Erkeklerde sertleşme bozukluğu nedenleri ve tedavisi

Sertleşme bozukluğu şüphesi varsa, bu durumun nasıl düzeltileceği konusunda pek çok soru akla gelir. Bu sorunun çözümüyle ilgili en sık sorulan soruları cevaplamaya çalıştık. İşte, erkeklerde sertleşme bozukluğu nedenleri ve önlenmesi;

Erkeklerde ereksiyon bozukluğu nedeniyle büyük hayal kırıklıkları ve mutsuzluk söz konusu olabilmektedir. Penise kan taşıyan damarlarda meydana gelen kan akış azalması, ileriki yaşlarda ereksiyon bozukluğuna yol açabilmektedir. Genç yaştaki erkeklerde görülen sertleşme bozukluğunun en başta gelen nedeni de duygusal sorunlardır.

Ereksiyon sorunu yalnızca kafada mı?

Bunun cevabı büyük ihtimalle hayırdır. Sertleşme bozukluğunun büyük bir bölümü fiziksel ya da duygusal ve fiziksel sorunların bir arada olmasından kaynaklanır. Kan damarlarınıza ve sinirlerinize etki eden bütün tıbbi konular ereksiyon yetisini etkileyebilmektedir. Kalp sorunları, yüksek tansiyon, diyabet ve çoklu skleroz gibi sorunlar sertleşme bozukluğuna yol açabilmektedir. Özellikle diyabetli erkeklerin %60’lık kısmında sertleşme bozukluğu yaşanmaktadır.

Yaşı ilerlemiş olan erkeklerde görülen sertleşme bozuklukları, testosteron düzeyinin düşüklüğü gibi hormonal sorunlardan da kaynaklanabilir. Prostat kanseri tedavileri, ameliyat ve radyasyon alımı da bu duruma neden olabilmektedir. Eğer sabahları ya da uykunuzda ereksiyon oluyorsanız, büyük ihtimalle sorununuz fiziksel değildir. Buna stres, depresyon ve anksiyete gibi durumlar yol açıyor olabilir. Yaşadığınız semptomları doktorunuza aktarın, çünkü neler olup bittiği ile ilgili bir takım testlerin yapılması gerekli olabilir.

Sertleşme bozukluğuna alınan ilaçlar yol açabilir mi?

İhtimal dahilindedir. Özellikle bazı antidepresan ilaçlar ve tansiyon ilaçları ereksiyon sorununa neden olabilir. Eğer sertleşme bozukluğuna ilaçlarınızın neden olduğundan şüphe ediyorsanız, doktorunuzla görüşün ve onun bilgisi olmadan ilaçlarınızı bırakmayın. Gerekli görülürse, doktorunuz ilaçlarınızı değiştirip sertleşme bozukluğu ilacı verebilir.

Yaşam tarzı sertleşme bozukluğu yapar mı?

Evet yapar. Özellikle aşırı kilo, sigara ve hareketsiz yaşam tarzı kan dolaşımını olumsuz etkiler ve ereksiyonun olmamasına yol açar. Alkol cinsel isteği arttırsa da, performansı yok eder.

Yaşlılık ve sertleşme bozukluğu;

Yaşlılık sertleşme bozukluğu yapmaz, ama sertleşme bozukluğu yaşlılarda çok daha yaygın görülmektedir. Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü verilerine bakıldığında, 40 yaşında olan erkeklerin %5’i, 50 yaşında olan erkeklerin %4’ü, 60 yaşındaki erkeklerin %17’si, 65 yaşın üzerindeki erkeklerin % 15-25’inde sertleşme bozukluğu yaşanmaktadır. 75 yaşın üzerindeki erkeklerin de %50’lik kısmında yaşanan bir durumdur. Sertleşme bozukluğu tedavisi ise, her yaştaki erkekte uygulanabilmektedir.

Sertleşme bozukluğu yapan hastalıklar;

Diyabet; Diyabet kan damarlarına ve sinirlere zarar vermektedir. Kontrol altına alınmadığı zaman sertleşme bozukluğu riski iki katına kadar çıkabilmektedir.

Böbrek hastalığı; Böbrek hastalıklarıyla ilişkili bazı sorunlarla birlikte hormonlar, penise giden kan akışı ve sinirler olumsuz etkilenebilmektedir. Bu durumlar kişinin enerjisiniz ve cinsel performansını düşürebilir.

Beyin ve sinir bozuklukları; Sinir sistemi olmazsa ereksiyon da olmaz. Çoklu skleroz, felç, Alzheimer ve Parkinson hastalığı bunları etkilemektedir.

Kan damar bozuklukları; Kan damar bozuklukları, kan akışının yavaşlamasına neden olduğu için cinsel ilişkiye hazırlık yapılmasını da güçleştirmektedir. Damarların tıkanması ve daralmasının yanı sıra, yüksek tansiyon ve kolesterol de sertleşme bozukluğuna yol açmaktadır.

Sertleşme bozukluğunda diğer nedenler;

Ameliyat; Prostat ve mesane kanseri tedavisinde gerçekleştirilen ameliyatlarda, ereksiyon yaşanması için gereken sinir ve dokularda hasar olabilmektedir. Sorun çoğunlukla kendi kendine geçebilir, ama bu durum birkaç ay kadar sürebilmektedir. Bazen kalıcı durumlar da söz konusudur ve bu durumda da yapılabilecek tedaviler vardır.

Yaralanma; Mesane, pelvis, penis ve omurilik hasarlanmalarında da sertleşme bozukluğu yaşanabilir ve ameliyat gerçekleştirilebilir.

Hormonal sorunlar; Cinsel dürtüler hormonlar tarafından beslenmektedir. Hormonal dengesizlikler cinsel isteği azalmasına yol açabilir. Karaciğer veya böbrek rahatsızlıkları, hipofiz bezesi tümörleri, prostat kanseri tedavisi ve depresyon varsa doktorunuzla konuşmalısınız.

Toplardamar sızıntısı; Ereksiyonun devam edebilmesi için, penise kan akışının belirli bir süre sürmesi gerekmektedir. Şayet çabucak dışarıya akarsa ereksiyon sonlanır. Bazı hastalıklar ve yaralanmalar bu duruma yol açabilir.

Alkol, tütün ve madde kullanmak; Bu maddelerin hepsi kan damarlarına hasar vermektedir. Damar sorununuz varsa sigara içmek sertleşme bozukluğu olasılığını arttırmaktadır.

Reçeteli bazı ilaçlar; Yaklaşık 200 ilaç sertleşme bozukluğunun nedeni olarak gösterilmektedir. Aldığınız ilaçlardan herhangi birinin sertleşme bozukluğuna sebep olduğundan şüphe ediyorsanız, doktorunuzla görüşmelisiniz.

Prostat büyümesi; Bu durum, erkeklerde yaşlılığın gayet doğal bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sigara içmek; Sigara içmek, damarların sertleşmesine yol açabilmektedir. Bu durum penise olan kan akışını da azaltmakta ve ereksiyona katkı sağlayan damara zarar vermektedir.

Aşırı kilo; Fazlalık kilolar, kan damarı hastalığı riskini arttırdığı gibi, sertleşme bozukluğu riskini de aynı oranda arttırabilmektedir.

Hareketsizlik; Sertleşme bozukluğu riskini düşürmek için mutlaka hareketli olmalısınız. Düzenli olarak yapılacak olan egzersizler cinsel ilişkiye hazırlanmanıza olanak sağlayacaktır.

Kontrol edilmeyen diyabet; Diyabet yani şeker hastalığı, penise giden kan akışını olumsuz etkilemektedir. Bundan dolayı, sağlıklı beslenmeli, düzenli olarak egzersiz yapmalı ve reçeteli ilaçları düzenli kullanmalısınız.

Yüksek kolesterol düzeyi; Penise giden damarlar başta olmak üzere, bütün damar duvarlarına zarar veren bir durumdur.

Alkol kullanımı; Eğer günde iki kadehten fazla alkol tüketiyorsanız, ereksiyon sorunu yaşayabilirsiniz. Alkol tüketmek, penise kan taşıyan damarları sınırlandırmakta ve testosteron üretimini düşürebilmektedir. Testosteron hormonundaki azalma, sadece cinsel performansınızı değil cinsel arzunuzu da etkilemektedir.

Madde kullanımı; Uyuşturucu madde kullanımı kan damarlarına zarar vermekte ve sertleşme bozukluğuna neden olmaktadır.

Anksiyete ve stres; Bu durumlar genellikle geçici sertleşme bozukluğuna neden olur. Eğer zihniniz başka şeylerle dolu ise, ilişkiye hazırlanmak için gereken gevşemeyi güçleştirebilir.

Sertleşme bozukluğunun önlenebilmesi için yapılması gerekenler;

Konunun uzmanlarına göre, yapılması gereken ilk şey sigara içmeyi bırakmaktır. Kişinin kolesterolünü, tansiyonunu ve kan şekeri düzeyini kontrol altına alması gerekir. Sertleşme bozukluğunun tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, performans anksiyetesi ya da zayıf kan akışı nedeniyle meydana gelen sertleşme bozukluğunda fayda sağlamaktadır.

Vakum cihazları ve kendi kendine yapılan enjeksiyonlar da diğer tedavi yöntemleridir.

Testosteron hormonu seviyesi düşükse, bunun yerine konulması için tedavi yapılabilir. Ama bu uygulamanın sertleşme bozukluğunu geçirme olasılığı net değildir.

Erkeklerde sertleşme bozukluğunun pek çok nedeni vardır. Kan dolaşımı ile alakalı sorunlar, kalp ve penis arasındaki damarda bir sorun söz konusu olabilmektedir.

Stres, depresyon ve cinsel performansınızla ilgili endişeleriniz de sertleşme bozukluğu yaşatabilir. Bunlar ek olarak bazı ilaçlar ve sağlık problemleri de sorun yaratabilmektedir.

Sertleşme bozukluğu tedavisi;

Sertleşme bozukluğu ile ilgili tedaviler mevcut duruma bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ara sıra yaşanan sertleşme bozukluğunun gayet normal bir durum olabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Yorgunluk ve aşırı miktarda alkol tüketimi geçici olarak sertleşme bozukluğuna yol açabilmektedir. Hastanın durumuna göre, psikolog ya da ürolog yardımıyla tedavi yapılabilir.

Sertleşme bozukluğu tedavisi sigorta tarafından karşılanır mı?

Sertleşme bozukluğu eğer tıbbi bir nedenden ötürü ortaya çıkmışsa, büyük olasılıkla sigortanız bu tedaviyi karşılayacaktır. Bunun için sigortanızın detaylarını da incelemeniz gerekmektedir.

Kaynak: Bu yazı, iyibakkendine.com/sertlesme-bozuklugu-nedenleri-onlenmesi/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply