Vajinismus Nedir? Neden olur ve Tedavi yöntemleri

Bu gün sizlerle paylaşacağımız konu vajinismus nedir, ne tür tedavi yöntemleri mevcut, ve vajinismus sorununa neden olan faktörler gibi en çok merak edilen sorulara cevaplar aradık işte detaylar. Cinsel ilişki esnasında kadın vajinasının istemsiz olarak alt kısmının üçte birlik bir oranda kasılması sonucunda cinsel ilişkinin çok acılı ve ağrı verici olması ya da cinsel ilişkinin hiç gerçekleşememesi durumuna vajinismus denilmektedir.

Vajinismus hastalığı

Vajinismus hastalarının %90’ında hastalık temelinde psikolojik etken yatmaktadır. Daha çok küçük yaşta cinsel ilişkiyle ilgili her hangi bir sebepten korkuya kapılan kişilerde kendini koruma içgüdüsü bulunur. Bu içgüdü ise ilerleyen yaşta vajinismus olarak kendini gösterebilir. Hastanın vajinasının kasılması hastanın isteminde olan bir durum değildir. İstemsizce gerçekleşir. Vajinismus cinsel isteksizlik olarak algılansa da öyle bir durum söz konusu değildir. Vajinismus hastaları zevk alma ve ıslanma gibi sorunlar yaşamaz. Ancak cinsel birleşmeye gelindiğinde bunu başaramazlar. Bu durum ise tamamen istemsiz gerçekleşen bir durumdur.

Vajinismus hastalarının psikolojik sebeplerden bu durumu yaşamasından dolayı cinsel birliktelik kuracağı kişinin bu durumu anlaması ve hastanın üzerine gitmemesi gerekmektedir. Hastanın üzerine gidilmesi hastanın ön yargı ve korkularını artıracaktır.

Vajinismus hastalarının hastalık şiddeti kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Bazı vajinismus hastalığı cinsel birlikteliği gerçekleştiremeyip cinsel muayeneyi kabul etmektedirler. Ancak bazı vajinismus hastaları yalnızca cinsel ilişkiyi değil muayeneyi de kabul etmemektedir. Bu hastalar diğerlerine göre çok daha hassastır.

Vajinismus hastaları genel olarak sıkıntısını anlatmaktan çekinmektedir. Sıkıntılarını bir türlü anlatamadıkları için çözüm bulmakta da zorlanırlar. Ancak cinsel birliktelik esnasında bu problemi yaşayan kişiler acilen doktora başvurmalıdır. Aksi taktirde erkekte cinsel isteksizlik, cinsel güvensizlik, erken boşalma gibi durumlarda meydana gelecektir.

Vajinismus Nedenleri Nelerdir?

Toplumda cinselliğin ergenlik döneminde öğrenildiği düşünülmektedir. Ancak cinselliğin öğrenilmesi ergenlik dönemiyle sınırlı değildir. Genel olarak 3 – 5 yaş arasında cinsellikle ilgili ana hatlar çocuğun kafasına yerleşmektedir. Bu yaşlarda tanık olunan cinsel birliktelikler ya da yanlış cinsel duyumlar psikolojide cinselliğin korkutucu, ürkütücü olduğuna yer verebilir.

Vajinismus nedenleri arasında ne yazık ki dinsel tutuculukta yer almaktadır. Dinimizde cinsellikle ilgili getirilen sınırlamalar bazen psikolojide çok olumsuz şekilde yer edinebilir. Bu durumda cinsel ilişkiden kişinin korkmasına sebep olacak bir etkiye sahiptir.

Vajinismus erkeklere karşı edinilen olumsuz düşüncelerden de kaynaklanabilir. Erkeğin şiddet yatkını bir karaktere sahip olduğunu düşünen ve bu duruma çok fazla şahit olan kişilerde genel olarak vajinismus problemi görülmektedir.

İlk cinsel ilişkinin acılı gerçekleşmesi cinsel ilişkiden korkmaya ve beraberinde vajinismusa sebep olabilir.

Vajinal enfeksiyonlar, vajinal mantarlar, kızlık zarından kaynaklanan problemlerden acılı gerçekleşen ya da gerçekleştirilemeyen cinsel birliktelikler vajinismus hastalığı içinde değerlendirilemez.

Vajinismuslu Hasta Muayenesi

Vajinismus hastaları öncelikle bilmelidir ki vajinismus muayenesi ağrı ve acı verici bir muayene değildir. Rahatlıkla ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilecekleri bir muayenedir. Muayene ile hastanın vajinasının kasılma miktarı gözlemlenmektedir. Hastanın verdiği reaksiyonlarda bu muayene esnasında değerlendirilmektedir.

Bazıları hem büyük hem küçük dudaklara dokundurmazken, bazı vajinismus hastaları dış genital organlara dokundururken iç genital organlara dokundurmamaktadır. Bazı hastalar vajinadan parmak girişine izin verirken, bazı hastalar spekulum girişine izin vermeyeceklerdir.

Vajinismuslu Hastaya Nasıl Yaklaşılmalıdır?

Vajinismus tedavisinde hem hastayla hem de eşiyle görüşülmektedir. Hastaya yaklşım esnasında mutlaka dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır. Peki, vajinismuslu hastaya nasıl yaklaşılmalıdır?

  • Bazı hastalarda kızlık zarının yırtılmasıyla ilgili korkular bulunmaktadır. Bu korkulara karşı hasta yatıştırılmalı ve kızlık zarı yırtılmasının acı verici bir durum olmadığı konuşulmalıdır.
  • Normal doğumda bebek vajina yoluyla doğmaktadır. Dolayısıyla vajina bebeğin geçebileceği kadar genişleyen bir yapıya sahiptir. Hasta bunu anlamalı ve vajinanın dar bir yapıda olduğu düşüncesinden vazgeçmelidir.
  • Bazı kadınlar cinsel organlarla ilgili yanlış bilgilere sahiptir. Mesela penisin çok büyük olduğunu düşünürler ve acı verdiğini düşünürler. Bu durum ise hastanın vajinismus problemi yaşamasına sebep olmaktadır.

Vajinismus Tedavisi

Kas gevşetici, anti depresan, alkol almak ve genel anestezi gibi durumlar vajinismus tedavisinde yeterli ve doğru bir tedavi değildir. Vajinismus muayenesinden sonra hastaya doktor tarafından evde yapılacak egzersizler verilmektedir. Bu egzersizlerin yapılmasıyla birlikte hasta bir nebze rahatlayacaktır.

Vajinismus Tedavi Metotları

Bilişsel ve Davranışçı Yaklaşım: Bilişsel ve davnanışçı yaklaşım olarak bilinen tedavi yönteminde hastanın hem kendi vücudunu hem de eşinin vücudunu tanıması sağlanmaktadır. Bu tanıma ayna karşısında yapılmakta ve hastanın her iki vücudu da iyi şekilde tanıması sağlanmaktadır.

Seksuel Anatominin Kişisel Keşfi ve Ayna Egzersizleri: Kişiler genel olarak bilmedikleri gizemli olaylardan korkmaktadır. Bunun içinde çıplak vücutla ayna karşısında yapılan egzersizler, vagene dokunma ve vagene bakma ile yapılan tedavi yöntemidir.

Vajinismus Egzersizleri: Vajinismus egzersizlerinden bir tanesi de kegel egzersizleridir. Kegel egzersizleri idrar sonrasında mesane boşaltıldıktan sonra 15 kasılma şeklinde yapılmalıdır. Bu kasılmalar günde 2 – 3 seans halinde yapılmalıdır. Kegel egzersizleri vajinismus dışında orgazm problemine de iyi gelmektedir.

Nefes Alıp Verme Egzersizleri: Nefes alıp verme egzersizleri tüm vücudun kasılması ve gevşemesi ile yapılan egzersizlerdir. Bu egzersizler vajinismus hastalarının kaslarını hissetmelerini sağlayacak ve cinsel ilişkide daha rahat olmalarını sağlayacaktır.

Parmak Egzersizi: Parmak egzersizleri bazı hastalar tarafından olumsuz karşılanmakta ve yapmak istememektedirler. Bu hastaların bu egzersizleri yapması konusunda zorlanmaması gerekir. Önce hasta kendi küçük parmağıyla başlamalı ve alıştıkça büyük parmağına doğru ilerlemelidir. Daha sonra partnere de alışma açısından eşin parmağıyla devam edilmelidir.

Vajinal Genişletme Egzersizleri: Vajinal genişletme egzersizleri vajina içine numara artırılarak yerleştirilen bujiler ile yapılmaktadır. Bu sayede hastanın vajinasının genişletilmesi amaçlanmaktadır. Vajinal genişletme egzersizleri eşin refakatinde gerçekleştirilen egzersizlerdir.

Genital Bölge Masajı: Vajinismus hastalarında belli bir aşamaya kadar cinsel birleşme kesin olarak yasaklanmalıdır. Ancak hasta klitoris uyarılmalıdır. Klitorisle uyarılmak hastaya hem zevk vermekte hem de hastanın vajinasının da rahatlamasını ve genişlemesini sağlamaktadır.

Aşamalı Cinsel İlişki Egzersizleri: Cinsel ilişki ani olarak kurulmamalıdır. Öncelikle penis vajinaya değdirilmeli ve bir süre yalnızca değme yapılmalıdır. Ancak ilerleyen aşamada penis ve vajinanın birleşimi yapılabilir. Burada önemli olan kontrolün kadının elinde olmasıdır.

Leave a Reply