Tansiyon düşüklüğüne neden olan hormon hastalıkları

Tansiyonda olan düşüklük korku ve stres kaynaklıysa geçici olabilir. Tansiyon düşmesi geçici olabildiği gibi, bazı hastalıklara bağlı olarak da gelişebilmektedir.  Uzun süren tansiyon düşüklüğü yaşanırsa mutlaka doktora gidilmelidir. Çünkü kalp hastalıkları, ishal, kanama ve şok tansiyon düşüklüğü ile oluşabilir.

Tansiyon düşüklüğü yaratan hormon hastalıkları:

Reaktif hipoglisemi:

Yemek sonrası uykunuzun gelmesi, enerji düşmeleri, halsizlik, yorgunluk ve baş dönmesi aslında kan şekerinin düşmesi ile meydana gelir. Sürekli öfkeli olmak ve sabırsızlık yaşamda sıkıntılar yaratır. Kilo veremeyen ve bu durumları yaşayan hastalarda reaktif hipoglisemi vardır.

Acıkma atakları yaşamak, şekerli gıdalara ilgi duymak, öğleden sonra görülen baş ağrıları, uykudan uyanınca uyuyamamak, kötü rüya görmek, yemek yenilince geçen halsizlik, yemek gecikince ellerde titreme ve çarpıntı, yemek sonrası uyku bastırması ve uyuklama varsa kan şekeri düşüktür. Dengesiz beslenme, fazla karbonhidratlı, nişasta yeme, şeker alma, stres ve kafeini fazla alma kan şekeri düşmesine neden olur. Ailede ve birinci derece yakında şeker hastalığı olanlarda bu risk çok daha yüksektir. Kan şekeri düşünce tansiyon da düşmektedir. Bu hastalık tıp dilinde reaktif hipoglisemi olarak bilinir.

Diyabetes insipidus (şekersiz şeker hastalığı):

Hipofizin arka kısmından salgılanılan ADL hormonu azlığı nedeni ile aşırı idrar yapma ve çok su içme nedeniyle oluşan hastalıktır. Çok idrara çıkma, ağız kuruluğu, aşırı susama ve çok su içme en sık görülen bulgulardır. Gündüzleri yarım saat ara ile idrara çıkma, günde 16-24 lt. kadar idrar yapma durumu görülebilir. Hastalar gece daha fazla idrar yaparlar. Yeterli sıvı alamayan hastalarda tansiyon düşmeleri oluşur.

Adrenal bez yetmezliği (böbrek üstü bez):

Adrenal bezden az kortizol hormonu salgısı yapıyorsa oluşur. Halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı, baş dönmesi, kusma, karın ağrısı, ishal, kabızlık, kas krampları ve tansiyon düşmeleri meydana gelir. Tansiyon düşüklüğü yaşayan hastaların yaklaşık %90’nında bu durum vardır. Hastalarda tuz yeme hastalığı ve hafif ateş olabilir. Hafızada zayıflık ve depresyon da bu hastalarda rastlanılan bir durumdur.

Potasyum düşüklüğü:

Potasyumun aşırı eksikliğinde oturup kalkarken baş dönmeleri oluşur. Bunun başlıca nedeni tansiyon düşüklüğüdür.

Feokromasitoma hastalığı:

Adrenal bezin iç kısmı olan medulla kısmında oluşan tümörlerdir. Hastada, kanda adrenalin ve noradrenalin hormonları artar ve tansiyon yüksekliği oluşur. Ancak, bu hastalar oturup kalkarken tansiyon düşmesi ve baş dönmesi yaşamaktadır.

Bazı zehirli guatr hastalarında, sodyum düşüklüğünde, şeker hastalarında, sinir hasarında ve hipofiz yetmezliğinde tansiyon düşüklüğü oluşabilir.

Leave a Reply