Gözde Işık Çakmaları ve Uçuşan Cisimcikler (Gözde kıvılcım)

Hemen hemen herkes, ömründe bir kaç defa gözünün önünde uçuşan cisimler ya da ışık çakmaları ile karşılaşmıştır. Bazen çok rahatsız edici olabilen bu durumun, çeşitli sebepleri olabilir.

Uçuşan Cisimcikler Neden Görülür?

Gözün iç kısmında, ismi vitreus olan, jöle kıvamında bir sıvı vardır. Bu sıvının içerisinde minik partiküller bulunur. Bu partiküllerin sayısı, yaşa ve miyop gibi göz hastalıklarına bağlı olarak, vitreusun daha da sıvılaşması sebebiyle gittikçe artar. Söz konusu partiküller, vitreusun içinde hareket eder. Bu partiküllerin gölgesi de retinaya vurur. Yani, gözümüzün önünde algıladığımız bu uçuşan cisimler, aslında gözümüzün arkasındadır ve biz sadece yansımalarını görürüz. Bu durum, belirli bir seviyeye kadar normaldir ve herkeste görülür.

Ancak sayısı birden bire ve hızlı bir şekilde artan cisimler söz konusuysa, bu duruma ışık çakmaları da eşlik ediyorsa, durum ciddidir.

Uçuşan Cisimler Görmenin Tedavisi Var Mıdır?

Eğer ki hasta, günlük hayatını etkileyecek sıklık ve periyotlarda uçuşan cisimler görmekteyse, bu hastalara cerrahi müdahale yapılmaktadır. Vitrektomi adı verilen operasyonda, gözün vitreus kısmına mikro aletlerle girilerek buradaki parçacıklar temizlenmekte ve hastaya berrak bir görüş kazandırılmaktadır.

Işık Çakmaları Neden Görülür?

Vitreusun yapısı yıllar geçtikçe ve kişi yaş aldıkça, daha akışkan bir hale gelir.

Vitreusun retinaya yapışık olan bir zarı vardır. Işık çakmaları, vitreus zarının retinadan ayrılmaya başladığının göstergesi olabilir. Bu ayrılma, yaş ilerledikçe hekimler tarafından  olağan karşılanan bir durumdur. Ayrılan vitreus, retinayı çekerek ışık çakması olarak algıladığımız durumun oluşmasına sebep olur.

Retina Yırtılması:

Bazen bu ayrılmanın tek sonucu, uçuşan cisimler ve ışık çakmaları görme iken, bazen de retina yırtılması olur. Vitreus zarının retinaya sıkı bir şekilde yapışık olduğu yerler ya da retinanın ince olduğu yerler vardır. Zar buralardan ayrılırken, yırtılma söz konusu olabilir. Bu durum, göz bebeği bir damla yardımı ile büyütülerek, yapılan retina muayenesi ile teşhis edilebilir. Durumun erken teşhis edilmesi çok önemlidir. Erken teşhis edilen retina yırtıklarına, lazer cerrahi ile müdahale edilebilir.

Eğer retina yırtığı saptanan göze lazer cerrahi yapılmazsa, vitreus sıvısı retinanın alt kısmına akar. Yavaş yavaş aktığı bölgelerde kalınlaşma yapar ve kalınlaşan bölgelerde, görüş kaybı olur.

Migren:

Bazen auralı migren hastalığı olan kişiler de gözde ışık çakması görebilirler. Auralı migren, genellikle ışık çakmaları ile başlar, görme bulanıklaşır ve baş ağrısı gelir.

Diyabet:

Bazı durumlarda, diyabet hastalarında da ışık çakmaları ve uçuşan cisimcikler görülebilir.

Üveit:

Vitreusu saran zar, üç katmandan oluşur. Ortadaki katmanın adı “uvea”dır. Uveanın iltihaplanması durumuna üveit adı verilir. Üveit hastalarında da uçuşan cisimler ve ışık çakmaları görülebilir.

Erken Tanı Neden Önemlidir?

Özellikle birden bire ve sıra dışı bir şekilde başlayan, uçuşan cisimler ve ışık çakmaları görme problemi ile karşı karşıyaysanız, hiç vakit kaybetmeden bir göz doktoruna muayene olmanız çok önemlidir. Aksi takirde, hastada geri döndürülemeyen görüş kaybı ya da körlük meydana gelebilir.

Bu yazı, kaskaloglu.com/isik-cakmalari-ve-ucusan-cisimcikler/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply