Sezaryen Dikişleri Nasıl Dikilir Ne kadar Sürede İyileşir

sezaryen dikişleri

Sezaryen ameliyatında dikişler, pek çok katmana atılır. Karnın alt kısmına yatay olarak atılan kesiden sonra rahim, faysa, cilt altı, cilt gibi tüm katmanlarda kesik olacağından hepsine dikiş atılır. Sezaryen ameliyatında çok nadir olarak, göbekten aşağıya dikiş atılabilir fakat en iyi sonuç veren, izi belli olmayan karın altı yatay kesilerdir.

Sezaryen ameliyatında cilt nasıl dikilir?

Cildin altına belli olmayacak şekilde atılan dikişe, subkutikuler dikiş, halk arasında estetik dikiş denilir. bu dikiş de kendiliğinden eriyen dikiş materyalleri kullanılır ve çok az yara izi bırakır.

Cilt üzerinde açılan kesinin iki ucu bir araya yaklaştırılarak, tel zımba gibi zımbalanır.  Ameliyattan bir hafta sonra dikişler alınır.

Cilt üzerine tek tek iplikle atılan dikişlerle atılan dikiş yönteminde dikişler ameliyattan bir hafta sonra alınır.

Strip denilen şeffaf bantla yaranın iki kısmı bir araya getirilerek uygulan yönteme yapıştırıcı bant dikişleri denilir.

Sezaryen Sonrası Dikişler ne zaman iyileşir?

Dikişler yaklaşık olarak 1-2 gün içerisinde iyileşir. Ameliyattan 3 gün sonra hasta rahatlıkla banyo yapabilir. Cilt dokusunun tam kaynaşması yaklaşık 1 haftalık süreçtir.

Sezaryen Dikişleri ne zaman alınır?

Dikiş atılırken kullanılan materyal kendiliğinden eriyorsa dikiş alınmaz. Fakat, normal dikişlerde, ameliyattan bir hafta sonra dikişler alınır.

Dikiş yerinde sertlik ve şişlik varsa ne yapılmalıdır?

İlk haftalarda dikiş yerinde şişlik varsa bu normal kabul edilir. Fakat, aşırı şişlik, kırmızı, mor renkler oluşmuşsa hemen doktora başvurulmalıdır.

Sezaryen sonrası Dikişin açılması

Cildin kesildiği bölgede sarı renkli cilt altı doku gözüküyor ve kesinin kenarları bitişik durmuyorsa dikişlerde açılma vardır. Halk arasında dikişler patladı olarak bilinen bu durum çok ender olur. Bazen açıklık fazla olduğundan tekrar dikiş atılması gerekebilir.

Dikiş bölgesinde yanma, kaşıntı ve uyuşukluk

Sezaryenin yeni yapıldığı zamanlarda yanma, ağrı olması normaldir. Cilt kesisinin kenarlarında his kaybı, uyuşukluk haftalarca sürebilir fakat çok fazla rahatsızlık oluyorsa doktora başvurulmalıdır.

Dikiş yerinde kızarıklık, sıcaklık ve kötü kokulu akıntı

Dikiş terinde yanma, sıcaklık ve kötü kokulu sarı, yeşil akıntı varsa bu iltihap olarak düşünülen bir durumdur. Eğer, iltihap olarak doktorunuz onaylarsa bol pansuman ve bakım yanı sıra antibiyotik kullanılır.

Dikiş yerinde kanama

Ameliyatın yapıldığı zaman dikiş yerinde kanama olması normaldir. Hastaneden çıktıktan sonra dikiş yerinde kanama varsa hemen doktora gidilmelidir.

Leave a Reply