Boğaz şişmesi nedenleri ve tedavisi

boğaz şişmesi

Boğaz şişmesinin nedenleri, boğazım şişti ve nasıl tedavi ederim diyorsanız bu yazıya gözatmanızı öneriyoruz. Boğaz şişmesi hepimizin yaşadığı hastalıklardandır. Çoğunlukla, boğazda oluşan enfeksiyonlar kaynaklıdır. Bazen de boğaz içinde olan bezlerde şişmeye neden olabilir. Boğaz şişmesi, evde tedavi edilebilirken bazı boğaz şişmelerinde acil hastaneye gitmek gereklidir. İşte, boğaz şişmesi nedenleri ve tedavisi ;

Boğaz şişmesinin nedenleri nelerdir?

Bakteriyel boğaz iltihapları

Sıklıkla streptokok bakteri nedeni ile boğazda, yemek borusunda ve soluk borusunda oluşan iltihaplar boğazda şişmelere neden olur. Yutkunma güçlüğü, ateş gibi soğuk algınlığı benzeri sıkıntılar vardır.

Bademcik iltihabı

Boğazımızda bulunan ve bağışıklık sisteminin parçası olan bademcikler, iltihaplanabilir. İltihaplanma sonrası boğazda şişmeler oluşur.

Diğer iltihaplar

Farenjit, larenjit, soğuk algınlığı ve grip, gırtlak kapağı iltihabı, öpüşme hastalığı, kabakulak kaynaklı boğazda şişmeler oluşabilir.

Guatr

Boğazın iki yanında olan tiroid bezinin şişmesi ile oluşur. iyod eksikliği veya fazlalığı ile oluşur. hormonal değişimlerle birlikte de ortaya çıkabilir. Bağışıklık sistemine bağlı gelişen bazı hastalıklarda  guatra neden olabilir.

Diğer bez şişmeleri

Boğazda olan lenf bezlerinin şişmesi nedeni, ile boğaz şişmesi oluşabilir. lenf bezleri, çene, boyun, kulak, baş bölgesinde olan iltihaplar kaynaklı şişme yapmaktadır. Diş apseleri ve selülitlerde bu şişliklere neden olabilir.

Alerjik tepki

Bazı yiyecekler, içecekler, koku, duman, polen, evcil hayvan kılları alerji,ye neden olabilir. Bu alerji kaynaklı boğaz, dil ve dudak şişmeleri oluşabilir.

Anafilaksi

Bağışıklık sisteminin aşırı duyarlı olduğu her hangi, bir maddeye karşılık oluşan vücudun tepkisine verilen isimdir. Deride kızarma, yanma, nefes darlığı, nabız yüksekliği, terleme, soluk mavi deri rengi, bilinç kaybı başlıca belirtileridir.

Dil şişmesi

Dilimiz boğazımıza kadar uzanır. Bu nedenle dil şiştiğinde boğazda da şişme oluşur. Dil şişmesi, dil kanseri, herpes virüsü, bakteriyel ya da mantar kaynaklı, kızıl hastalığı, anjioödem kaynaklı şişebilir.

Horlama

Uyku sırasında nefes yolunda dokuların gevşemesi kaynaklı oluşur. Horlayan kişiler uyandıklarında boğazda şişlik olması normaldir.

Asit reflüsü

Mide asidinin yemek borusundan yukarıya doğru çıkmasına reflü denilir. Reflüde, asitli mide içeriği boğazda tahribat yapabilir. Bu da boğaz şişmelerine neden olur.

Stres

Stres ve duygusal sorunlar, nefes darlığı yapabilir. Nefes darlığına bağlı olarak, boğaz şişmesi ve göğüs ağrısı oluşabilir.

Boğaz şişmesi nasıl tedavi edilir?

Boğaz şişmesinin altında yatan bir neden varsa öncelikle o tespit edilmelidir. Bakteri kaynaklı iltihaplarda antibiyotik tedavisi uygulanır. Mantar oluştuğunda mantar ilaçları kullanılmalıdır. Alerjik tepkilerde, antihistaminler, daha şiddetli olan durumlarda kortikosteroidler kullanılır. Anafilaktik  şoka girildiğinde hemen hastaneye gidilmeli ve epinefrin iğnesi hastaya yapılmalıdır. Bademciklerin alınması, guatr tedavisi boğaz şişmelerinde önemli tedavilerdir.

Leave a Reply