Meme muayenesini kendiniz de yapabilirsiniz

meme muayenesini kendiniz yapabilirsiniz.

Meme muayenesini kendiniz de yapabilirsiniz işte detaylar. Kadınların korkulu rüyası olan meme kanserinin düzenli kontrollerle önceden belirlenebilmesi çok önemlidir. Kadınların yaklaşık %80’i kendi kendilerine yaptıkları muayenelerde veya tesadüfen memelerinde kitle bulmaktadır. Memedeki kitlelerin önceden keşfedilmesi için meme muayenesini kendiniz de yapabilirsiniz.

Meme muayenesi neden gereklidir?

Kadınların kendi başlarına yaptıkları meme kontrolü ile göğüslerdeki şişlikler, yumru, kalınlaşma ve kanser işaretçisi olabilecek farklılıkları belirlemeleri erken teşhis açısından önemlidir. Erken teşhis edilen meme kanseri, sonrasında bu kanserden kurtulmak için önemli bir şans vermektedir. Göğüslerde bulunan ve teşhis edilen kitlelerin %80’lik büyük bölümü iyi huylu olsa da, evde kendinizin yapacağı düzenli meme kontrolü kötü huylu kitlelerin de belirlenmesini sağlayacaktır.

Meme muayenesi hangi aralıklarla yapılmalıdır?

Göğüslerin ayda en az bir defa, özellikle adetin sona erdiği günden 3-5 gün sonra kontrol edilmesi daha uygundur. Adet görmüyor ve menopoz dönemindeyseniz, meme muayenenizi her ayın aynı gününde yapmalısınız. Bu muayenelerde göğüslerinizdeki değişikliklere hassasiyet kazanacak ve olası değişiklikleri fark etmeye başlayacaksınız.

Kendi kendine muayene nasıl yapılır?

1- Ayna karşısında yapılan muayene:

Bir boy aynasının önüne geçerek göğüslerinizin farklılıklarını, göğüslerde renk, doku, deri büzüşmesi, hassasiyet ve ağrılı bir bölge olup olmadığına bakarak yapabilirsiniz.

Göğüslerin altındaki kasların sıkılaşması için ellerinizi kalçanıza koyarak sıkıca bastırın. Yana dönerek dış bölgeleri de kontrol edin. Daha sonra ayna karşısında öne eğilin, dirseklerinizi ve omuzlarınızı göğüslerinizi sıkıştıracak şekilde döndürün. Bu durumdayken gözünüze çarpan değişikliklere dikkat edin. Aynanın karşısındayken ellerinizi başınızın arkasında birleştirin ve sıkıca kavrayın. İki yöne hareket ederek göğüslerin dış yüzeylerine bakın. Aynada memelerinizden bir akıntı gelip gelmediğini kontrol edin.

2- Banyoda muayene:

Banyo yaparken memenin içindeki değişiklikleri daha kolay anlayabilirsiniz. Bu sırada sabunla ellerinizi kayganlaştırmak size yardımcı olacaktır. Koltuk altınızda bir şişlik ya da kalınlaşma olup olmadığına bakın. Bir elinizi kalçanıza koyun diğer elinizle koltuk altını kontrol edin.

Köprücük kemiğinin alt ve üst kısımlarını kontrol edin. Bir elinizle göğsünüzü desteklerken öteki elinizle meme dokusunu hissederek kontrol yapın.

3- Sırt üstü yatarak muayene:

Sırt üstü yatın ve sağ omzunuzun altına bir yastık ya da katladığınız bir havluyu koyun. Sağ elinizi de başınızın arka kısmına koyun. Bütün parmaklarınız düz olacak şekilde sol elinizi sağ göğsünüze yerleştirin. Göğüslerinizdeki farklılıkları hissetmeye çalışın.

Göğüslerinizi saat yönünde dairesel hareketlerle muayene edin. Herhangi bir farklılık ya da kitle olup olmadığına bakın. Daha sonra parmaklarınızı direkt olarak meme başlarınıza bastırın ve yine dairesel hareketlerle bu bölgeleri de kontrol edin.

Bu şekilde yapılabilecek muayenelerle göğüslerinizdeki değişiklikleri ve farklılıkları tespit edebilir, belki de meme kanserine yakalanmadan erken teşhiste bulunabilirsiniz.

Leave a Reply