Gözyaşı kanalı tıkanıklığı belirtileri ve tedavisi

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı, genelde yeni doğan bebeklerde yaygın olarak görülen bir durumdur. Yeni doğanda bebek, gözyaşı kanalı tıkalı doğabilir ve bu durum, 6 aydan sonra kendiliğinden açılır ya da cerrahi operasyonla iyileştirilir. Fakat ilerleyen yaşlarda da gözyaşı kanalında tıkanıklık oluşabilir. Travmalar, taş oluşması, sinüs iltihapları, burun iltihapları gibi pek çok nedenle meydana gelebilmektedir. İşte, gözyaşı kanalı tıkanıklığı belirtileri ve tedavisi;

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı belirtileri nelerdir?

Göz çevresinde rahatsızlık, şişme, yanma, göz çukurunda şişme, iltihap oluşması, yapışan kirpikler, gözde aşırı çapaklanma, bulanık görme, sürekli gözyaşı akması, gözde ve yüzde iltihap başlıca belirtilerdir. Soğuk havaya ve rüzgara maruz kalındığında, güneşlendiğinizde ve solunum yolu iltihaplanması olduğunda yukarıda sayılan belirtiler çok rahatsız edici hale gelir.

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı neden önemlidir?

Gözyaşı kanalı genelde gözde sürekli akma, gözyaşı kesesinde şişlik, gözde iltihaplanma ve apse belirtileri ile ortaya çıkmaktadır. Kanal tıkandığında, bu bölgede mikropların hızla üremesi söz konusu olur. Enfeksiyon zamanla kolaylıkla şişlik ve apse haline gelebilir. Bu şişlik ya da apse ciddi ağrılara neden olabilir.

Gözyaşımız, içerdiği enzimlerle gözün sağlıklı olmasını sağlar. Tuzlu bir sıvı olduğundan toz, bakteri ve yabancı cisimleri yanağa ve gözyaşı kanalı ile burna sürüklemektedir. Enfeksiyonlara karşı direnç oluşmasını sağlar. Bu nedenle kanalın tıkanması çok tehlikelidir. Gözlerimiz dış etkenlere karşı savunmasız kalır.

Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı;

Gözyaşı kanalında olan tıkanıklık, bebeklerde çok sık ortaya çıkmaktadır. Kanal tıkalı olduğundan bebeklerde sıklıkla enfeksiyon oluşur. Sabahları yataktan kalkan bebeğin gözleri çapaklı, yapışık ve sarı akıntılı olur. Bu durumda, öncelikle bebeklere göz pınarı yakınından masaj yapılır. Masaj, burun kökünden aşağı sıvazlama şeklinde olmalıdır. Günde 4 – 15 defa masaj yapıldığında kanal açılacaktır. Doktorun verdiği antibiyotikli göz damlası kullanılır. Gözyaşı kanalında 1 yıl içinde kendiliğinden açılma olmazsa cerrahi uygulama yapılmalıdır.

Gözyaşı kanalı neden tıkanır?

Genelde 40 yaş üzerinde kadınlarda en sık görülen durum, kanalın kendiliğinden daralmasıdır. İltihaplanan gözlerde gözyaşı kanalının dokuları kalınlaşabilir.

Şiddetli sinüs iltihapları, burun ameliyatı sonrası oluşan yan etkiler ve sinüslerde oluşan tümörler gözyaşı kanalında darlığa neden olur.

Göz, yüz ve sinüsler için uygulanan ameliyatlar sonrasında gözyaşı kanalı tıkanabilir. Cilt altında olan dokulara temas edilen operasyonlar sonrasında çok daha fazla tıkanıklık oluşur.

Gözyaşı kanalında ve kesesinde oluşan göz taşları, kırık elmacık kemiğinin bölgeye baskı yapması, göz etrafında kemiklerin kırılması, kirpik diplerinde ve göz çevresinde iltihaplanma, gözyaşı kanalında tümör olması gözyaşı kanalında tıkanıklığın nedenleridir.

Gözyaşı kanalında tıkanıklığın tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle gözyaşı kanalının neden tıkandığını tespit etmek tedavi için şarttır. Bir travma ya da yüze alınan darbe kaynaklı kanalda tıkanma olmuşsa, tedavi şişmeyi en alt düzeye almak için yapılır. Bu tedavi, yaklaşık 1-2 hafta veya 1 ay kadar sürebilir.

Gözyaşı kanalı tıkanıklığında, punktum genişletme araçları ile kanal açılır. İnce bir sondayla gözyaşı kanalından burun kanalına kadar açılır, tuzlu su solüsyonları ile kanal yıkanır. Eğer bölgede iltihap varsa, antibiyotikli sıvılarla gözyaşı kanalı yıkanır.

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı, iltihap ve yaralardan kaynaklanıyorsa balon katater kullanılır. Hasta genel anestezi altındayken, kanala bir balon yerleştirilir. Balon daha sonra şişirilip ve indirilerek tıkanıklık açılır. Bazen kanala bir poliüretan veya silikon tüp yerleştirilir ve yaklaşık 3 ay süreyle buradan gözyaşı akışı sağlanır.

Cerrahi uygulama;

Yukarıda sıralanan tüm tedavilere rağmen, gözyaşı kanalı açılmazsa cerrahi operasyon uygulanır. Bu cerrahi uygulama iki türlüdür;

Dakriyosistorinostomi; Gözyaşı kesesi yakınında, burun kenarından gözyaşı kanalı açılır. Burun bölgesinden stent takılır ve açık bölge kapatılır.

Kanalda bypass; Gözyaşı kanalının sıfırdan yapılması işlemidir. Burun boşluğuna akan bir kanal yapılır.

Bebeklerde göz çapaklanması neden olur nasıl geçer

Kaynak: Bu yazı, multiyasam.com/gozyasi-kanali-tikanikligi-belirtileri-ve-tedavisi/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply