En Sağlıklı 8 Besin: Dengeli Bir Diyet İçin Neler Olmalıdır?

Diyetinizde bulunması gereken en sağlıklı besinler: Kilo vermek amacıyla yaptığınız diyetinizde tüketmeniz gereken en sağlıklı besinleri sizler için derledik. Bu sağlıklı besinlere diyetinizde yer vererek hızlı kilo verebileceğiniz gibi, genel vücut sağlığınızı korumak için de önemli bir adım atmış olursunuz. İşte, o besinler;

Kinoa:

Kinoa, Dünya Sağlık Örgütünün yaşanan açlığı bitirmek amacıyla sürdürdüğü mücadelede besleyici özellikleri ile öne çıkmış ve insanlığa umut olmuş bir besin maddesidir. İçeriğindeki yüksek demir oranı ile kırmızı kan hücrelerinin yapımını ve beyin gelişimini pozitif yönde etkileyen kinoa’nın bazı türlerinde gluten bulunmamaktadır. Kinoa’nın 100 gramında 14 gram kadar protein, 7 gram kadar da lif bulunmaktadır. Dolayısıyla kinoa’yı sofralarınızdan kesinlikle uzak tutmayın.

Kara lahana:

Karadeniz bölgesinin vazgeçilmez besinlerinden biri olan kara lahana, günden güne popülerliğini arttırarak bütün ülke geneline yayılmıştır. Elde ettiği bu ünü hiç de haksız sayılmaz. Çünkü;

  • Kara lahana oldukça yüksek miktarda antioksidan barındırmaktadır. İçeriğinde bulunan en güçlü antioksidanlar olarak kaempferol ve quercetin öne çıkmaktadır. Bunlar kanser riskini azalttığı gibi yaşlanmanın etkilerini de azaltmaktadır.
  • K vitamini bakımından dünyanın en zengin besin maddesidir. Günlük alınması gereken K vitamini miktarının yaklaşık 7 katı bir kase çiğ kara lahanadan alınabilmektedir.
  • Bir kase çiğ lahana bütün bir portakalın içerdiği kadar C vitamini ihtiva etmektedir. C vitamini ihtiyacınızı karşılamak için mutlaka kara lahana tüketmelisiniz.
  • Ayrıca kolesterolü düşürerek kalp hastalıkları riskini de düşürmektedir.

Genellikle pişirilerek tüketilen bir besin olsa da, çiğ tüketilirse çok daha faydalı olacaktır.

Su Teresi:

Oldukça eski bir tarihi geçmişi olan su teresi, M.Ö 4000’li yıllarda Hipokrat tarafından kendi kurduğu ilk hastanede kullanılmıştır. Hipokrat zamanında su teresinin hastaların kanını temizlediği varsayılmaktaydı.

Günümüzde ise su teresinin, içeriğinde bulunan fazla miktardaki demir minerali nedeniyle beslenme programında mutlaka yer alması gerekir. 100 gram su teresinde 10 kalori bulunmaktadır. Ayrıca içeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde de kanser riskini azaltmaktadır.

Mercimek:

Farklı renkleri ve çeşitleri olan mercimek düşündüğünüzden de önemli bir besindir. Barındırdığı magnezyum sayesinde kalp sağlığını desteklemekte ve daha birçok fayda sağlamaktadır. Ayrıca;

  • İçeriğindeki yoğun lif sayesinde mide ve bağırsak sağlığını da korumaktadır. Kolesterolün düşmesine yardımcı olmaktadır.
  • Kan basıncını düşürmekte ve iyi bir kalp damar sağlığı açısından da gerekli bir besindir.
  • Yüksek miktarda protein barındırdığı için hayvansal proteinlerden uzak duran vejetaryenler için de çok önemlidir.

Hindistan cevizi:

Bazı araştırmalarda en çok Hindistan cevizi tüketen toplumların, en yüksek yaş ortalamasına sahip topluluklar olduğunu ortaya çıkarmıştır. Buna göre Hindistan cevizi;

  • İçeriğindeki sağlıklı yağlar sayesinde açlığın azaltılmasına yardım etmektedir.
  • İçeriğindeki yüksek orandaki lif, Hindistan cevizini mükemmel bir diyet besini olarak öne çıkarmaktadır.
  • Kolesterolün düşürülmesini sağlamakta, açlığı azaltmakta, enfeksiyonları önlemekte ve göbek yağlarının eritilmesine katkı sağlamaktadır.
  • Ayrıca pek çok kanser araştırmasında başta göğüs kanseri olmak üzere, kanser hücrelerinin küçülmesinde oldukça önemli etkiler sağlamaktadır.

Avokado:

Ülkemizde yetişmeyen ve bundan dolayı pek de aşina olmadığımız besinlerden olan avokado, oldukça faydalı tropikal bir meyvedir. Faydaları ise;

  • Çok zengin potasyum içeren avokado, krampların önlenmesinde birebirdir.
  • 100 gram avokado da 7 gram lif barındırmakta olup, bu sayede sindirim sistemi için önemli bir dost durumundadır.
  • Kolesterol seviyelerinde düşme sağladığından dolayı kalp için mükemmel bir dosttur.
  • Bunların haricinde gözler için çok yararlı olan zeaxanthin ve lutein de içerdiği için katarakt riskini de azaltmaktadır.

Somon:

Doğada bulunan canlılar her zaman için en sağlıklı besinleri tüketmektedir. Bu davranış şekli bu canlıların içgüdüsel bir hareketidir. Bu açıdan ayılar incelendiğinde somon balığına bayıldıklarını görebilirsiniz. Bir de insanlar açısından somonun ne gibi faydaları var bunlara bakmak lazım.

  • İçeriğindeki Omega-3 yağ asitleri nedeniyle romatizmal ve eklem hastalıklarına çok iyi gelmektedir.
  • DHA içeriği sayesinde ise, beyin fonksiyonlarının kuvvetlenmesini sağlar. Sağladığı bu etki daha çok çocuklarda belirgin olarak görülmektedir.
  • Kalp damar sağlığı ve göz sağlığı açısından koruyucu etki gösteren somonu mutlaka diyetlerinizde bulundurmalısınız. Somon seçimini özellikle kirli denizlerden olmayan, balık çiftliğinde yetişmemiş ve küçük boyutlu olanlardan yapmalısınız. Bu sayede somonun çok daha saf ve doğal olanını tüketirsiniz. Kirli denizlerden alınan somonlarda olması gerekenden daha fazla cıva bulunur.

Sarımsak:

Mısır, antik Yunan ve Çin medeniyetlerinin tarihsel kaynaklarında yaygın olarak adı geçmekte olan sarımsak, o dönemlerde tıpkı su teresi gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktaydı. Bugün artık faydalarını çok daha iyi bildiğimiz sarımsak ile ilgili ilginç bazı özellikler ise şöyle;

  • Performansın artmasını sağlar. Antik Yunan’da olimpiyatlarda yarışacak sporcular hazırlıklarında sarımsak yağı kullanmaktaydılar. Günümüzde yapılan bazı araştırmalarda 6 haftalık bir sarımsak yağı kullanımının istenen performansı sağladığı görülmüştür.
  • Kan basıncının ve kolesterolün düşmesini sağlar. Bu özelliği sarımsağı kalp dostu besinler listesine en üst sıralara yerleştirmektedir.
  • İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde Alzheimer ve erken demans riskinde de azalma meydana getirir.
  • Menopoz sonrası sık yaşanan osteoporoz yani kemik erimesi tedavisinde sarımsak mükemmel bir tercihtir. Gerçekleştirilen araştırmalara göre sarımsak, östrojen hormonunu arttırmakta ve kadınlardaki kemik erimesini yavaşlatmaktadır.

Kaynak: Bu yazı, fitekran.com/diyetinizde-bulunmasi-gereken-en-saglikli-besinler/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply