Gebelikte toksoplazma enfeksiyonu

gebelikte toksoplazma

Gebelikte toksoplazma enfeksiyonu aslında bir parazit enfeksiyonudur. Bu parazit aslında kedi dışkısı ve çiğ etlerden bulaşmaktadır. Kedi dışkısı ile temas edilmesi toksoplazma enfeksiyonuna neden olur. Genelde gribe benzer, ateş, yorgunluk, halsizlik, kas ve eklem ağrıları gibi hafif belirtiler verir. İşte, hamilelikte toksoplazma enfeksiyonu;

Toksoplazma enfeksiyonu yaklaşık olarak 5-18 gün aralığında kuluçka dönemi geçirir. Çoğunlukla hiçbir belirti vermediğinden fark edilmeden geçirilir. Gebelikte yaşanabilen bir durumdur. Gebelikte geçirildiğinde  sıklıkla fark edilmez.

Toksoplazma enfeksiyonunun gebelikte zararları

Enfeksiyon hamileliğin ilk haftalarında bebeğe geçerse ciddi sorunları da beraberinde getirir. Gebelikten önce geçirilirse bebek açısından hiçbir riski yoktur. Enfeksiyon, beyinde su toplanması, beyinde anomaliler, göz hasarı yaşanabilir. Bazı bebeklerde ise hiçbir hasar yaratmamaktadır.

Annede enfeksiyon tanısı yapılacak olan IgM antikoru takibi ile ortaya çıkar. Toksoplazma IgG avidite testi ile enfeksiyonun ne zaman geçirildiği de ortaya çıkar. Test 3 hafta sonra tekrar yapıldığında hastalığın net durumu ortaya çıkar. Yapılan tahlillerde hiç enfekte olmayanlar kedi dışkısı, çiğ ve az pişmiş etlerden uzak durmalıdır.

Gebelikte toksoplazma geçiriliyorsa ne yapmalı?

Gebelikte kesin olarak toksoplazmaya bağlı bebekte zarar olabileceği kesin değildir. Hamilelikte anne adayında toksoplazma enfeksiyonu saptanırsa bu sorun olacağı anlamında değildir. Bu durumda ultrason ile bebekte zarar oluşup oluşmadığı incelenir. 20 haftadan sonra olan gebelikte bebeğin kordonundan kan alınır ve tanı bu şekilde koyulur. Bebek kanında IgM varlığı varsa enfeksiyon bebeğe geçmiştir. Anne adayına bunun bilgisi verilir. Aile eğer hamileliği bitirmek isterse hamilelik bitirilir. Gebeliği devam eden annelere antibiyotik verilir hatta doğum sonrası bebeğe de antibiyotik verilir.

Korunma için ne yapılmalıdır?

Gebelik süresince evde kedi besleniyorsa, kedinin dışkısına gebe elini sürmemelidir,

Kedi, ellendikten sonra mutlaka eller bol su ve sabunla yıkanmalıdır,

Kediler dışarıya salınmamalıdır ve toprakla temas edilmemelidir,

Meyve ve sebzeler bol su ile yıkanmalıdır,

Çiğ etler ve şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır,

Ev dışında bir yerde çiğ et ve salata yememeye gayret gösterin,

Elleri bol su ile yıkayın,

Enfeksiyon taşıyabilecek olan sinek ve böceklere karşı önlemler alınmalıdır.

Leave a Reply