Egzama nedir, nasıl tedavi edilir?

egzama nedir nasıl tedavi edilir

Egzama nedir, Egzama nedenleri belirtileri ve tedaisi hakkında bilgi. Yaygın olarak görülen ve birçok alt türü bulunan önemli bir cilt iltihabı olan egzama, tıp literatüründe dermatit olarak adlandırılmaktadır. Daha çok kalıtsal olduğu düşünülen egzamanın tam olarak nedenleri ve kesin tedavisi bilinmemektedir. Hastaların genelinde ortak belirtiler gösteren hastalığın erken tanılaması tedavinin başarı şansını yükseltmektedir. Kesin tedavisi olmamasına rağmen, uygulanan tedavilerle hastalığın ağırlaşması önlenmekte ve hasta rahatlatılmaktadır.

Egzama nedir?

Değişik faktörlere bağlı cildin iltihaplı olarak verdiği cevapla ortaya çıkan reaksiyonun genel adıdır. En yaygın cilt hastalıklarından olan egzama, nedenleri ve kesin tedavisi ile ilgili cevaplanamayan rahatsızlıklardan biridir.

Egzamanın belirtileri:

Hastaların büyük bir kısmında ortak belirtiler vermektedir. Döneme bağlı olarak farklı döküntüler olabilmektedir. Akut dönemde şişlik, kızarıklık, sulanma ve su toplayan küçük kabarıklıklar görülmektedir. Şiddetli kaşıntı ve yanma şikayetlerin başlıcalarıdır. Hastaların bir kısmında kızarıklık ve döküntü olmadan kaşıntı ve yanma durumu görülebilmektedir. Sub-akut dönemde ufak kepeklenme ve kabuklanmalar oluşurken, kronik dönemde cilt kurur ve kalınlaşarak rengini değiştirir. Son olarak da deride çatlaklar oluşur.

İltihaplanan deri çevresinde kızarıklık olur ve en tipik egzama belirtisi olan kaşıntı yaşanmaya başlar. İltihaplı bölgenin kuruması da söz konusudur ve üzerinde sivilce benzeri oluşumlar görülür, zaman zaman da su toplar. Egzama olan bölgenin kaşınması durumunda enfeksiyonlu alan genişleyerek yayılır. Deride kanama ve iltihaplanma oluşarak ağrıya neden olabilir. Kaşıntı sebebiyle deride oluşan çatlaklardan içeri giren mikroplar, egzamanın çok daha hızlı yayılmasını hatta diğer hastalıkların da bu bölgeden bulaşmasına daha açık duruma getirir.

Egzamanın nedenleri:

Egzamanın nedenleri içten ya da dıştan kaynaklanan çeşitli etkenlere ve türüne göre farklılık gösterir. Günlük yaşantıda sürekli temas halinde olduğumuz deterjanlar, parfümler, sabunlar, kolonya, giysiler, makyaj malzemeleri, losyonlar, kremler, lastik ve metaller egzamaya sebep olabilmektedir. Bu maddeler irritan ya da alerjik mekanizmalar nedeniyle egzama sebebidirler. İrritan etkisi olan maddeler temastan hemen sonra egzamaya sebep olurken, alerjik etkisi olan maddelerin egzamaya yol açması için belirli bir süreç gerekmektedir. İrritan kontakt dermatitler, kontakt dermatit’in en sık görülen nedenidir.

İncir gibi bazı bitkilerin ciltle temas etmesinden sonra cildin güneşe maruz kalması egzamaya neden olabilmektedir. Sıcak bölgelerde bazı böceklerin ezilmesiyle ortaya çıkan pederin maddesi de egzamanın nedenlerindendir. Kış mevsiminde cildin kuruması da egzamaya neden olabilmektedir. Haricen kullanılan krem ve losyonlar ciltte egzama nedeni olabilirken, ağızdan alınan bazı ilaçlar da egzamanın nedenlerinden olabilmektedir.

Alerjik bünyeye (atopik) sahip olan kişilerde egzama daha sık görülmektedir. Bu kişilerin vücutlarında tekrarlayan egzama atakları gelişebilmektedir. Bu duruma atopik detmatit adı verilir ve en fazla görülen türüdür. Atopik dermatit hastaları polen, toz, gıdalar ve stres hastalığın şiddetini arttırabilmektedir.

Egzama tedavisi:

Egzama tedavisinde kullanılan pek çok ilaç bulunmaktadır. İçeriğinde çinko bileşimleri ve kortizon bulunan deri merhemleri doktor tavsiyesine göre kullanılır. Bu merhemler uzun müddet kullanıldıklarında derinin tahriş olmasına neden olabilmektedir. Antihistaminik merhemler kullanarak kaşıntıların azalması sağlanabilir. Ayrıca üreli merhem kullanarak derinin su içeriği arttırılabilir, derinin kuruyup çatlamasının önüne geçilebilir. Astım tedavisinde kullanılan sodyumkromoglikat adlı madde içeriği olan ilacın alınması da alerjiyi önleyebilir. Egzama hastası olan kişiler kaşıntı sorunu olan kişilerdir. Özellikle tırnakların kısa kesilmesi ve temiz tutulması vereceği zararların azaltılmasında önemlidir.

Egzama tedavisinde kuru cilt yumuşatıcı preparatlar, ıslak bandaj, kortizonpreparatlar da kullanılabilmektedir. Ayrıca tıbbi ışık tedavisi, fungoral şampuan ve salisilat yağı ile yıkama gibi tedavi yöntemleri de uygulanmaktadır.

Leave a Reply