Testosteron eksikliği nedir, Belirtileri Nelerdir?

testosteron eksikliği

Testosteron hormonu eksikliği nedir, belirtileri nelerdir?

Erkeklerde, en önemli erkeklik hormonu olan testosteron, testislerde üretilir. Bu hormon sayesinde cinsel istek ve sperm üretimi, kas yapısının oluşması, kemik üretimi olur. Yaşın artması ile testosteron üretimi düşer ve bazı değişimler yaşanır. İşte, testosteron hormonu eksikliği belirtileri;

Testosteron hormonu eksikliği nedir?

Kadınlarda östrojen hormonunda azalma olması menopoz dönemi ile oluşur. Erkeklerde testosteron hormonunda olan azalma andropoz yani erkek menopozudur. Erkeklerde yavaş bir seyirle azalan testosteron, hızlı düşerse bazı belirtiler verir.

Testosteron eksikliğinin olası belirtileri

Cinsel istekte azalma

Testosteron hormonu azaldığında cinsel istek de azalır. Üstelik düşük testosteron seviyesi orgazmı da zorlaştırır. Yaşın ilerlemesi ile düşen testosteron hormonu beraberinde cinsellikte de düşme yaratır.

Ereksiyon sorunları

Testosteron azlığı cinsel isteği düşürür ve erkeğin ereksiyona ulaşmasını engeller. Ayrıca obezite, diyabet ve damar tıkanıklığına neden olabilir.

Semen miktarında azalma

Testosteron, semen yani spermin içinde olduğu sıvının üretimi için gereklidir. Erkekte ne kadar fazla testosteron varsa o oranda semen üretilir. Düşük testosteronu olan erkekler, boşalma sırasında spermi az dışarıya atarlar.

Kıl dökülmesi

Testorteron hormonunun diğer önemli olduğu konu kıl üretimidir. Testosteron hormonu azlığı olduğunda vücut kılları ve sakallarında azalmalar ortaya çıkar.

Bitkinlik

Testosteron eksikliği olduğunda bitkinlik oluşur. Yeterince uyku uyunsa bile sürekli yorgun olma oluşabilir. bu durumda spor yapılarak yorgunluk atılmaya çalışılsa bile çözümlenemez.

Kas kitlesinde azalma

Testosteron kas yapımı ve kasların kuvveti için gereklidir. Testosteron azlığında kas kitlesi ve kuvvetinde azalmalar ortaya çıkar.

Vücut yağında artış

Testosteron azlığı vücudun yağının artmasına neden olur. Hormonun azalması ile göbeklerde yağlanma en sık görülen durumdur.

Kemik kitlesinde azalma

Kadınlarda kemik erimesi kadının menopoza girmesi yani östrojenin azalması ile ortaya çıkar. Erkeklerde düşük testosteron aynı etkiyi yapmaktadır. Kemik dokusunda azalma, kemik çatlamaları sıklıkla karşılaşılan durumlardır. Çünkü, testosteron kemiklerin yapımı ve güçlenmesi için gereklidir.

Ruh hali değişimleri

Menopoz döneminde kadınlarda hormon dengesi değişimi kaynaklı ruh hali değişimi oluşur. Aynı şekilde erkeklerde testosteron eksikliğinde ruh hali değişimi yaşanır. Ruhsal ve fiziksel kapasiteyi arttıran testosteron hormonu düştüğünde depresyon, konsantrasyon bozukluğu ortaya çıkar.

Leave a Reply