Astım nedir nasıl tedavi edilir?

astım nedir nasıl tedavi edilir

Astım nasıl tedavi edilir, astım nedir astım nedenleri nelerdir sorularının cevaplarını sizin için araştırdık işte detaylar. Astım sigara dumanı, çeşitli alerjenler, soğuk hava gibi tetikleyici faktörlere bağlı olarak bronşların daralması ile oluşan ve ataklarla seyreden kronik bir akciğer hastalığıdır. Atakların olmadığı zamanlarda kişilerde herhangi bir şikayet göstermeyen astım, atak geliştiğinde nefes darlığı, hırıltı, öksürük ve göğüs sıkışması gibi şikayetlere neden olmaktadır. Ataklar daha çok sabaha karşı görülmektedir. Tedavi edilmediğinde ataklar sıklaşmaya başlar ve uzun vadede akciğer fonksiyonlarında kayıplara sebep olmaktadır.

Astımın nedenleri:

Çevresel ve genetik bir çok nedene bağlı olarak geliştiği bilinen astım, doğru tanılama ve tedavilerle çözümü bulunan bir hastalıktır. Tedavinin tam yapılmaması ve yetersiz kalması durumunda kontrol altına almak çok zorlaşmaktadır.

Astımı tetikleyen risk faktörleri:

Hastalık çevresel ve genetik olarak ikiye ayrılmaktadır. Çevresel faktörler olarak çeşitli alerjenler, kimyasal maddeler ve toz sayılabilir. Genetik faktörler olarak da atopi, alerjinin varlığı, cinsiyet, obezite ve bronş hiperreaktivitesi sayılabilir. Sıralama yapmak gerekirse;

1- Hava kirliliği ve sigara dumanına maruz kalmak,

2- Üst solunum yolları ile ilgili viral enfeksiyonlar

3- Kullanılan bazı ilaçlar ve reflü hastalığı,

4- Evcil hayvanlar, hamamböceği, ev tozu akarları,

5- Polen ve küf mantarları,

6- Bebeklikte yoğun bir şekilde ev tozu akarlarına maruz kalmak,

7- Deterjan, parfüm ve yemek kokuları gibi uyaranlar.

Astım belirtileri:

Karakteristik olarak ataklar şeklinde seyreden astımın belirtilerini sıralamak gerekirse;

1- Hırıltılı solunum, nefes darlığı ve göğüste sıkışma

2- Öksürük atakları ve çıkarılması güç olan koyu balgam

3- Alerjik rinit, göz alerjisi, sinüzit ve egzama

4- Atakların gece sabaha karşı görülmesi

Çocuklarda astım tedavisi:

Çocuklarda görülen astım ilk 6 yaşına kadar geçici olabilmektedir. Daha ziyade hafif ve orta şiddette seyreden astım etkili ilaçların düşük dozlar şeklinde kullanılmasıyla kolayca kontrol altına alınabilmektedir. Verilen ilaçların gerektiği şekilde kullanılması durumunda nefes darlığı, hırıltı, öksürük ve benzeri durumların şiddetinde azalma ve iyileşme görülmektedir. Tedavide kullanılan ilaçlar, semptom giderici ve tedavi edici ilaçlar olarak ikiye ayrılmaktadır.

Semptom giderici ilaçlar hastanın rahatlamasını sağlar. Atak sırasında doktorun belirttiği şekilde kullanılan ilaçlardır. Kullanıldıktan 1-2 dakika içinde etki gösterirler. Hastanın nefes almasını sağlar, öksürüğü ve hırıltıyı azaltır. Bu tür ilaçlar tedavi edici özellikte değildir, yalnızca kontrol altına almayı sağlar.

Tedavi edici ya da kontrol edici özelliği bulunan ilaçlar da solunum yoluyla alınan ilaçlardır. Tablet ya da enjektabl şeklinde de ilaçlar bulunmaktadır. Hastalığın ve hastanın durumuna bağlı olarak uygulanırlar.

Leave a Reply