Dişeti hastalıkları ve tedavi sonrası dikkat edilecekler

Dişeti hastalıkları ve tedavi sonrası dikkat edilecekler

Diş etlerinin ve dişin kemiğinin iltihaplanmasına diş eti hastalığı deniliyor. Diş eti hastalıkları, genelde belirti vermeden sinsice ilerler ve bir anda ortaya çıkar. Diş eti hastalıklarında dişler diş etinden ayrılabilir, dişi destekleyen kemik kaybı ve diş kaybı yaşanabilir. Bu durumda periodontoloji hekimi sizinle ilgilenecektir.

Diş eti hastalıkları neden olur?

Dişlerin yeterince temizlenmemesi, bakteri plakları ve diş taşları,

Beslenmede olan yanlışlar, sigara kullanımı,

Çeşitli hastalıklar ve genetik faktörler dişeti hastalıklarının nedenleri olarak sayılabilir.

Diş eti hastalıklarının belirtileri:

Dişleri fırçalarken dişetlerinin kanaması,

Diş etlerinin kırmızı ve şiş olması,

Dişlerde çekilmeler olması, ağız içinde koku olması,

Diş eti ile diş arasından iltihap gelmesi, dişlerde uzaklaşma ve yer değiştirme,

Protezlerde sıkıntılar olması olarak sayılabilir.

Diş eti hastalığının tedavisi:

Diş eti hastalığı tıp dilinde gingivitis olarak bilinir. Diş etleri kırmızı, kanamalı ve şişmiştir. Profesyonel bir ağız içi bakım ve temizlik bazen hastalığın azalması için etkili olabilmektedir. Diş eti hastalığında, kürtaj ve kök yüzeyi düzleştirmesi işlemi yapılabilir. Plak ve diş taşları temizlenir daha sonra diş eti dişlere sıkıca sarılır. Tüm bu işlemlerden sonra diş eti hastalıkları tedavi olmazsa, diş eti operasyonu yapılabilir. Dişeti hastalıkları antibiyotik, gargara ve vitaminlerle iyileşmez. Diş hekimi tarafından mutlaka tedavi uygulanmalıdır.

Diş eti tedavisi sonrası dikkat edilecekler:

Diş eti tedavisi sonrasında yapılacak olan en önemli şey, diş sağlığına dikkat etmektir. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve ağız içinde gargara kullanılması gerekir. Dişlerin aralarının temizlenmesi de önemlidir. Bunun için kullanılan diş ipleri, diş aralarında olan yiyecek parçalarını çıkarmaktadır. Bu nedenle, diş ipi mutlaka alışkanlık haline getirilmelidir.

Diş eti hastalığı geçiren hastalar düzenli olarak, diş tedavisi ve kontrolüne gitmelidir. Günlük yapılan ağız bakımının yanı sıra, diş hekimi tarafından uygun aralıklarla diş taşı temizliği ve kürtaj işlemi yapılmalıdır. Bu sayede diş eti hastalığının tekrar oluşmasının önüne geçilmesi mümkündür.

Diş eti tedavisi sonrası, soğuk ve sıcağa karşı hassas olan dişler ortaya çıkar. Kök yüzeyinde olan hastalıkların tedavi edilmesi ile oluşan bu durum, hastanın dişlerini fırçalamasını bile engelleyebilir. Bu durumda, hassas dişler için geliştirilmiş olan diş macunu kullanılmalıdır. Bu hassasiyet 1-2 hafta kadar sürer ve zamanla kendiliğinden kaybolur.

Sigara ve tütün ürünlerini kullanmayın. Sigara içmek ağız içi bakımında sorunlar yaratır. Diş eti hastalıkları sigara ile tetiklenir. Dengeli beslenmek, stressiz olmak diş eti sağlığı için diğer önemli konulardır. Diş doktoru ile kontrollerinizi aksatmamak bir diğer önemli noktadır.

Leave a Reply