Haşimato Hastalığı Nedir Belirtileri ve Tedavisi

Haşimato hastalığı belirtileri ve tedavisi

Haşimato Hastalığı Nedir Belirtileri ve Tedavisi: Haşimato hastalığı bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Vücudun tiroid bezini yabancı madde algılaması ve ona saldırmasıyla, tiroid üretiminde olan aksamalar oluşur. Hasta, tiroid yetmezliği çekmeye başlar. Bu durumda çok çabuk yorulma, saç kayıpları, ses kısıklığı, kabızlık, depresyon, yavaş kalp atışı ortaya çıkar. İşte, haşimato hastalığı belirtileri ve tedavisi;

Haşimato hastalığı belirtileri

Tiroid bezinin şişmesi ile hasta hemen doktora gider. Hastaların hepsinde tiroid yetmezliği vardır.  Boyun bölgesinde olan şişlik, çok büyüdüğünde ağrı ve yutma, nefes almada sorunlar yaratır. Hafif kilo alımı, soğuğa dayanamama, kolay yorulma, düzensiz adet olma, hamilelikte zorlanma, kuru cilt, kabarık yüz, saç kaybı, kabızlık, yavaş kalp atışları, kolesterol artışı başlıca belirtilerdir.

Haşimato hastalığı nedenleri

Haşimato hastalığı bir bağışıklık sistemi hastalığıdır.  Hastalarda, vücut tiroid hücrelerini yabancı madde algılar ve saldırır. Bunun nedeni bilinmemektedir. Fakat pek çok teori ortaya atılmaktadır.

Bir virüs ya da bakterinin antikor üretimini tetiklemesi, genlerle nesillere aktarılması, bazı kadınlarda doğum sonrası hipotriroidinin farklı formlara geçmesi, çok fazla iyot tüketmek başlıca nedenleri arasındadır.

Haşimato hastalığının teşhisi

Haşimato hastalığı, tiroidi normal çıkan hastalarda bile oluşabilmektedir. Hastalığın erken dönemde teşhisi şu an yapılabilmektedir. Doktor boyunda şişme, ciltte kuruma ve saç kaybı olan hastaları hemen teste alır. Hastadan alınan kan örneğinde TSH ve T4 hormonu seviyesine bakılır. Sonuç pozitif ise, antikor testi yapılır. Hastadan tekrar kan örneği alınır ve antikorlar yüksek miktarda görünürse haşimato teşhisi koyulur. Fakat, normal tiroid antikoru olan kişilerde de hastalık görülebilir.

Haşimato hastalığının tedavisi

Hastalığın bir tedavisi olmadığından ilaçlar ömür boyu kullanılır.

Haşimato hastalığı, hormon eksikliğine neden olursa hormon değiştirme tedavisi uygulanır. Bu durumda hastaya sentetik hormon verilir. Bu hormon, tiroksin hormonuna benzer. Ağızdan alınır ve hipotiroidinin tüm belirtileri ortadan kaldırır. Tedavi sonrası hasta yorgun olmaz. Kolesterol dengeye girer, alınan kilolar verilir. Doktorunuz, TSH seviyesini kontrol ederek, doz ayarı yapar. Fazla alınan hormon, kemik erimesini hızlandırır ve kalp ritim bozukluğu yapabilir.

Hastaya ek olarak, multivitaminler,  kolesterol düşürücüler, antiasitler, ülser ilaçları ve kalsiyum katkısı verilebilir.

Leave a Reply