Diyabeti Kontrol Altına Almak İçin 9 Etkili Beslenme Önerisi

Diyabet, kontrol altına alınması gereken ve kontrol edilebilen bir hastalıktır. Hastanın şekerli yiyecek ve içeceklerden uzak durması, düzenli diyet ve egzersiz yapması sayesinde kan şekeri normal düzeye iner. Diyabetin bilinen bir tedavisi yoktur, sadece kontrollü bir hayat düzeni ister. Bu sayede, uzun ve sağlıklı yaşamak mümkündür. İşte, diyabet nasıl kontrol edilir, nelere dikkat etmeliyiz, tüm detaylar yazının devamında.

Diyabetle yaşamayı öğrenmek:

Şeker hastalığı, kanda glikoz oranının yükselmesi ile oluşur. Tip 1 ve Tip 2 diyabet olmak üzere ikiye ayrılır. Tip1 diyabet hastalığı doğuştan olmaktadır. Tip2 diyabet hastalığı ise, ileri yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Tip2 diyabet genetik faktörler, çevresel etmenler, fiziksel aktivite olmaması ve kilo fazlalığı ile ortaya çıkmaktadır. Şeker hastalığı kontrol altına alınmadığında böbreklerde yetmezlik, katarakt, kalp ve damar hastalıkları, sinir hasarı nedeni ile uzuv kayıpları, enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı yatkın olma durumu ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, hastanın diyabet ile ilgili tüm konuları detaylı bilmesi ve doktorun tavsiyelerine harfiyen uyması gerekmektedir. Bu tutum diyabeti kolaylaştırır.

Diyabet hastaları nasıl beslenmelidir?

Diyabet hastalarının hepsinde metabolizma farklı işlemektedir. Bu durumda, hepsinin kullanacağı diyet farklıdır. Doktorunuzun size verdiği diyet ömür boyu uygulanacağından bir alışkanlık haline gelmelidir.

Boy ve yaşa uygun kiloda olunmalıdır. Fazla kilolardan uzak durmak, şeker hastalığının kontrol altına alınmasına imkan sağlar. Hatta, pek çok insülin kullanan hasta, kilo verdiğinde iğneleri bırakmaktadır.

Beslenme düzeni 3 ana ve 3 ara öğün olmalıdır. Öğün aralarında en fazla 3 saat olmalıdır.

Diyetinizde posalı yiyecekler fazla olmalıdır. Posalı yiyecekler, karbonhidrat emilimini yavaşlatır. Bu sayede şeker düzene girmektedir. Meyveler kabukları ile tüketilmeli, çavdar ve kepek ekmeği tercih edilmelidir.

Glisemik endeksi yüksek olan yiyecekler, kan şekerinde ani yükselme ve düşmeler yaratmaktadır. Bu nedenle sık acıkmanızı sağlarlar. Bu yiyecekler asla tüketilmemelidir. Patates, havuç, pirinç ve beyaz ekmek gibi besinler glisemik endeksi yüksek olan yiyeceklerdir.

Günde en az 2-2.5 litre kadar su mutlaka içilmelidir.

Şekerli yiyeceklerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Nasılsa ilaç alıyorum diyerek asla şekerli yiyecek yenilmemelidir. Bal ve pekmez gibi doğal şekerli yiyecekler de sizin kan şekerinizi yükseltecektir. Bu nedenle tüketilmemelidir. Meyvelerde bile doğal şeker vardır ve 1 porsiyondan fazla tüketilmemelidir.

Piyasada diyabetik diye satılan tüm yiyecekler ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Bu tarz gıdaları doktorunuza sormadan tüketmeyin.

Yemeklerin evinizde yapılması sağlığınız açısından önemlidir. Diyabet hastalarında alınan kalori miktarı çok önemlidir. Izgara, haşlama ve fırınlama yöntemi ile pişirilen yemekler tercih edilmelidir.

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/diyabeti-kontrol-altina-almak-icin-9-beslenme-onerisi/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply