.

İdrar yanması tedavisi

İdrar yolu enfeksiyonu varsa hemen antibiyotik tedavinse başlanır. Bazen damar yolundan ağrı kesici ile birlikte antibiyotik verilir. Klamidya, epididimit ve bakteriyal olan enfeksiyonlarda antibiyotik kullanılır.

Pyridium isimli ağrı kesici, idrar yolunda olan yanmayı engeller. İdrar renginde renk değişimi yapsa bile bu ilaç sayesinde sık idrara çıkma da yavaşlar.

Böbrek kanser, mesane ve üretrada oluşan tümörlerde tümör alınır ve yerine kemoterapi uygulaması yapılmalıdır.

Bol su tüketmek, idrarda olan bakterinin daha hızlı atılmasını sağlar.

Gazlı ve kafeinli içeceklerden uzak durmak, idrar yaparken tamamının çıktığına emin olmak için bir süre beklemek idrar yanmasını hafifletir.

İdrar yanmasında dikkat edilmesi gereken diğer şey, tuvalet alışkanlıklarına ve tuvalet hijyenine dikkat etmek çok önemlidir.

Leave a Reply