Kuyruk Sokumu Ağrısı ve batması nasıl geçer tedavi için hangi doktora gidilir?

Kuyruk sokumu kemiğimizin tıp dilinde adı poçik kemiğidir. Omurganın en alt kısmında üçgen şeklindedir. Bu kemik bazen çok şiddetli ağrı ve batma yaratabilir. Hareketsizlik, ani düşmeler, doğum sırasında eklemlerin hasarlanması kuyruk sokumunda ağrı ve batmaya neden olabilir. 

Kuyruk sokumunda oluşan ağrılar bazen kalça, bel ve bacaklarda olan sinirleri etkileyerek bu bölgelerde de ağrıya neden olabilir. Kadınlarda ağrılar, erkeklere göre çok daha fazla görülür. Büyük tuvalet yapma, cinsel ilişki sırasında ve otururken bu ağrılar artabilir veya daha fazla hissedilir.

Kuyruk sokumu ağrısı ve batması neden olur?

Yanlış oturmak;

Sert bir zeminde uzun süre oturmak, at sürmek ve sürekli araba kullanmak kuyruk sokumuna zarar vermektedir. İş hayatınızda oturarak çalışıyorsanız, kuyruk sokumunuzda ağrı ve batma hissi oluşabilir. Otururken, kuyruk sokumuna baskı yapmadan oturma yapılmalıdır.

Düşmeler;

Kalça kemiği üzerine düşmek ve travmalar kuyruk sokumunda hasar yaratır. Bu durum, kuyruk sokumu ağrısına ve batmasına neden olur.

Depresyon;

Kuyruk sokumunda oluşan batma ve ağrılar, bazen yoğun stres ve depresyon kaynaklı oluşabilir. Bu durumda hastaya antidepresan verilir.

Çocuk doğurma;

Normal doğumlarda, bebeğin annenin kuyruk sokumu kemiğine baskı yapması bu bölgede eklemlerde hasara neden olur. Doğum sonrası, annede kuyruk sokumunda batma ve yanma oluşur.

Tümörler ve enfeksiyonlar;

Oluşan bazı tümörlerin veya enfeksiyonun kuyruk kemiğine baskı yapması, bu bölgede ağrılara neden olur. Bu neden için detaylı görüntülemeler ve testler yapılmalıdır.

Obezite;

Fazla kilolu olmak kemiklere baskı yapar. Bel kemiğinde oluşan fazla yük, kuyruk sokumu kemiğine baskı yapar ve ağrılar meydana gelir. Hastaya kilo vermesi tavsiye edilir.

Yaşlılık;

Yaşın ilerlemesi ile birlikte kemiklerde aşınma ve yıpranmalar oluşur. Bu durum, yaşlılarda kuyruk sokumunda ağrı ve batmaya neden olur.

Hamilelik;

Hamileliğin son döneminde anne adayının vücudu doğuma hazırlanır. Salgı yapan bazı hormonlar, kemiklerin ve eklemlerin daha esnek olmasını sağlar. Fazla kilo alımı nedeni ile kalça kaslarına ve pelvik noktaya baskı oluşur. Gebelikte, kuyruk sokumunda ağrı ve batma bu nedenlerle meydana gelir.

Kıl dönmesi ve romatizma hastalıkları;

Kıl dönmesi ve romatizma, kuyruk sokumunda ağrı yapmaktadır.

Bel fıtığı;

Bel fıtığınız varsa, kuyruk sokumunuzda ağrı olması gayet normaldir. Kuyruk sokumu ağrısının yaklaşık %70’i bel fıtığı kaynaklıdır.

Kuyruk sokumu ağrısı ve batması nasıl geçer?

Kuyruk sokumu bölgesinde ağrı ve batma varsa ortopedi doktoruna gitmelisiniz.

Buz ile kompres yapmak veya sıcak su torbası kullanmak ağrınızı yavaşlatır.

Ortası delik bir yastık ile oturun. Bu sayede, kuyruk sokumunuz çok daha fazla baskıya maruz kalmaz ve ağrınız diner.

Kabızlık, kuyruk sokumu ağrısını arttırır bu nedenle, kabız olmamaya çalışın. Bol su için, meyve ve sebze tüketin.

Lokal kortizon enjeksiyonu ile kuyruk sokumu ağrısından kurtulabilirsiniz. Bu uygulamaya doktorunuz karar verecektir.

Fizik tedavi görmek, ağrıyı yavaşlatır ve tedavi eder.

Tüm bunlara rağmen kuyruk sokumu ağrısı devam ediyorsa, hastaya cerrahi müdahale yapılır. Böylece, kuyruk sokumunun kemik ucu alınır. Bu yöntem çok başarılıdır.

Kuyruk sokumu ağrısı bel fıtığı, kıl dönmesi, kist ve tümör kaynaklıysa, bu hastalıkların tedavisi yapılarak hasta rahatlatılır.

Kuyruk sokumunda ağrı neden olur? Nasıl geçer?

Bu yazı mavikadin.com kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply