İdrar yolu iltihabı nedenleri belirtileri ve tedavisi

idrar yolu enfksiyonu

İdrar yolu iltihabı nedenleri belirtileri ve tedavisi nelerdir işte tüm detaylar.

İdrar yolu iltihabı, hemen hemen hepimizin hayatında 1 defa olsun yakalandığı bir rahatsızlıktır. İdrar yolu iltihabında, idrar kesesi, böbrekler ve idrar borusu iltihaplanır. Sadece mesanenin iltihap kapmasına sistit denilir. İşte, idrar yolu iltihabı belirtileri ve tedavisi;

İdrar yolu iltihabı belirtileri

İdrar yaparken oluşan yanma, idrarda bulanıklık, koku veya idrardan kan gelmesi, cinsel ilişkide ağrı, sık idrara çıkma, cinsel organdan gelen akıntı, midede kan, testislerde ağırlık, karında ağrı ve titreme olarak sayılır.

İdrar yolu iltihabının nedenleri

İdrar yolu iltihapları genelde bakteri ve virüs kaynaklı olarak olmaktadır. Sıklıkla E.Coli bakterisi idrar yolu enfeksiyonun başlıca nedenidir.

Cinsel organ hijyeni

Kadınlarda cinsel organın anüse yakın olması kaynaklı, idrar yolu enfeksiyonu çok daha fazla görülür. Tuvaletin kirli olması, kirli iç çamaşırı kullanmak, tuvalette temizliğin arkadan öne yapılması idrar yolu iltihabına yakalanma riskini arttırır.

İdrar yollarında tıkanma

İdrar yolunda olan bazı tıkanmalar, idrar yoğunluğunu artırır ve bu durumda bakteri üremesi oluşur. idrar yolu tıkanmaları; prostat büyümesi, böbrek taşları, oluşan bazı tümörler, doğumsal nedenlerle oluşur.

Cinsel ilişkide korunma

Cinsel ilişkide korunma yapılmayınca idrar yolu iltihabının oluşma oranı artar. Klorlu havuzlara girmek, kirli havlular, kimyasal banyo ürünleri idrar yolu enfeksiyonuna neden olur. İdrar yaparken mesaneyi tamamen boşaltmamak, idrar boşaltımı için tüp takılması, menopoz sonrası vajinada incelmeler idrar yolu enfeksiyonuna neden olur.

İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi

İdrar yolu enfeksiyonuna neden olan bazı durumlar hemen tedavi edilmelidir. İdrar yolu enfeksiyonu kronik hale gelmeden tedaviye hemen başlamak gereklidir. İdrar yolu enfeksiyonun ilk önce antibiyotik tedavisi yapılır. Nitrofurantoin ve trimetoprim antibiyotikleri en sık kullanılanlardır. Fakat, doktorlar bazen kültür yaparak, kullanılacak olan antibiyotiğe öyle karar verilir.

Doktorlar, idrar yolu enfeksiyonunda bol su içilmesini önerir. Bol su içildiğinde böbrekler daha fazla çalışacağından iltihap çok daha hızlı dışarıya atılır.

Cinsellikte korunma kesinlikle yapılmalıdır. İdrar kanalında oluşan tıkanmalar mutlaka açılmalıdır. Böbrek taşları varsa düşürülmeli, prostat küçültülmeli veya tümör varsa alınmalıdır.

Hastalara, kahve, alkol ve asitli içeceklerin kullanılmaması, karnın altına ılık su kompresi yapmak ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek önerilir.

Leave a Reply