Miyom kısırlık yapar mı?

miyomlar ve kısırlık

Miyom kısırlık yapar mı? Miyom, rahimde ortaya çıkan, genelde rahim duvarı dokusundan oluşan, çapı 1-15 cm. aralığında genelde iyi huylu tümörlere verilen isimdir. Nadiren kötü huylu miyomlarda vardır. Miyom kadınlarda en sık görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle 35 yaş üzeri kadınlarda miyom oluşumu %50 fazladır. Çoğu kadında görülen miyomların kesin olarak kısırlığa neden olduğu söylenemez.

Miyomlar en fazla 35-45 yaş aralığında olan kadınlarda görülür. Yaşın ilerlemesi ile miyom oluşma riski hızla artar. Kısırlık yaşayan kadınların yaklaşık %10’unda miyom vardır. Fakat, bu kadınlarda kısırlığın başka nedenleri de araştırılır. Çok az kadında miyom kaynaklı kısırlık görülür. Yapılan araştırmalarda rahmin dış tarafına büyüyen miyomların kısırlığa neden olmadığı ortaya çıkmıştır. Fakat, gebeliğin rahimde yerleştiği noktada oluşan miyomlar gebeliği önemli ölçüde etkilemektedir. Ayrıca 5 cm. den büyük olan miyomlarında hamile kalmayı engellediği düşünülmektedir.

Miyomlar gebeliği nasıl engeller?

Miyom, rahim ağzına yakın olarak oluşur ve rahim ağzını kapatırsa bu bölgeden spermlerin geçmesine engel olarak kısırlığa neden olabilir.

Rahim içinde gebeliğin yerleştiği bölgede oluşarak, gebeliğin bu bölgeye tutunmasına engel olabilir,

Tüplerin başlangıç kısmına yerleşerek tüplerin tıkanmasına neden olabilir,

Tüplerin yumurta hücresini tuttuğu yere yerleşerek, sperm ile yumurtanın bir araya gelmesini engelleyebilir,

Rahim iç tabakasının kanlanmasını sağlayarak, gebeliğin yerleşmesine engel olabilir,

Rahim iç boşluğunda bir inflamasyona neden olabilir.

Miyomlar tedavi edilmelimidir?

Kısırlık tedavisi gören hastalarda miyom varsa incelenmelidir. Hastanın miyomu rahim iç tabakasında ve büyükse mutlaka ameliyat edilmelidir. Hastada daha önce düşük varsa miyom mutlaka alınır. Kısırlık problemi olan hastada miyom varsa hemen ameliyat yapılmaz. Çünkü, bu tarz ameliyatlarda rahim içinde yapışıklık oluşabilir. Bu durumda doktor genelde çok iyi inceleme yaparak, kısırlığın nedenini miyom olarak görürse ameliyat kararı verir. Miyom ameliyatları genelde laparoskopik, histeroskopik yöntemler ile yapılır. Ameliyatın şekli miyomun büyüklüğü ve yerine göre karar verilen bir durumdur.

Leave a Reply