Metabolizmanızı Canlandırmanın 7 Şaşırtıcı Yolu: Sağlıklı Yaşam İçin Enerji Dolu Taktikler

Metabolizma, vücutta yapım ve yıkım işlemlerinin tamamına denir. Yapım işleminin yıkımdan fazla olduğu durumlarda metabolizma yavaşlar ve kilo artışı gözlenir. Yıkım işleminin, yapım işleminden fazla olduğu durumlarda ise metabolizma hızlanır ve kilo kaybı meydana gelir.

Yapılan çalışmalar, insanın 20 yaşından sonra metabolizmasının her yıl %2 oranında azaldığını göstermiştir. Bu azalmaya ek olarak ileri yaştan dolayı fiziksel hareketler azalıyor. Tüm bunlar kilo artışı ve sağlık sorunlarına sebep oluyor. Birçok hastalık için risk faktörü olan obeziteden korunmanız ve sağlık sorunlarıyla karşılaşmamanız için metabolizmanın kontrol altında tutulması gerekir. İnsanların bu durumu önlemek için yaptığı klasik davranışlar olan, spor yapmak ve beslenmeyi azaltmak, düzgün bir biçimde yapılmadığı takdirde faydalı olmadığı gibi zararlı bile olabiliyor. Sizler için metabolizmanızı düzenleyecek  7 öneriden bahsedeceğiz.

1. Uzmana Gidin

Kilo almanın tek nedeni çok yeme alışkanlığı değildir. Metabolizma üzerinde etki yapan, tiroid ve böbrek üstü bezleri gibi hormon salgılayıcılarda kilo artışına neden olabilmektedir. Tiroid hormonunun yetersiz çalışması sonucu metabolizma yavaşlamakta ve belirgin kilo artışları ortaya çıkabilmektedir. Kilo almanızda bu durumun etkili olabileceği ihtimalini hesaba katarak bir endokrinoloji servisine başvurarak gerekli tahlilleri yaptırınız.

2. Uyku Düzeni

Yapılan araştırmalar sonucu, bazı kişilerde yetersiz uykunun nedeni olarak aşırı beslenmenin neden olduğu ortaya konmuştur. İnsan vücudu uyanık kaldığı sürece enerji ihtiyacı duymakta ve bundan dolayı besin almak zorundadır. Gereğinden az uyumak, kilo artışına neden olmaktadır.

Ayrıca sabah kahvaltısı metabolizmayı uyardığı için öğün atlamamaya dikkat edin. Kahvaltıda yulaf ezmesi, sebze ve fındık gibi vitamin ve lif kaynaklarından beslenmek, insanlar için sağlıklı bir beslenme alışkanlığıdır.

3. Hareketli Yaşam

Günümüzde ilerleyen teknoloji nedeniyle insanlar hareketsiz bir yaşam sürmektedir. Besin yoluyla alınan enerji harcanmadığı zaman vücutta yağ olarak depolanır ve bu durumda kilo sorunları ortaya çıkar. Günlük olarak 30 dakika yürüyüş yapmaya özen gösterilmeli ve haftada 3 gün egzersiz ve spor aktiviteleri yapılması gerekmektedir. Yapılmadığı takdirde vücuttaki enerji atılamaz ve kilo olarak size geri döner.

4. Aralıklı Egzersiz 

Haftada 3 gün düzenli olarak egzersiz yapılması gerektiğini bir önceki maddede belirtmiştik. Egzersiz yaparken ara vermeden uzun süreli çalışmaların yerine 15 dakikalık periyotlarla ve dinlenmeli egzersizler yapılması çok daha etkili olacaktır.

5. Su Tüketimi

Su tüketimi metabolizmayı hızlandıran bir faktördür. Yeterli su içtiğiniz takdirde metabolizmanız hızlanacak ve aldığınız fazla enerjiler yakılacaktır. Böylece vücudunuzdaki enerjinin kilo olarak size dönmesinin önüne geçmiş olacaksınız. Yapılan bilimsel çalışmalar sonucu, yarım litre suyun metabolizmayı bir saatte %20-25 arttırdığı görülmüştür.

6. Metabolizmayı Yavaşlatan Ürünlerden Uzak Durun

Beyaz un kullanılarak yapılan işlenmiş gıdalar metabolizmayı yavaşlatarak kilo alınmasını sağlamaktadır. Ayrıca bu gıdaların sindirimi için az miktarda kalori harcanır ve fazla enerji vücutta depolanarak kiloya sebep olur. Bu ürünlerde uzak durmanız sizin yararınıza olacaktır.

Yüksek şeker bulunduran içecekler de bir diğer uzak olmanız gereken besin grubudur. Ayrıca bu besinler, kullanılan tatlandırıcı şurupların yüksek kalorili olması nedeniyle vücutta enerji birikimine neden olmaktadır.

7. Metabolizmayı Hızlandırıcı Besinler Tüketin

Metabolizmayı hızlandırmasıyla bilinen en önemli gıda yeşil çaylardır. Günlük içilen 3-4 bardak yeşil çay sistolik tansiyonun normale dönmesinde ve içerdiği antioksidan sayesinde yağ yakımında önemli rol oynamaktadır. Ayrıca günde içilen 3-4 bardak yeşil çay vücudunuzdaki enerjinin yakılma hızını %5 oranında arttırmaktadır.

Yağ yakmaya yardımcı olan diğer besinler ise balık ve baharatlı biberdir. Kapsaisin olarak bilinen ve biberlere acılığını veren madde sayesinde vücutta ısı artışı olmakta ve enerji tüketimi artmaktadır. Balıklarda bulunan omega-3 yağ asitleri ise açlık hissini gidermektedir.

 

Leave a Reply