Salam Sucuk ve Sosis nedir ve neyden yapılır

Sucuk, salam ve sosis kahvaltı öğünlerinin başlıca menüsüdür. Ayrıca fast food dediğimiz son yılların hızlı beslenme alışkanlıklarında önemli bir yer tutmaktadırlar. Özellikle entegre et tesislerinde atıklar sosis, salam ve sucuk üretimi için kullanılmaktadır. İşte, sucuk, salam ve sosis neyden yapılır ve nasıl yapılır gelin birlikte inceleyelim.

Sucuk, salam, sosis ve hazır köfte neyden yapılıyor?

Sucuk, salam ve sosis üretiminde sinirler, sinirlerin etrafında olan küçük etler, iç yağ, akciğerler, kuyruk yağı, deriler, kıkırdaklar, tırnak tozu, eklem yerleri, ibikler, gagalar, paça, kıl ve tüyler, salça, soğan, sarımsak ve baharatların yanı sıra nitrit, nitrat ve MSG katkı maddesi bol miktarda kullanılmaktadır.

Sucuk genelde sıfır yağlı etten, iç yağ ve kuyruk yağı karışımı ile yapılır. Bu karışım mahalle kasabında yapılırsa bu şekildedir. Fakat içine koyulan bu tür yağlar vücut sıcaklığında erimemektedir. Böylece kalp damarları tıkanacak, kolesterol başta olmak üzere, kalp hastalıklarına, kanda kötü kolesterol artışına, selülite neden olacaktır. İçeriğinde bulunan kimyasal katkılar ise, sindirim sistemine olumsuz etki etmektedir.

Sucuk, salam ve sosis gibi ürünlerin fazla miktarlarda tüketilmesi kanser oluşumunu hızlandırmaktadır. Yapılan kapsamlı araştırmalarda obezite, erken ergenlik, görme sorunları, psikolojik sorunlar, kalp ve damar hastalıkları bu ürünleri yiyenlerde meydana gelmektedir. Bu nedenle, özellikle çocukların bu ürünlerden uzak tutulması gerekmektedir.

Sucuğun hilesini anlamanın basit bazı yolları var. Dış görünümünde küflenme ve bozukluklar, zarla dolgu maddesi altında boşluk olmamalı, parmak ile baskı yapıldığında parmak izi kalmamalıdır. Kesildiğinde rengi dışı ile farklı olmamalıdır hemen hemen dışı ve içi aynı renklerde olmalıdır.

Uzmanlar, bu tür ürünlerin ayda 1-2 defayı geçmeden tüketilmesini önermektedir. Özellikle de pişirilmeden tüketilmemelidir. Mümkün olduğunca C vitamini açısından zengin besinlerle tüketilmesi sağlık açısından çok daha önemlidir. Koruyucu madde açısından zengin olan bir tek sucuk, salam ve sosis değildir. Krem peynirler, hazır soslar, cipsler, turşular, reçel ve sirkeler de aynı etkiye sahiptir. En fazla bağışıklık sistemine saldıran bu koruyucu maddeler, astım, bronşit, egzama, sedef ve romatizma hastalıklarına da zemin hazırlar. Özellikle bu hastalıklar sizde varsa, tetikleyerek çok daha kötü olmasını sağlıyor.

Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise, bazı firmaların bu üretimleri sağlıklı yapmalarıdır. Bu nedenle, bazı markaların ürettiği ürünler sağlığa zararlı madde içermeden yapılmaktadır. Dolayısıyla, tüketecekseniz ayda 1-2 defa bu markaların ürünlerini tercih etmekte fayda vardır.

Leave a Reply