Tekrarlayan düşükler (Habitüel abortus)

tekrarlayan düşük

Düşük nedir tekrarlayan düşük nedenleri (Habitüel abortus): Gebeliğin 20. Haftasından önce 3 defa veya daha fazla düşük yapmaya tekrarlayan düşük denilir. düşüklerin tıp dilinde ismi abortus olarak bilinir. Tekrarlayan düşüğün çok fazla sebebi olabilir. Rahimde olan anormallikler, endometriozis kaynaklı kistler, pıhtılaşma bozuklukları tekrarlayan düşük yaratabilir. Tekrarlayan düşükler çok fazla rastlanılan durumdur.

Tekrarlayan düşük nedenleri

Tekrarlayan düşüklerde anne adayının en az 3 düşük yapması gerekir. Bir defa düşük yapan kadınlar bu konuda incelemeye alınmaz. Genetik bozukluklar, embriyoda oluşan sorunlar, hipotiroidizm, hormonal bozukluklar, lupus hastalığı, böbrek hastalığı, rahimde olan anormallikler, enfeksiyonlar ile tekrarlayan düşükler oluşabilir.

Yapılan araştırmalarda bir düşük tekrar düşük yapma riskini %15, 2 düşük %24, 3 düşük %30, 4 düşük %40-50 oranında arttırır.

Anne yaşının ileri olması düşük ihtimalini arttırır. 30 yaş altı %7, 35-39 yaş aralığında %17-28, 40 yaş üzeri %34-50 oranında düşük riski artar.

Tekrarlayan düşük nedenleri

Bağışıklık sistemi sorunları, pıhtılaşma sorunları, hormonal sorunlar, anatomik sorunlar, genetik sorunlar, enfeksiyon sorunları, çevresel etmenler ve beslenme, anneye ait olan çeşitli hastalıklar, sperm genetiğinde bozukluklar olarak sayılabilir.

Bağışıklık sistemi sorunları

Vücutta bağışıklık sisteminde olan hastalıklar ve aksaklıklar düşüklere neden olmaktadır. Bu nedenle, antikardiyopilin, lupus, ANA, anti troglobulin antikor araştırması mutlaka yapılır. Bu tür sıkıntı olan hastalara, aspirin, heparin tedavisi yapılır.

Pıhtılaşma sorunları

Tekrarlayan düşüklerde pıhtılaşma sorunu olabilir. Bu durumda, faktör Leiden mutasyonu, protrombin mutasyonu, metilen tetrahidrofolat, protein C ve S eksikliği bakılmalıdır. Düşük doz aspirin ve kan sulandırıcı iğne bu hastalarda tedavide kullanılır.

Hormonal sorunlar

Polikistik over sendromu, luteal faz defekti, diyabet, tiroid hastalıkları, hiperprolaktinemi başlıca nedenleridir.

Anatomik faktörler

Rahimde olan miyomlar, rahimde perde ve yapışıklıklar düşük nedenidir.

Çevresel faktörler

Sigara, alkol, aşırı kahve kolalı içecekler, organik çözücüler, ağır metaller, anestezik gazlar, ilaç kullanımı çevresel faktörlerdir ve düşük nedenidir.

Annede olan hastalıklar

Diyabet, kronik hipertansiyon, böbrek hastalıkları, lupus, çölyak, tiroid hastalıkları tekrarlayan düşüğe neden olabilir.

Nedeni bilinmeyen tekrarlayan düşükler

Tekrarlayan düşükler incelendiğinde bazen hiçbir neden ortaya çıkmamaktadır. Bu durumda olan hastalara düzenli takip, stresten arınma, duygusal destek verilmelidir.

Tekrarlayan düşüklerde düşüğün ana nedeni bulunup ona göre tedavi planlanır. Pıhtılaşma bozukluğu gibi durumlarda ilaç tedavileri yapılır. Rahim içi anormalliklerde hasta ameliyat edilerek bu durumlar düzenlenir.

Leave a Reply