Dış gebelik (Ektopik gebelik)

dış gebelik

Dış gebelik (Ektopik gebelik) nedir, belirtileri, dış gebelik tedavisi nasıldır işte tüm cevaplar…Döllenmiş yumurtanın rahim dışında bir yere yerleşmesine dış gebelik denilmektedir. Dış gebelik en fazla tüplere yerleşmektedir. Bunun dışında karın içine, yumurtalıklara da yerleşebilir. Her yüz gebelikte 1 ya da 2 si dış gebeliktir. Dış gebelik nedenli anne kayıpları en sık görülen durumdur. İşte, dış gebelik;

Dış gebelik belirtileri

Karın ve kasıklarda ağrı, adet gecikmesi,

Vajinal kanama, tansiyon düşüklüğü, çarpıntı,

Baş dönmesi ve bayılma,

Bulantı ve kusma en sık görülen belirtilerdir.

Dış gebelik neden olur? Risk faktörleri

Tüplerde oluşan iltihaplar, tüplerin doğumsal anomalileri,

Apandist, yumurtalık kistleri, bağırsak operasyonları olmak,

Tüp etrafında olan yapışıklıklar,

Tüp bebek tedavisi, endometriozis,

Daha önce dış gebelik geçirmek, ilerleyen yaş, inferlite tedavileri,

Siyah ırktan olmak olarak sayılabilir.

Dış gebelik teşhis

Dış gebelikte teşhise, muayene, ultrason ve gebelik testleri yapıldıktan sonra karar verilir. Fakat, gebelik testi pozitif çıkan ve ultrasonda gebelik kesesi rahimde gözükmeyen hastalarda genelde dış gebelik tanısı düşünülür. Çünkü, düşük yapan hastalarda test bir süre pozitif çıkabilir. Düşük yapan hastalarda kanda B-HCG değeri gün geçtikçe azalır, dış gebelikte ise gün geçtikçe bu değer artar. Bazen de kesin tanı laparoskopi ile koyulmaktadır.

Dış gebelik tedavi

Hastada iç kanama ve yırtılma varsa hemen cerrahi operasyona alınır. Kapalı ya da açık ameliyat ile yapılabilen bu operasyonda, tüplerde yırtılma ve aşırı kanama olabilir. Genelde kilolu hastalarda ve karın ameliyatı geçiren hastalarda yaşanabilen bir durumdur. Ameliyatta gebelik tüplerde görülüyorsa hemen tüpler ile birlikte alınabilir veya tüp içi temizlenir, tüp bırakılabilir. Fakat, dış gebeliğin tüpü yırttığı veya parçaladığı durumda tüpü almak şarttır. Çok nadir olarak rahim alınmak zorunda kalabilir.

Bazen, hastaya kemoterapi verilerek, dış gebeliği atması beklenir. Bu durum 1 doz yapılan kemoterapi ile kanda B-HCG düzeyinin düşmesi izlenerek yapılır. Bu işleme, metotexate denilir. fakat, bağışıklık sistemiz zayıf olan, karaciğer hastaları, akciğer hastaları, kan ve kemik iliği hastaları, böbrek hastaları, bebek emziren hastalar, alkolikler, peptik ülseri olanlarda metotexate tedavisi uygulanmaz. Dış gebelik ciddiye alınması gereken ve anne ölümüne neden olan bir hastalıktır. Bu nedenle rahatsızlık hissedildiğinde doktora gidilmelidir.

Leave a Reply