Gebelikte şiddetli bulantı kusma (Hiperemezis gravidarum)

gebelikte bulantı ve kusma

Gebelikte (Hamilelikte) şiddetli bulantı kusmaGebelikte bulantı ve kusma normal kabul edilen bir durumdur. Yaklaşık olarak gebelerin yarısında bu şikayetler vardır. Fakat, tedavi gerektirecek kadar şiddetli olan bulantı ve kusma beraberinde kilo kaybı da sağlıyorsa bu duruma hiperemezis gravidarum denilir. Bu durum bebeğe zarar vermez, bebek gelişimin sürdürür, düşük ve erken doğum oluşturmaz. Fakat, kilo vermenin çok olması, elektrolit dengesi bozulması tehlikeli bir durum olarak kabul edilir.

Hamilelik kaynaklı bulantı ve kusma gebeliğin 6. Haftası ile başlar 14-16. Haftalar arasında kendiliğinden kaybolur. Fakat, bazı gebelerde, 4. Hafta başlayarak bütün hamilelik sürecinde devam edebilir. Hamilelik  kendine özel bir durumdur. Anne adayının ilk hamileliğinde bulantı olmasa bile ikinci hamileliğinde bulantı ve kusma görülebilir. Pek çok gebe, bulantı ve kusma kaynaklı bir şey yiyemediğinden bebekte hasar olacağı korkusu taşır. Fakat, kilo vermenin çok olması ve vücutta elektrolit dengesi bozulmadığı sürece bebek açısından bu durumun bir sıkıntısı olmaz.

Hamilelikte bulantı ve kusmanın nedenleri tıbben bulunamamıştır. Fakat pek çok doktor belirli nedenler ortaya koyarlar. Hamilelikte bulantının başlıca nedeni artan HCG ve östrojen hormonu kaynaklı olarak düşünülür. Çoğul gebelikler ve mol gebelik bulantı ve kusmanın en fazla olduğu gebeliklerdir. Psikolojik olarak yaşanan stresler ve istenmeyen gebeliklerde bulantı ve kusma çok fazla olur.

Hangi gebeler risk altındadır?

Çoğul gebelikler, daha önce doğum kontrol hapı kullananlar, araç tutulması yaşayanlar, migren hastaları, genç yaşta anne adayları, ilk gebelikte bulantı ve kusma çok daha fazla görülür. Bulantı ve kusmanın tam nedeni bilinmediğinden yukarıda saydığımız gebeliklerde hiç sorun da olmayabilir.

Çok şiddetli olan bulantı ve kusmada sıvı elektrolit dengesizlikleri, ateş, kanda asit baz bozukluğu, deride kuruluk, kan basıncında azalma, idrarda azalma ortaya çıkabilir. Bu durum hiperemesis gravidarum olarak bilinir. Bu durum tedavi edilmez ise, ölüm bile söz konusu olabilir. Bu hastalar genelde hastaneye yatırılarak tedavi edilirler.

Tedavi

Hafif şiddette olan bulantı kusmada hastaya basit öneriler verilir. Bulantıyı tetikleyen kokulardan uzak durmak, sık aralıklarla az yemek yiyerek mideyi boş bırakmamak, bulantı gelince leblebi, kraker gibi şeyler atıştırıp yatakta dinlenmek, öğün aralarında su içmek gibi tavsiyeler verilir. Buna rağmen bulantı ve kusmanın önüne geçilemiyorsa gebeye, antihistaminikler ve bulantı giderici ilaçlar doktor tarafından verilir. Kullanılan ilaç grubunda B6 ve B12 vitaminleri de hastaya verilebilir. Bu vitaminlerin bebeğe hiçbir zararı yoktur. Bulantı ve kusmanın çok şiddetli olduğu durumlarda hasta hastaneye yatırılarak, damar yolu ile beslenmeye başlayabilir. Yaklaşık 1 hafta sonra kullanılan ilaçlara rağmen düzelme olmuyorsa gebelik sonlandırılması düşünülebilir.

Leave a Reply