Şekerin vücuda zararları nelerdir

şekerin zararları

Şekerin vücuda zararları nelerdir: Vücudumuz, ihtiyacı olan şekerin bir kısmını üretir. Kalan kısmı ise gıdalar ile vücuda alınır. Beynin sağlıklı çalışması ve zihinsel durumumuz için gerekli olan şekerin fazlası, organlar başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa neden olmaktadır. İşte, şekerin vücuda olan zararları;

Meyve ve sebzelerde doğal şeker vardır. Bu şeker sağlıklı kabul edilen şekerdir. Oysa, işlenmiş şeker vücuda ciddi manada zarar verir. Çünkü vücudumuz işlenmiş şekeri işleyemez. Mısır şurubu, kimyasal işlem geçirmiş beyaz şeker bunlara en iyi örnektir.

Şekerin zararları

Kalp hastalıkları

Şekerin fazla kullanılması durumunda kalp hastalıkları riski hızla yükselir. Fazla şeker, kalbin kanı pompalamasına zarar verir. Ayrıca, kalp krizine neden olan kötü kolesterolü ve trigliseridleri arttırır.

Göbek ve bel çevresi yağları

Göbek ve bel çevresinde oluşan yağlanma şeker tüketimi sonucu oluşur. Fruktozlu içecekler, mısır şuruplu gıdaların fazla tüketimi özellikle çocukluk döneminde ortaya çıkar. Aşırı işlenmiş şeker kullanımı, yağ oluşumuna neden olur. Bu yağlar, bel çevresinde birikir ve kalp hastalıkları, diyabetin ilk temelini atar.

Obezite

Vücuda alınan şekerin fazlası yağa dönüşerek depolanır. Bu nedenle obezitenin başlıca nedenlerinden biri aşırı şeker tüketmektir.

Bağışıklık sistemi

Bağışıklık sistemimiz sayesinde çeşitli hastalıklardan korunuruz. Fazla alınan şeker, bağışıklık sisteminin çeşitli hastalıklarda antikor üretme yeteneğini sekteye uğratır. Bağışıklık sisteminin yavaşlaması nedeni ile, sık bir şekilde hasta oluruz. Özellikle şeker hastalığı olanlarda, çeşitli hastalıklar bu kaynaklıdır.

Karaciğer

Fazladan alınan früktoz ve glikoz aynı alkol gibi karaciğerde toksik etki yaratır. Karaciğer aksak çalışmaya başladığında ciddi hastalıklarda ortaya çıkar.

Kronik hastalıklar

Vücudumuza şeker girmeye başlayınca pankreas insülin salgısı yapar. İnsülin salgısı, şeker alımı arttıkça artar. Bu nedenle, kanda insülin salgısı hızla artmış olur. İnsülin yüksekliği, kansere, polikistik over sendromuna, kalp hastalıklarına ve görme sorunlarına neden olur.

Şekerin fazla alınması kaynaklı oluşan hastalıklar

Bağışıklık sisteminin baskılanması, vücudun mineral dengesinin bozulması,

Çocuklarda kilo alma ve şeker hastalığı, hiperaktivite, gerginlik, trigliserid yükselmesi,

Sık hastalanma, krom ve bakır eksikliği, alkol bağımlılığı,

Diş çürümeleri, erken yaşlanma, gastrit, besin alerjisi,

Kanda E vitamini eksikliği, egzema, cilt hastalıkları, DNA yapısında bozulma,

Katarakt, pankreasta ve karaciğerde sorunlar, böbreklerde patolojik sorunlara neden olur.

Leave a Reply