Anovulasyon (Yumurtlamanın olmaması)

yumurtlamanın olmaması

Yumurtlamanın olmaması kadınlarda ciddi sıkıntılar yaratır. Bu nedenle, kısırlık, kist hatta kanserler bile oluşabilmektedir. İşte, bu nedenle adet kanamsı olmayan kadınların kesinlikle doktora giderek yumurtlamayı dengeye sokması gerekmektedir. İşte, anovulasyon yani yumurtlamanın olmaması ;

Kadınlar, doğuştan ömürleri boyunca kullanacakları yumurtalar ile doğarlar. Her ay kadının yumurtalık rezervinden bir yumurta hücresi kendini geliştirir. Bir adet döngüsü içinde 12. Ve 14. Günlerde yumurtlama meydana gelir. Bazı kadınlarda ise, bu olay gerçekleşmez. Bu duruma Anovülasyon denilir. Anavülasyon kaynaklı adet düzensizliği, adet olma süresinin uzaması, çok kanama veya hiç kanama olmaması oluşur. adetin ilk 3 günü yapılan hormon tahlilleri, ultrason ile görüntüleme bu konuda bize bilgi verir.

Yumurtlama olmamasının belirtileri nelerdir?

Yumurtlama olmamasının başlıca belirtisi kadında adet kanamasının olmaması veya adet düzensizliği olarak kendini belli eder.

Kadınlarda yumurtlama olduğunda kasıklarda ağrı, şişkinlik hissedilir, göğüslerde hassasiyet ve dolgunluk vardır.

Kadınlarda yumurtlama öncesi vajinal akıntıda artış oluşur ayrıca vücut sıcaklığı artar. Tüm bu belirtiler yumurtlama belirtisidir. Fakat kesin tanı, yapılan hormon tahlilleri, ultrason ile inceleme ile ortaya çıkar.

Yumurtlama tedavisi nasıl yapılır ?

Yumurtlama tedavisi hastanın gebelik isteyip istememesine göre planlanır. Gebelik istemeyen hastalarda adet dönemini dengeye sokmak için hormon ilaçları verilir ve hasta düzenli adet dönemine sokulur. Gebelik isteyen kadınlarda yumurtlama tedavisi uygulanır. Bu tedavilerde, kadının ilk adetinin 3. Gününden itibaren klomifen grubu ilaçlar ile yumurta büyütülür. Büyüyen yumurta yaklaşık 18-20mm. olduğunda çatlatma iğnesi vurularak çiftlere gün aşırı ilişki önerilir. Bazen aşılama tedavisi de, çatlatma iğnesinin vurulduktan 36 saat sonra uygulanır. Yumurtlama tedavisi, hormon ilaçları kullanılarak yapılan bir tedavidir. Hasta bu arada, ultrason ve hormon tahlilleri ile sıkı takip altına alınır.

Halk arasında yumurtlama tembelliği olarak bilinen yumurtlama sorunları kısırlığın başlıca nedenidir. Kadınlarda yumurtlama sorunlarının olmasının pek çok nedeni olabilir. Fakat, başlıca sorunlar beyinde hipofiz bezinde FSH hormonunun az salgılanması, polikistik over sendromu, çok zayıf ya da şişmen olmak gibi sayılabilir. Yumurtlaması olmayan kadınların kesinlikle doktora giderek, adet düzenine dönmesi sağlıkları açısından çok önemlidir. İlerleyen yaşlarda kanser gibi hastalıklar yumurtlama sorunu ile oluşabilir.

Leave a Reply