En sağlıklı uyku pozisyonu hangisi?

Uzmanlar en sağlıklı uyku pozisyonu olarak sol taraf üstüne yan yatmak olduğunu belirtmektedirler. Sırt üstü yatılması, bel ve boyun ağrılarını önlediği gibi asit reflünün de azalmasına yardım etmektedir. Astım ve KOAH gibi solunum yolları hastalıkları, kalp yetmezliği gibi sağlık sorunu olanlar sırt üstü yatarlarsa daha rahat uyuyabilirler.

Omurgasında kireçlenme bulunanlar bel kavislerini ve dizlerini yastıkla destekleyip sırt üstü yatmalıdırlar. Bunun yanında beyin damar tıkanıklığı bulunanlar da sırt üstü yatma pozisyonunu seçmelidirler. Yazımızda, en sağlıklı uyku pozisyonları ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

Bazı kişiler için sırt üstü yatmak tehlikeli olabilmektedir. Ani solunum durmasına yol açabildiği gibi, sırt üstü pozisyonda sarkan yumuşak damağın nefes yolunu tıkayıp, uyku kalitesini düşürebileceği gibi solunumu da etkileyebilir. Özellikle uyku apne sendromu ve horlama sorunu olanların yataktan her zaman yorgun kalma gibi yakınmaları vardır ve bu durum gün içindeki performanslarını da etkilemektedir.

En sağlıklı yatma pozisyonu sol taraf üzerine yatmaktır:

Sol taraf üzerine yan yatmak en sağlıklı uyku pozisyonu olarak ifade edilmektedir. Kalbe gitmekte olan ana toplardamar bu pozisyonda baskılanmadığı için, kalbe olan kan akışı rahat gerçekleşir. Ayrıca yüksek tansiyonu olan hastalar için de en uygun uyku pozisyonudur. Bu pozisyon horlamanın azalmasına a imkan sağlar ve reflüyü de hafifletir. Reflü sorunu yaşıyorsanız, bu uyku pozisyonu en uygunudur. Bunun yanı sıra horlayan ve apne problemi bulunanlar için de en uygun olanıdır.

Hamile kadınların da kan akışları daha rahat olacağı için bu pozisyonda yatmaları önerilmektedir. Sol taraf üzerine cenin pozisyonunda bacaklar hafifçe karına doğru çekilip arasına yastık konulmalıdır. Ayrıca boyun ve başın altına da çok yüksek olmayan bir yastık alınmalıdır. Bunu uygularken vücudunuzun fazla kıvrılmamasına dikkat etmelisiniz. Bu, kronik kalp rahatsızlığı olanlar açısından tavsiye edilmemektedir. Çünkü kronik kalp rahatsızlığı olanlarda sol tarafın üzerine yatılması kalp atış hızını arttırabilir ve negatif etkileri olabilir.

Sağ tarafınıza dönüp yatıyor musunuz?

Bu uyku pozisyonu reflüsü bulunanlar açısından uygun bir pozisyon değildir. Kalp rahatsızlığı olanlar için sol yerine sağ tarafın üzerine yatması tavsiye edilebilir. Neticede gebelik yoksa veya kalp rahatsızlığı bulunmuyorsa, kendinizi daha rahat hissettiğiniz tarafta uyuyabilirsiniz. Buna ek olarak, uykuya geçtiğinizde aldığınız uyku pozisyonunu koruyabileceğinizin de bir garantisi bulunmamaktadır.

Horlama varsa…

Horlama sorunu olanlar için yüz üstü bir yatış pozisyonu uygun olabilmektedir. Eğer horlamanız varsa, boyun ve bel ağrıları çekmiyorsanız yüz üstü yatmak faydalı sayılabilir. Bu pozisyonun en kötü yani bel ve boyun ağrılarına yol açabilmesidir. Özellikle omurgasında kireçlenme sorunu bulunanlara önerilmez. Çünkü bu pozisyonda uyuduğunuzda eklemlere bası yaparak ve sinirlerin geçmekte olduğu kanalların daralmasına yol açarak sinir sıkışmasına, ağrıya, karıncalanma ve uyuşmalara neden olabilmektedir.

Yüz üstü uyku pozisyonunda ağrı kaçınılmaz olabilir:

Yüz üstü pozisyonda yatan kişiler, genellikle yastığın altına kollarını sokmak isterler. Halbuki bu şekilde saatlerce uyumak, omuz ağrısına ve omuzda sıkışma sendromuna yol açabilir. Kısaca, omuzlarında problemi olanlar için yüz üstü yatma pozisyonu uygun olmamaktadır. Bebeklerin yüz üstü pozisyonda yatırılmaları da tavsiye edilmemektedir. Çünkü bu şekilde uyuyan bebeklerde ani ölümler görülme riski yüksektir.

Yataktan kalkışta dikkat edilecekler:

Sabahları yatağınızda kesinlikle hızlı kalkmayın. Yataktan ani kalkmak bel tutulmasına yol açabilmektedir. Uyku esnasında bütün kaslar gevşemektedir ve ani hareket yapıldığında kaslar hemen reaksiyon veremez. Bu şekilde omurga ve eklemlerde önemli ağrı ve zedelenmelere meydan verebilmektedir. Sabah uyanıldığı zaman, yatakta beş dakika kadar gerinmek kasların ve eklemlerin esnemesini sağlar. Bu sayede kasların yavaş bir biçimde hareket etmesini sağlayabilirsiniz.

Yatağınızdan kalkarken ilk önce vücudunuzu bir blok halinde yana döndürün, bacaklarınızı da yatağın kenarından aşağı sarkıtın. Daha sonra kollardan destek alarak vücudu yatağın kenarında dikleştirin. Bir süre bu şekilde oturun ve tansiyonunuzun dengelenmesini sağlayın ve öyle kalkın.

Yatağınızın ortopedik bir yatak olmasına dikkat edin. Vücudunuz yatağa değil, yatak sizin vücudunuza uymalıdır. Bel ve boyun bölgelerinde doğuştan gelen eğrilikler bulunmaktadır. Bu nedenle aşırı sert ya da çok fazla yumuşak olan yataklar, vücudumuzun bu doğal eğriliklerinin artmasına veya deforme olmasına yol açabilir.

Kaynak: hurriyetaile.com/sizin-icin/saglik/en-saglikli-uyku-pozisyonu-hangisi_22788.html

Leave a Reply