En Probiyotik Yiyecekler: Bağırsak Dostu Gıdaları Keşfedin

Doğal probiyotik besinler: En iyi probiyotik içeren besin hangisi?:

Tüketilen probiyotik besinler, bağırsak florasını pozitif olarak etkilemekte ve şekillendirmektedir. Yazımızda, doğal probiyotik besinleri incelemeye ve popüler probiyotik besinlerle ilgili tarifler vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

Bağırsaklarda yer alan bakteri sayıları vücuttaki bütün hücrelerden daha fazla sayıdadır. Bu kadar çok sayıdaki bakterinin vücutta etkisiz olabileceğini düşünebilir misiniz? Tabi ki etkisiz değiller.

Probiyotik besinler nedir?

Bağırsaklar yalnızca tüketilen gıdaların işlendiği ve sindirildiği bir tüp değildir. Bağırsaklarda, bağışıklık elemanlarının eğitildiği, bir takım hormonların salgısının kontrol altına alındığı ve zararlı olan bazı bileşenlerin kana geçişinin önlendiği oldukça karmaşık bir mekanizma vardır.

Bağırsaklardaki bu mekanizmanın kontrolü tek başına kendi hücreleriniz değildir. Aynı zamanda bağırsaklarda bulunan bakteriler de bu mekanizmanın kontrolünde rol oynamaktadır. Bağırsaklarda bulunan bakterilerin tümü yararlı bir biçimde çalışmamaktadır. Her konuda olduğu gibi, bu noktada da iyi ve kötü yünler bulunur. Bağırsaklardaki iyi ve kötü bakteriler dengelidir, ancak iyi bakterilerin güçlenmesinin sağlanması insan sağlığını pozitif yönde etkilemektedir. Çünkü iyi bakteriler yediğiniz gıdaların bir bölümünü kullanmakta ve işlemektedir. Bununla birlikte yaydığı sinyaller sayesinde vücuda da hükmeder. Bu nedenle iyi bakterilere gayet misafirperver bir yaklaşım sergilemek gerekir.

Bakterilerin yararlı olduğu bilindiği halde, antibiyotik kullanımı, radyasyona maruz kalmak, kötü beslenme ve başka pek çok konu bağırsakların dengesinde bozukluk meydana getirebilir ve bu faydalı bakterilerin azalmasına neden olabilir. Bu aşamada kişinin yapması gereken en önemli şey bu faydalı bakterileri desteklemektir. Ve bu noktada devreye probiyotik besinlerin tüketilmesi girmektedir. Yani, doğal bir şekilde bağırsaklardaki bakterilerin desteklenmesi amacıyla probiyotik besinler tüketmek gerekir.

Probiyotik besinler:

Aşağıda hazırlanışı kolay olan, sağlıklı ve probiyotik içeriği çok zengin besinleri sıralayacağız. Bunların sayesinde bağırsaklarda bulunan faydalı bakterileri çoğaltılabilir ve gayet sağlıklı bir yaşantıya adım atılabilir. Listede yer alan bazı besinler sizlere yabancı gelebilir, ancak bu listedeki besinlerin tümünün hazırlanması oldukça kolay ve lezzetlidir. Sadece deneyin yeter…

Kefir:

Herkesin bildiği bir besinle listemize başlayalım. Kefir isminin kökü keyiften gelmektedir. Eski dönemlerde yaşayan atalarımız kefiri mutlu olmak için tüketirlermiş. Burada şunu da belirtmek gerekiyor; Listemizde yoğurt bulunmuyor. Bunun nedeni, kefir de süt ürünleri arasında olup probiyotik gücü itibariyle yoğurdu biraz geride bıraktığı içindir. Bu nedenle listeye almadık, ancak sizin bu yüzden tüketemeyeceğiniz anlamı çıkmaz.

Kefir’in özellikleri;

  • Laktoz oranı çok az olan bir besindir ve bundan dolayı çok rahat bir şekilde sindirilebilmektedir.
  • İçeriğinde oldukça fazla miktarda mineral ve vitamin bulunur.
  • İskelet sisteminin güçlenmesini sağlar.
  • Kolay bir şekilde üretilmekte ve gayet lezzetli bir besindir.

Sauerkraut:

Bu isim sizi tedirgin etmesin, çünkü yalnızca doğranmış lahananın laktik asit bakterileri sayesinde mayalanan halidir ve çok sağlıklı bir besindir. Hazırlanışı yaklaşık 6-8 gün süren Sauerkraut adlı besinin içeriğindeki faydalı bakterilerle birlikte;

  • Lif bakımından çok zengindir.
  • Zeaksantin ve lutein içermektedir.
  • Bol miktarda C ve B vitaminleri barındırmaktadır.

Kombucha (Kombu) çayı:

Geçmişi 2 bin yıldan daha fazlaya giden Kombucha Japon ırkına dayanan probiyotik besinlerden biridir. Ev ortamında hazırlanması çok kolay olan Kombucha çayı, en çok yaz mevsiminde tüketilecek içeceklerden biridir.

Kambucha çayının özellikleri;

  • İhtiyaç duyulan sıvının süratli bir şekilde karşılanmasını sağlar.
  • Sindirimin rahatlamasına yardım eder.
  • Oldukça zengin ve faydalı bakteri içeriği vardır.

Salatalık turşusu:

Bu besin sizi biraz şaşırtabilir, ancak salatalık turşusu probiyotik besinler arasında önemlidir, ancak doğru bir şekilde yapıldığı zaman böyledir. Hazır satılan salatalık turşuları pastörize edildiğinden dolayı, içeriğinde hiçbir şekilde faydalı bakteri kalmamaktadır. Şayet salatalık turşunuzu evinizde kendiniz yaparsanız, içindeki faydalı bakterilerin hayatiyetini sürdürmesi için sirke kullanmazsanız çok faydalı bir probiyotik salatalık turşusu elde etmiş olursunuz.

Probiyotik salatalık turşusunun özellikleri;

  • Oldukça düşük kalorisinin olması.
  • K vitamini bakımından oldukça zengin olması.
  • Bağırsaklar açısından çok faydalı laktik asit bakterilerini barındırması.

Bu faydaları sağlayabilmek için, yapılması gereken tek şey salatalık turşusunu kurarken sirke kullanmamak ve daha az süre bekletmektir.

Probiyotik besinler, kişinin sağlıklı beslenme yürüyüşünde çok faydalı olabilecek mükemmel birer besin kaynağıdır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken konu, probiyotik özelliği olması gereken gıdaların marketlerden satın alınmamasıdır. Çünkü bu besinlerin içeriğinde olması gereken faydalı besinler işlemden geçirilmekte, dolayısıyla olması gereken faydalı bakteriler ölmektedir. Marketlerde satılan bu ürünlerin ömrünün uzatılabilmesi için yapılması gereken bir işlemdir bu.

Sonuç olarak, probiyotik içerikli besinleri mutlaka kendiniz evinizde hazırlamalısınız. Bundan böyle probiyotik besinler hakkında daha fazla bilgiye sahipsiniz ve artık yapmanız gereken tek şey, bu probiyotik besinleri beslenme programınıza bir an evvel dahil etmektir.

Kaynak: Bu yazı, fitekran.com/probiyotik-besinler/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply