Metabolizmayı hızlandıran besinler

metabolizmanın hızlanması

Metabolizmayı hızlandıran içecekler, besinler ve gıdalar sayesinde doğal olarak bu işlemi gerçekleştirmeniz mümkün, Metabolizmanın hızlanması nedir, dinlenir halde veya günlük rutin durumda, vücudun kendiliğinden kalori yakması durumudur. Metabolizmanın hızlanması, vücudun özellikle diyetlerde çok daha sağlıklı kilo vermesini sağlar. Kahvaltı dahil düzenli ve sık yemek yemek, metabolizmayı hızlandırmak ve hafif egzersizler yapmak çok daha kolay kilo vermenin püf noktasıdır. İşte, metabolizmayı hızlandıran yiyecekler;

Metabolizma hızı nedir?

Metabolizma, günlük ihtiyaçların karşılanması için gereken enerji miktarıdır. Metabolizma hızı, vücut dinlenirken kendiliğinden yaktığı enerji miktarıdır. Buna bazal metabolizma hızı denilir. Metabolizma hızı, cinsiyete, yaşa, hava sıcaklığına ve beslenme tarzına göre değişir. Özellikle kilo vermek isteyenler için çok önemli bir değerdir. Eczanelerde rahatlıkla ölçümlenebilir.

Metabolizmayı hızlandıran gıdalar

Acı biber

Acı biber içinde olan capsaicin kimyasalı, metabolizmayı hızlandırır. Yemeklerde acı biber kullanmak yemekten sonraki 3 saat içinde metabolizma hızını 2 katına kadar çıkarır. Capsaicin kimyasalı, kekik, kişniş ve tarçında da bulunur.

Zencefil

Zencefil vücut sıcaklığını arttırarak metabolizmayı hızlandırır.

Yeşil çay

Yeşil çay içinde bulunan fenol metabolizmayı hızlandırır. Sıcak veya soğuk olarak yeşil çay tüketilebilir.

Protein

Protein yenildikten sonra vücut onu sindirmek için daha fazla enerji ihtiyacı duyar ve metabolizma hızlanır. Balık, tavuk, hindi, kırmızı et rahatlıkla tüketilebilir.

Lifli yiyecekler

Sindirilemeyen lifli gıdalar, daha fazla enerji ihtiyacı duymaya neden olur bu durumda metabolizma hızlanır. Brokoli, ıspanak, elma, portakal, lahana, yulaf, kepekli tahıllar, fındık, badem, kabak çekirdeği lifli gıdalara örnektir.

Tarçın

Sindirimi sırasında vücut sıcaklığını arttırır bu nedenle metabolizmayı hızlandırır. Ayrıca kan şekerini düşürdüğünden uzun süre tok tutar.

Su

Günde yaklaşık 2 litre kadar su içmek, toksinlerin atılmasını ve sindirimin hızlanmasını sağlar. Fakat, bazı uzmanlar soğuk suyun içilmesini metabolizmayı daha hızlandırdığını söylemekteler. Bu durumda, vücut soğuk suyu ılık suya çevirmek için çok daha fazla enerji harcıyor.

Metabolizmayı hızlandırmak için öneriler

Yapılan diyetlerde olan hatalar metabolizmayı yavaşlatarak, vücudu açlık moduna sokar. Bu durumda vücut kıtlık var diye yağları depo ederek, yağ yakımına engel olur. Diyet hatalarının başında, hiçbir şey yememek veya bazı gıdaları tüketmek gelmektedir.

Kahvaltıyı atlamak, metabolizma hızınızı yavaşlatır. Öğlen saatlerinde kan şekeri düşeceğinden çok daha fazla yemek yeme ihtiyacı duyulmaktadır. Bu nedenle sabah kahvaltısı mutlaka yapılmalıdır.

Yemek yenildikten ve sindirildikten sonra metabolizma hızı düşer. Metabolizmayı hızlandırmak için az ve sık öğünlerle yemek yemek bu nedenle çok önemlidir.

Leave a Reply