Gerçek tereyağı nasıl anlaşılır?

Nerede o eski tereyağları diyerek başlayalım yazımıza, her şey fabrikasyon bir düzende ilerlerken en organik olanı almak için yarışıyoruz. Birçoğumuz, tereyağı alırken organik mi yoksa sahte mi olduğuna dikkat etmeden alırız. Ancak şimdi sizlere vereceğimiz ipuçları sayesinde tereyağı alırken daha dikkatli seçim yapıp, sağlıklı beslenme yolunda bir adım daha atacağınıza inanıyoruz.

Tereyağı, ot ile beslenen ineklerin keçilerin ve koyunların sütünden elde edilmektedir. Vücudumuz için vitamin ve mineral kaynağı olan tereyağı, bazı kanser türleriyle mücadelede de etkili bir kaynaktır.

Organik Tereyağını Ayırt Etmenin Yolları

Organik tereyağını anlamanın ilk yolu, yağın kıvamıdır. Normal sıcaklıktaki bir odaya bırakılan tereyağı, kısa süre sonra eriyerek ekmeğe sürülecek dereceye gelirse, bu tereyağının organik olduğunun gösterir. Tavada ateş verildiği zaman köpük oluşumu söz konusu ise bu durum yine organik olduğunu gösteren bir bulgudur.

Tereyağının organik olup olmadığını anlamanın diğer yolu ise görüntüsüdür. Halk arasında sarı renk olan tereyağının organik olduğu fikri yaygındır. Ancak her sarı tereyağına organik demek doğru bir yargı değildir. Çünkü market raflarında satılan bazı tereyağları da katkı maddelerinden dolayı sarı renkte gözükmektedir. Bunu anlamanın yolu ise, yağın rengine ışık altında bakmaktan geçer. Işık altında beyaz görünen yağ organiktir diyebiliriz. Ancak yağın çok açık renkli gözükmesi, yağın sahte olduğunu gösterir.

Tereyağının organik olup olmadığını anlayacağımız son kriter ise yağın kokusudur. Organik tereyağının yayılım gösteren bir kokusu vardır ve paketin dışına bile koku verir. Ayrıca piştiği an etrafa hoş bir koku yayılır. Bu özellikteki terayağını organik olarak tanımlamak mümkündür. Kokusuz tereyağı organik olmayabilir. Tereyağı seçerken kokusuna dikkat etmekte fayda vardır.

Leave a Reply