Arpacık nedir, Arpacık neden olur ve nasıl geçer?

Arpacık gözde oluşan bir tür iltihaptır. Göz  kapağının hassas olması nedeni ile büyük şişliğe ve ağrıya neden olur. Gözün beyne yakın olması nedeni ile tehlikeli olduğundan, büyük olan arpacıkların tedavisinin hemen yapılması gerekmektedir. Aslında arpacık, kirpik köklerinde olan iltihaplardır. Dolgunluk hissi, ağrı ve kaşıntıylabirlikte ilk belirtilerini verir. Arpacık bir süre sonra kızarıklık, şişlik, batma ve sulanma ile gözde meydana çıkar. 

Arpacığın hemen gözün üst kısmında ortaya çıktığı düşünülse de, aslında arpacık göz kapağının en derin kısmında bile oluşabilir. Basit önlemler ve tedavilerle, arpacık hemen tedavi edilebilir ya da önlenebilir.

Arpacık neden meydana gelir?

Stafilokok bakterisi arpacığın başlıca nedenidir. Kirpik dipleri yağ ile tıkanabilir. Bu tıkanıklık, bakteriler ile enfekte olur. Genelde zararsız olan arpacık, ufak tefek tedavilerle çözümlenir. Sıcak pansuman ile iltihap toplanıp, dışarıya akıtılabilir. Bazen arpacık kiste dönüşebilir. Bu durumda cerrahi müdahale ile tedavi yapılmaktadır.

Arpacık tedavisi nasıl yapılır?

Arpacık bilinen mikrobik bir hastalıktır. Vücudumuzda binlerce bakteri ile birlikte yaşamaktayız. Bazen bağışıklık sistemimiz çöktüğünde, bu bakteriler hızla çoğalmaya başlarlar. Bundan dolayı, gözlerde arpacık çıkmasına neden olurlar. Hijyenin olmadığı bir ortamda olmak, yetersiz beslenmek, stres ve depresyon bağışıklık sistemini yavaşlatır ve etkisiz hale getirir. Gözler bu durumda çok yorgunsa, az uyku uyumuşsanız arpacık hemen oluşabilir.

Arpacık göz gibi beyne çok yakın bir bölgede oluştuğundan, hemen bir doktora gitmek en güvenilir yöntemdir. İlk başlarda arpacığa iyi müdahale edilirse, hemen tedavi edilebilir. Doktorlar genelde, merhem ve çeşitli solüsyonlar vererek tedaviyi planlarlar. Bu ilaçlarla, göz kapağı kıkırdağında olan bezlerin enfekte olması riski düşer.

Arpacık tedavisinde evde yapılacaklar:

Arpacık çıktığında sarımsak ezilerek göze sürülür, fakat bu uygulamayı doktorlar onaylamamaktadır.

Patates soyularak, bir bezin içinde arpacığın olduğu bölgeye koyulur.

Papatya çayı kompresi, keten tohumu çayı, rezene çayı kompresi etkilidir.

Arpacık çıkınca nelere dikkat etmek gereklidir?

Gözünüzde sık bir şekilde arpacık çıkıyorsa, hemen bir doktora görünmek gerekir. Çünkü, bu durum bağışıklığınızın çok düşük olduğunu gösterir. Arpacık dışında ciddi hastalıklarda sizde başlayabilir. Arpacık çıkan gözle teması kesin ve elinizi gözünüze sürmeyin. Ellerin sık sık yıkanması ve doktora gidilmesi çok önemlidir.

Arpacık kaç gün sürer?

Arpacık ilaç tedavisi ile 1 ve 3 gün arasında iyileşme gösterir.

Ameliyat ile arpacık tedavisinde ise, 10 dakikalık bir ameliyat sürecinden sonra 10 günlük damla kullanımı sağlanır, ancak tedaviyi gerçekleştiren doktor, hastalığınızın seyrine göre tedavi sürecini ve yöntemini değiştirebilir, bu durumda esas olan doktorunuzun söylediğidir.

Kaynak: sabah.com.tr/saglik/2015/09/14/arpacik-nasil-gecer

Leave a Reply