Lipaz Nedir? Lipaz Normal Değerleri, Lipaz Düşüklüğü ve Yüksekliği

Lipaz pankreas enzimidir. Katı ve sıvı yağların taşınması ve sindirime yardım etmesi nedeni ile önemlidir. Yemeklerle alınan yağların sindirilmesi ve vücudun bu yağları emmesi lipaz sayesinde olur.

Lipazın 0 160 birim /L oranı normal sınır olarak bilinir. Fakat bu birimler her insan ve ülke için geçerli değildir. Lipaz testi yapılmadan önce 8 saat kadar yemek yenilmemelidir. Testin sonucu, pankreas iltihabı, pankreas hastalıkları konusunda bilgi edinmemeizi sağlamaktadır. Lipaz testi ayrıca, kistik fibroyiz, çölyak ve crohn hastalığının teşhisinde önemlidir. Amilaz enzimi de lipaz ile salgılanır. Akut pankreatit durumunda amilaz ve lipaz yüksek değerlere ulaşır. Pankreas hastalıklarında lipaz değeri çok önemlidir. Pankreas sorunlarında ateş, iştahsızlık, karın ve sırt ağrıları oluşur.

Normal Lipaz değerleri

Lipaz değerleri her ülkelere göre ve test yapılan laboratuvara göre değişiklik gösterir, ancak nomal lipaz değerleri “7 ile 58 birim /L” LİPAZ değerleri normal olarak kabul edilir. Fakat bazı ülkelerde ve laboratuvarlarda “0 160 birim / L” lipaz değerlerini normal olarak kabul etmektedirler.

Lipaz değerleri kişiye göre dahi değişiklik göstermektedir, lipaz testi yaptıracak olanlara kısa bir hatırlatma yapmakta yarar var, testten önce en az 8 saat hatta mümkünse 1 gece yemek yeme bırakılmalı ve testi bu şekilde uygulatmalıdır.

Test sonucu akut pankreatit (pankreas iltihabı),kronik pankreatit ve pankreasla ilgili diğer bozuklukları tespit etmeye yardımcı olur. Lipaz testi ayrıca kistik fibrozis, çölyak hastalığı ve Crohn hastalığını teşhis ve tedavi etmekte de önemli rol oynar. kaynak: (Mavikadin.com)

Lipaz yüksekliği ve olası nedenleri

Lipaz seviyesinde olan yükselme, karın ağrısı, terleme, bulantı, kusma ve halsizlik yapabilir. Pankreas kanalının tıkanması ve pankreas kanseri lipaz seviyesinde artışa neden olur. Ayrıca gastroenterit, mide ülseri ve tıkanmalar lipaz değerinin yükselmesine neden olur. Pankreatit durumunda uygulanan diyet ile lipaz seviyesi normal sınıra gelir.

Bağırsaklar;

Bakteri ve virüslerin neden olduğu bağırsak iltihapları, karın bölgesinde ameliyat yan etkileri, bağırsaklarda kan dolaşımı zayıflığı, bağırsakları tıkayacak madde yutulması, kasık fıtığı, bağırsak düğümlenmesi, tümörler, apandisit, böbrek ve akciğer hastalıkları, bazı ilaçların yan etkileri, uyuşturucu kullanma lipaz yüksekliğine neden olur.

Pankreas;

Pankreatit, pankreas kanseri, pankreas kisti ve pankreasın taşla tıkanması.

Çölyak;

Bazı ilaçların yan etkisi lipaz yüksekliğine neden olur. Bu ilaçlar; pankreozimin, doğum kontrol hapı, kolinerjik ilaçlar,  idrar söktürücü ve bilirubin olarak sayılabilir.

Safra kesesi iltihabı, sindirim ülseri, kistik fibröz, organ nakili, alkol almak, diyabetik ketoasidoz, lenfoma, kronik karaciğer hastalıkları ve Crohn hastalığı lipaz yüksekliğine neden olur.

Lipaz düşüklüğü:

Pankreasta lipaz üreten hücrelerin hasarlanması ile lipaz düşüklüğü meydana gelir. Ayrıca, genetik faktörler ve kistik fibröz lipaz düşüklüğüne neden olur. Sürekli hazımsızlık çeken kişilerin kesinlikle lipaz ölçümü yaptırması gerekir. Bu durumda olan kişilerde lipaz düşüklüğü vardır. Çölyak ve crohn hastalığında da bazen lipaz düşüklüğü oluşur. Lipaz takviyesi ile bu durum bazen tedavi edilebilir.

Bu yazı oluşturulurken mavikadin.com kaynak alınmıştır ve özgün olarak yazılmıştır.

Leave a Reply