Böbrek iltihabı belirtileri ve tedavisi

böbrek iltihabı

Böbrek iltihabı nedenleri, böbrek iltihabının nedenleri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır işte detaylar. Böbrekler, kanı temizleyen organlarımızdır. Bu nedenle, belki de vücudun en önemli organlarıdır. Sağ ve solda olmak üzere iki adet olan böbrekler, bazen iltihaplanabilir. Böbrek iltihabında hemen tedaviye başlamak çok önemlidir. Çünkü, böbrek iltihabı tedavi edilmediğinde hayatı bile riske eder. İşte, böbrek iltihabı belirtileri ve tedavisi;

Böbrek iltihabı iki şekilde olmaktadır. Akut ve kronik olmak üzere böbrek ilthaplarında idrar yaparken yanma, ağrı oluşabilir. hasta sık idrar yapma isteği duyar. Hastanın 1 veya iki böbreğinde iltihap olabilir. Kronik böbrek iltihapları, akut böbrek iltihabı olduktan sonra oluşur. tedavi edilmeyen akut böbrek iltihapları daha sonra kronik böbrek iltihabına dönüşür.

Böbrek iltihabı belirtileri

Böbrek iltihabında en önemli belirtiler; kaburga altında olan boşlukta ağrı, ateş, sırt ağrısı, idrarda yanma, bulanık ren idrar, iltihaplı ve kanlı idrar, sık idrara çıkma isteği oluşur.

Böbrek iltihabı neden olur?

Böbrek iltihabında E.Coli bakterisi neden olur. Fakat, bazen başka bakteri ve virüs kaynaklı olarak iltihaplar oluşabilir. İdrar kanalından çıkan bazı bakteriler böbreğe ulaşarak böbrek iltihabına neden olabilir.  Bu nedenle, tuvalet temizliğine ve hijyene dikkat etmek gereklidir.

Böbrekte olan taşlar ve idrar yolunda oluşan tümörler, idrar yolunu tıkayabilir. Bu durumda idrar yolu akamaz ve oluşan bakteriler iltihaplara neden olur.

Vücutta oluşan iltihap, kan yolu ile böbreklere taşınabilir. Bu durumda böbrek iltihabı oluşur.

Böbrek iltihabının tedavi yöntemleri

Böbrek iltihabında başlıca tedavi yöntemi, antibiyotiklerdir. Hastalığa neden olan bakteri biliniyorsa ona göre bir antibiyotik kullanılır. İlerlemiş böbrek iltihabında hasta hastaneye yatırılabilir ve damar yolu ile antibiyotik alabilir.

Böbrek iltihabına bir hastalık neden oluyorsa bu durumda, hastalığın tedavisi yapılmalıdır. Tıkanmalar başlıca böbrek iltihabı nedenidir. Böbrek taşı ya da tümör kaynaklı tıkanmalarda hemen tedavi yapılmalıdır.

Bakteri kaynaklı enfeksiyonlarda başlıca neden hijyenin eksik olmasıdır. Tuvalet alışkanlıkları, tuvalet temizliği böbrek iltihabında en önemli unsurlardır.

Bazen böbrek iltihabı olan hastalarda, antibiyotik tedavisine yanıt alınmaz. Bu durumda, nefrostomi ve üreteral katater ile idrar boşaltılır.

Akut böbrek iltihabında, bol sıvı alınması, tuz olmayan diyetler, antibiyotikler ve bol istirahat önerilir.

Kronik böbrek iltihabında,  böbrekler hasar görmüş olabilir. Hastaya kan basıncını düşüren ilaçlar, iltihaba neden olan bakteriyi öldürmek için antibiyotik, tuz ve sıvı kaybının önüne geçmek için uygun diyet verilir.

Leave a Reply