Fibromiyalji nedir? Nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi

fibromiyalji nedir
Fibromiyalji nedir? Nedenleri ve tedavisi hakkında ayrıntılı bilgi: Özellikle kış mevsiminde sabah yataktan yorgun uyanma, sırt ağrıları ve halsizlik nedeni olarak soğuk havalar olduğu düşünülür. Bu doğru bir düşünce olabildiği gibi, aslında fibromiyalji hastalığının da belirtileri olabilir. Yazımızda fibromiyalji hastalığı ve tedavisi ile ilgili bilgiler vereceğiz.

Genellikle kadınlarda görülür:

Öncelikle fibromilayji nedir? sorusunu cevabını verelim. Fibromiyalji, kronik yaygın kas iskelet sistemi ağrısı ile ortaya çıkan bir sendromdur. Bir çok bulgunun bir arada görülebildiği bir durumdur. Vücut ağrısına baş ağrısı ve yorgunluk da eşlik edebilmektedir. Sabahları uyanmakta zorluk, bağırsak sorunları, eklem şişlikleri, karıncalanma ve uyuşma hissi görülebilmektedir. Daha çok kadınlarda görülen bir sendromdur.

Aile geçmişinde bu sorun bulunuyorsa, görülme olasılığı 8 kat artmaktadır:

Toplumuzun yaklaşık %3’lük bir bölümünde fibromiyalji sendromuna rastlanmaktadır. Sebebi tam olarak bilinmeyen fibromiyaljide genetik faktörlerin etkin olduğu düşünülmektedir. Birinci derece yakınlarında fibromiyalji sendromu olan kişilerde yaklaşık 8 kat daha fazla görülmektedir. Bu durum sendromun genetik bir faktöre eğilimli olduğunu göstermektedir.

Duygusal bir travma fibromiyalji nedeni:

Çevresel bazı faktörlerin bu hastalığa neden olduğu öngörülmektedir. Çocukluk döneminde fiziksel ve duygusal travmalar yaşanması fibromiyaljinin ilerleyen yaşlarda görülme riskini yükseltmektedir. Kas ile ilgili bir hastalık olmayan fibromiyalji, ağrı sinyalinin santral sinir sisteminde işlenişi ile alakalı bir sorundur. Bu hastalar, normal şiddetteki bir ağrıyı normal olan kişilere nazaran daha fazla hissetmektedirler. Bunun yanında ağrı yapmayan uyarıcıları da ağrı varmış gibi hissedebilirler.

Fibromiyalji ile ilgili tanılamanın yapılabilmesi şikayetlerin en az 3 aydır sürüyor olmasına bağlıdır. Fibromiyalji, genellikle depresyon hastalarında ve anksiyetesi yüksek kişilerde görülmektedir. Uyku düzensizliği ve bozukluğu da bu sendromun bir parçasıdır. Çünkü uyku bozukluğu psikolojik problemleri ve anksiyete sorunlarını da arttırmaktadır.

Fibromiyalji sendromunun teşhis ve tedavisi:

Fibromiyalji sendromunda ağrı, uyku bozukluğu, kişilik problemleri ve psikolojik sorunlar bir aradadır. Bu sorunların sırayla çözülmesi düşünülür. Hastanın eğitimi burada öne çıkmaktadır.  Çünkü hastada birden çok semptom vardır ve bir karmaşanın içinde doktora gelmektedir. Bundan dolayı da doğru tanılama ve teşhis hastada olumlu bir etki sağlamaktadır. Fizik muayenede Tender point adı verilen hassas noktaların vücutta 18’inden 11’inde bulunması gerekmektedir. Parmak basarak bu noktalar hassas ise teşhis konulabilmektedir. Başka bir hastalığın tanılanması için ise ayrıca kan tahlili yapılabilmektedir.

Hastalarda egzersiz yaşam kalitesini arttırmakta, dışarıdan gelen zararlı uyaranları ve travmaları azaltmakta, kısır ağrı döngüsünü kırabilmektedir. Fibromiyalji sendromu hastalarına yüzme, aerobik, pilates ve yoga gibi egzersizler önerilmektedir. Masaj, elektrik simülasyonu ve sıcak tedaviler de kullanılmaktadır. Ağrılı bir durum olan fibromiyalji hastalarına hafif egzersizler önerilmekte ve hafif şekilde devam ettirmeleri sağlanmaktadır. Bu sayede hastalar büyük oranda yaşam kalitelerini arttırabilmektedirler.

Leave a Reply