Zirkonyum porselen kaplama diş, avantaj ve dezavantajları

zirkonyum diş kaplama

Son yılların trendi ve son teknoloji diş kaplaması zirkonyum hakkında avantajlar ve dezavantajlar hakkında bir araştırma yaptık, işte detaylar. Dişin kaplanması bakterilerle teması kestiğinden çok sağlıklı bir uygulamadır. Kolay işlenmesi nedeni ile önceleri bu kaplama işinde altın kullanıldı. Pahalı bir maden olması kaynaklı olarak altın, kişiye özel bir statü kazandırmıştır. Bu nedenle dişleri sağlıklı olanlar da altın kaplama diş yaptırmıştır. Zamanla altın dişler yerini farklı kaplamalara bırakmıştır.

Kaplama olarak altın kullanmak, zamanla bir moda haline gelmiş ve sağlıklı dişler de altın kaplanmıştır. Altının kıymetli metal olması diş hekimlerinin de çok iyi kazanmalarına neden olmuştur. Zamanla altın yerine, biodent plastik veneer kuronlar kullanılmaya başlandı. İlk olarak estetik olarak çok kaliteli gözükseler de zaman içinde bu madde sararıp, aşınmaktaydı. Aşınma çene kemiklerinde sıkıntı yaratmaktaydı. Bu noktada porselen kaplamalar ortaya çıktı. Porselen kaplama zamanla en çok aranılan kaplama türü olmuştur.

Uzun süre aşınmalara karşı dayanıklı olması nedeni ile porselen kaplamalar kullanıldı. Zamanla zirkonyum porselen kaplamalar ortaya çıktı. Bugün kuşkusuz en kaliteli kaplama zirkonyum porselen ile yapılmaktadır. Maliyetleri, yüksek olsa bile zirkonyum kaplamalar hiçbir sorun yaratmamaktadır. Zamanla bu maliyetler de aşağı çekilmiştir.

Ağız içine yapılan kaplamalar, mutlaka yüz şekline uyumlu olmalıdır.  Oval, kare, dikdörtgen yüz şekilleri dikkate alınmalı ve diş kontürleri buna uygun yapılmalıdır. Hastanın yaşı ve cinsiyeti kaplamada önemli yer almaktadır. Bayanlarda daha yumuşak ve yuvarlık hatlar kullanılır. Erkeklerde köşeli ve keskin kenarlı dişler yapılır. Ten rengi ve göz rengi dişlerde önemlidir. Yapılan dişin kişiye ait olması ve sırıtmaması için yapılan dişlerde çok dikkatli olmak gerekir. Hastaya dişler yapılmadan önce mutlaka prova yapılmalıdır. Hasta provada onay verirse dişler takılmalıdır.

Hasta onayı verince, dişler doktor tarafından incelenmeye alınır. Kalınlık, arayüzler ve renk kontrol edilir. Bunlar incelendikten sonra hastaya dişleri takılır.

Dişlerin takılması aslında en önemli evredir. Çünkü kaplamaların dişlere yapışmasını sağlayan ilaçlar, diş etine kaçar ve bu noktada donabilir. Bu yapışkanlar hızlı donmaktadır. Diş etine bu maddelerden kaçarsa hemen acil olarak temizlenmelidir. Temizlik ve kontrollü bir şekilde kaplamalar yapılmazsa, diş eti iltihapları oluşabilir.

Dişlerin yerine tam olarak oturmaması da bir diğer sıkıntılı durumdur. Bu durumda kaplama hemen çıkarılıp, tekrar oturtulmalıdır. Dişler takıldıktan sonra yaklaşık 1 saat kadar çiğneme yapılmamalıdır.

Leave a Reply