Ağız kuruluğu nedir neden olur nasıl geçer?

ağız kuruluğu

Ağız kuruluğu nedir, neden olur ve nasıl geçer? işte ağız kokusu ile ilgili derlediğimiz o bilgiler. Ağız kuruluğu genelde ağzı içinde tükürük salgısının azalmasına verilen isimdir. Hasta, ağzının içinde dilinin yapışık olduğunu hisseder. Diş hekimleri ağzı kuruluğuna, kserostomia demektedir. Tükürük salgısı dişleri temizlemekte, lokma yutmakta ve yemeklerin çiğnenmesinde gereklidir. Ağzın içinde tükürük salgısının azalması, ciddi bir problem olarak kabul edilir ve hemen bir doktora gidilmelidir.

Ağız kuruluğu nedenleri nedir?

Ağız kuruluğunda tükürük bezleri fonksiyon kaybetmektedir. Tükürük yeterli olmadığında ağız içinde bakteri ve mikropların artması oluşur.

Susuz kalmak ; gün içinde vücudumuz için gerekli olan 1.5-2 litre kadar su içilmeyince ağız kuruluğu oluşabilir. Susuz kalma, ishal, aşırı terleme kaynaklıysa mutlaka sıvı desteği alınmalıdır.

Ağızdan nefes almak; alerji, sinüzit, burun eti gibi nedenlerle ağızdan nefes alma yapılır. Özellikle gece uyurken ağızdan nefes alama yapıldığından ağzı kuruluğu oluşur.

Sigara içmek; sigara içeriğinde bulunan kimyasallar kaynaklı tükürük bezlerinin yeterince çalışamamasını sağlar.

İlaçlar; antidepresanlar, alerji ve tansiyon ilaçları, kas gevşetici ilaçları ağız kuruluğu yapar. Kemoterapi ve radyoterapi ilaçları da ağzı kuruluğu yapmaktadır.

Stres; tükürük üretimi sinir sistemine bağlıdır. Bu nedenle çok fazla stresli olduğumuz zamanlarda tükürük salgısı yavaşlar.

Hastalıklar; baş ve boyun bölgesinde olan sinir hasarı, yaralanma, diyabet, alzheimer, anemi ağzı kuruluğuna neden olmaktadır.

Ağzı kuruluğu belirtileri

Dilde yanma, kötü ağzı kokusu,

Konuşmada zorlanma, dudaklarda kuruluk,

Yeme zorluğu, tat almada bozukluk, metal tadı,

Protez takmada zorluk olarak kabul edilir.

Ağız kuruluğu tedavisi

Ağız kuruluğu tedavisinde altında yatan bir hastalık varsa tedavisinin uygulanması ile başlanır. Ağzı kuruluğunu başlatan ilaç kullanımı ise ilaçların dozu ya da şekli değiştirilebilir. Bunun için mutlaka doktora gidilmelidir. Ağız kuruluğu şikayetlerini azaltmak için,  elinizin altında su bulundurun ve sık sık için, kafeinli ve alkollü içeceklerden uzak durun, şekersiz limonlu pastiller ile tükürük salgısını arttırın, bulunduğunuz ortamda nemi düşürün, sigara ve alkolü bırakın, dişçinin vereceği tükürük pastillerinden kullanabilirsiniz.

Leave a Reply