Boğaz reflüsü neden olur belirtileri ve tedavisi

boğaz reflüsü

Boğaz reflüsü neden olur belirtileri ve tedavisi: Reflü hastalığı, mide ve yemek borusunun birleştiği noktada olan kapakçığın gevşemesi ile mide içeriğinin yemek borusundan ağız içine gelmesine verilen isimdir. Ağızda acı su, boğazda yanma ve tahrişler sıklıkla görülür. Boğaz reflüsü ise, mide asidinin yukarı çıkıp, ses tellerinde hasar yaratmasıdır. Diğer ismi ile sessiz reflü ya da laringofaringal reflü olarak bilinen boğaz reflüsünün  belirtileri ve tedavisi nedir?

Boğaz reflüsünün nedenleri

Yemek borusunda alt yemek borusu kası ve üst yemek borusu kası bulunur. Alt yemek borusu kası, mide de bulunan asit ve yiyeceklerin geriye gelmesini engeller. Üst yemek borusu kası ise, besinlerin ve asidin gırtlağa akmasını engeller. Alt kısımda olan kas gevşediğinde, reflü oluşur. Eğer, üst yemek borusu kası zayıflarsa yiyecekler ve asitler gırtlağa akarak boğaz reflüsünü oluşturur.

Boğaz reflüsü belirtileri nelerdir?

Ses kısıklığı

Gırtlağa sakan asit ve mide içeriği bu noktada bulunan ses tellerini harap eder. Bu durumda ses kısılması ya da boğulması oluşur.

Boğaz problemleri

Boğazda rahatsızlık ve ağrı, sürekli olarak boğazı temizleme isteği, boğazın arkasında şişlik, hıçkırma, yutkunmada güçlük, hırıltılı öksürük boğaz reflüsü ile oluşabilir.

Solunum sorunları

Boğaz reflüsü olanlarda hırıltılı solunum, nefes darlığı oluşabilir. Astımı tetikleyen ve arttıran bir durumdur.

Diş çürümesi

Ağıza gelen mide asidi, dişlerin minesini aşındırır ve dişlerde çürüklere neden olur.

Boğaz reflüsünün zararları nelerdir?

Ses tellerinin aşağısında olan bölgenin daralması, ses tellerinde lezyonlar, kulak enfeksiyonları, sürekli kulağın tıkalı olması, ses tellerinde olan bozulmalarla kanser riskinin artması, akciğerlerin etkilenerek astım, bronşit ve amfizemi arttırması boğaz reflüsünün başlıca zararlarıdır.

Boğaz reflüsünün tedavisi

Boğaz reflüsünün tedavisi diğer reflülerle aynıdır. Bu durumda hastalara az ve sık yemek yemek tavsiye edilir. Bir anda fazla yemek yemek mideyi genişletir ve yemek borusunda olan kasın üzerinde baskıyı arttırır.

Yemek yedikten hemen sonra yatmayın. Yatarken başınızın altına 2 yastık koyarak, başı yukarıya kaldırın. Fazla kilolar varsa mutlaka verin ve normal kiloya inin. Sigarayı bırakın çünkü sigarada bulunan nikotin yemek borusu kaslarını gevşetir ve mide asitlerinin salgısını arttırır. Mümkün olduğunca dar kıyafetler giyerek mide bölgesini sıkmayın.

Baharatlı yiyecekler, fıstık, çikolata, kızarmış yiyecekler, yağlı yiyecekler, dondurma, portakal, greyfurt, çay, kahve, alkol boğaza reflüsünü şiddetlendirir. Bu nedenle bu yiyeceklerden uzak durmalıdır.

Kullanılan bazı ilaçlar mide asidini kontrol altına alınır. Ciddi boğaz reflüsünde bazen cerrahi müdahale gerekebilir.

Leave a Reply