Doğumun evreleri nedir

doğumun evreleri

Doğumun evreleri. Doğum bir mucizedir, Doğum çeşitli evrelerle başlayan ve ilerleyen bir süreçtir. Bu süreç başlamadan önce rahim dahil olmak üzere kadının tüm organları kendini doğuma hazırlar. Rahim hafif hafif kasılır, yumuşamaya başlar. İşte, doğumun evreleri;

Doğumun birinci evresi

Doğumun birinci evresi en uzun süren evredir. Çünkü, bu evrede rahim ağzının açılması beklenir. Yaklaşık 10 cm. lik açılma için 8-10 saat beklenir. Bu dönem pasif ve aktif dönem olmak üzere ikiye ayrılır. Pasif dönem, doğumun en uzun süren ve beklenen dönemidir. Ağrılar hafiftir, ilk kez doğum yapılıyorsa çok daha uzun sürer. Aktif dönem, rahim ağzının yaklaşık 3 cm. olması ile başlayan dönemdir. Ağrılar sıklaşır ve şiddetini arttırır. Yaklaşık 5 dakika da bir defa ağrı oluşmaya başlar.

Doğumun ikinci evresi

Rahim ağzının tam açılması ile başlayan ve doğuma kadar süren dönemdir. Bu süre ilk doğumda 1 saati bulabilir. Fakat, ikinci doğumda 20 dakika kadardır. Spinal anestezide bu süre yaklaşık 3 saati bulabilir. Bu evrede bebeğin doğum kanalına inişi ve doğum kanalından çıkması için anneye ıkınması söylenir.

Sancının en güçlü olduğu anda, kadın burnundan derin bir nefes alır ve bu havayı dışarıya vermeden ıkınmaya başlar. Gebe, C şeklindedir ve çenesi göğsündedir burada ana amaç, kuvveti komple bebeğe vermektir. Bebek, doğduktan sonra 2-3 cm.lik mesafeden göbek klempi takılır, göbek bu noktadan kesilir. Bebeğe ve anneye kimlik için kol bantları takılır, bebeğin ayak izi alınır. Anne adayında üşüme ve titreme olması bu durumda normal kabul edilir.

Doğumun üçüncü evresi

Bebeğin vajenden alınmasından sonra plasentanın alınmasına kadar süren dönemdir. Genelde bebek doğduktan sonra hemen sonra plasenta ayrılır. Bu süre yaklaşık 15-30 dakika arasında devam edebilir. Plasenta dışarıya alındıktan sonra tam mı değil mi kontrol edilir. Rahim içinde plasenta parçası kalırsa kanama ve enfeksiyon oluşur. Bu dönemde kesi olduysa dikişler atılır. Kanama kontrolü, tansiyonu, nabzı ve diğer bulguları kontrol edilir.

Doğumun 2. Evresinde uzamaya neden olan faktörler

İlk doğum olması, beşten fazla doğum yapmış olmak, ilerleyen yaş, epidural anestezi, bebeğin kilolu olması, annenin obez olması, indüksiyon olarak sayılabilir.

Leave a Reply